Παρασκευή 30 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΑΥΡΟΔΟΓΛΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Απαντάμε στην ανάλγητη πολιτική

- Στις 5 Φλεβάρη οι συνταξιούχοι προχωρούν σε παναττική συγκέντρωση και περιφερειακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Για ποιους λόγους βγαίνετε ξανά στους δρόμους;

- Οι κινητοποιήσεις είναι η απάντηση των συνταξιούχων στην ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης. Στη σκληρή μονόπλευρη λιτότητα, που συνεχίζεται και το '98, αφού οι αυξήσεις που μας δίνει είναι πολύ κάτω και απ' αυτόν τον επίσημα προβλεπόμενο πληθωρισμό του 3,7%. Για 600.000 συνταξιούχους του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, σημαίνουν κάποιες δραχμές αύξηση, που δεν επαρκούν ούτε για ένα κουλούρι την ημέρα. Η συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας και η αποσύνδεση των αυξήσεων των συντάξεων από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είχε σαν αποτέλεσμα, για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ με τα κατώτατα όρια συντάξεων, να χάσει ο καθένας μέχρι το '97 πάνω από 1.160.000 δρχ. και απ' τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου να πέσει κάτω απ' τα 15.. Η απώλεια για τις μεγαλύτερες συντάξεις είναι περισσότερη. Επιπλέον η κυβέρνηση μάς αφαιρεί εισόδημα με το φορομπηχτικό σύστημα, με την παρακράτηση φόρου και την ειδική εισφορά στις επικουρικές συντάξεις, με τις συνεχείς ανατιμήσεις σε τιμολόγια ΔΕΚΟ κλπ. Επίσης αγωνιζόμαστε γιατί στους στόχους κυβέρνησης και βιομηχάνων είναι η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, όπως δείχνει το ότι παρέπεμψε τις ισοπεδωτικές προτάσεις Σπράου στον "κοινωνικό διάλογο".

- Είχατε προειδοποιήσει με "θερμό" χειμώνα και πραγματοποιήσατε σειρά κινητοποιήσεων. Τι αποτελέσματα "μετράτε";

- Ο χειμώνας για τους συνταξιούχους ήταν και είναι "θερμός". Μέχρι τα Χριστούγεννα, κάναμε μια σειρά κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, συνεχίζουμε με τις συγκεντρώσεις στις 5 Φλεβάρη και έπεται συνέχεια. Με τους αγώνες αυτούς, προβάλαμε τα προβλήματά μας και ευαισθητοποιήσαμε την κοινή γνώμη. Τους αγώνες αυτούς τους συνδέσαμε με το συνδικαλιστικό κίνημα, που υιοθέτησε τα περισσότερα απ' τα αιτήματά μας. Επίσης, υποχρεώσαμε την κυβέρνηση να υποχωρήσει σε ορισμένα σημεία, όπως με την αναστολή της μείωσης των επικουρικών συντάξεων στο 20% των κύριων συντάξεων, που θα ίσχυε από 1η Γενάρη, τη μείωση του ορίου ηλικίας για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ, που θα έχει σαν αποτέλεσμα να το πάρουν μερικές ακόμα χιλιάδες συνάδελφοί μας και, τέλος, να αυξηθεί από 100 σε 120 χιλ. δρχ. το όριο εισοδήματος για την επιβολή ειδικής εισφοράς.

- Ποιο, κατά τη γνώμη σας, θα πρέπει να είναι το συμπέρασμα απ' αυτές τις θετικές ρυθμίσεις;

- Σε καμιά περίπτωση δε μας ικανοποιούν. Ομως, όταν έχεις να κάνεις με μια κυβέρνηση που έχει εξαπολύσει γενική επίθεση στα δικαιώματά μας, κάτι είναι κι αυτό. Κανένας αγώνας, λοιπόν, δεν πάει χαμένος και αυτό το καταλαβαίνουν οι συνταξιούχοι. Μας δίνουν ώθηση να συνεχίσουμε τον αγώνα για την επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ με τα 20 ΗΑΕ, για αυξήσεις ίσες με τις αυξήσεις στους μισθούς των εν ενεργεία, για αφορολόγητο όριο στα 2 εκατ. δρχ. και τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, για κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Θα αγωνιστούμε για να μη θιγεί το ασφαλιστικό, για να γίνουν δεκτές οι προτάσεις μας και του συνδικαλιστικού κινήματος. Στο κοινό μέτωπο κυβέρνησης και βιομηχάνων, απαντάμε με το δικό μας μέτωπο, των συνταξιούχων, των εργαζομένων και όσων θίγονται απ' την αντιλαϊκή πολιτική.

Ντ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ