Παρασκευή 30 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιμένει στο ξεκλήρισμα η κυβέρνηση

Ο υπουργός Γεωργίας αρνείται προκλητικά την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών

Τη συνεχιζόμενη άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια των αγροτών ήρθε να επιβεβαιώσει χτες με προκλητικό τρόπο ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας.

Μπροστά στον αγωνιστικό ξεσηκωμό της αγροτιάς ολόκληρης της χώρας, δημοσιοποίησε χτες ένα πολυσέλιδο κείμενο - "μνημείο κοροϊδίας", με εξόφθαλμο σκοπό να αποπροσανατολίσει αγρότες και κοινή γνώμη και να εκφράσει την προσήλωση της κυβέρνησης στην αντιαγροτική πολιτική ξεκληρίσματος της ΕΕ και των καταστροφικών επιταγών της ΓΚΑΤΤ. Μάλιστα, το ίδιο είχε κάνει και πέρσι, στη διάρκεια των μεγαλειωδών κινητοποιήσεων, όπου σκοπίμως και ψευδώς είχε "φουσκώσει" σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές το κόστος των αιτημάτων, αποφεύγοντας να δώσει απαντήσεις και λύσεις επί της ουσίας.

Η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται και φέτος και παίρνει έτσι διαστάσεις διπλής "φάρσας". Το "πόνημα Τζουμάκα" φέρει τον προκλητικό τίτλο: "Θέσεις σε αιτήματα ορισμένων αγροτών"!Θεωρεί δηλαδή ότι οι "πολλοί αγρότες" είναι οι καρεκλοκένταυροι των ξεπουλημένων διοικήσεων της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ, με τους οποίους μπορεί να συνομιλεί στα σαλόνια και να τα βρίσκει.

Πανηγυρίζει για τις... καταστροφές

Τα ψεύδη και η κοροϊδία του υπουργού Γεωργίας φαίνονται κιόλας από τα όσα αραδιάζει στο πρώτο αίτημα των αγροτών για το βαμβάκι. Αντί να δώσει απάντηση, πανηγυρίζει αναφέροντας ότι οι βαμβακοπαραγωγοί πήραν πέρσι 300 δραχμές το κιλό. Κάνοντας πως ξεχνά ότι η τιμή αυτή (293 δραχμές για την ακρίβεια) επιτεύχθηκε με "αντάλλαγμα" τη μεγάλη καταστροφή της παραγωγής στη Θεσσαλία, που την πλήρωσαν οι αγρότες με μειωμένο κατά πολύ εισόδημα.

Για φέτος ο Τζουμάκας πανηγυρίζει ότι οι βαμβακοπαραγωγοί πήραν μέση τιμή 250 δραχμές και "ξεχνά" πάλι τις μεγάλες καταστροφές στη Θράκη. Ενώ για την κατάργηση του καταστροφικού κοινοτικού κανονισμού, καθώς και των προστίμων συνυπευθυνότητας, αναφέρει ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε... "κατάλυση του συστήματος και στην άρση του καθεστώτος ενίσχυσης στο βαμβάκι". Επίσης, για το γεγονός ότι το βαμβάκι είναι ελλειμματικό στην ΕΕ, ανερυθρίαστα προβάλλει τη θέση του επιτρόπου Γεωργίας, αναφέροντας ότι "η αρχή της αυτάρκειας δεν αποτελεί αρχή της ΕΕ και ούτε είναι ρεαλιστικό στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη αγορά να προτάσσεται μια τέτοια αρχή"!

Υπόσχεται κατασχέσεις...

Για τα αγροτικά χρέη, αποκλείει τη διαγραφή των 2/3 των συμβατικών τόκων και των τόκων υπερημερίας και παρουσιάζει ως λύση τις τοκογλυφικές τραπεζικές ρυθμίσεις της ΑΤΕ και τους εξώδικους διακανονισμούς, δηλαδή τις κατασχέσεις των περιουσιακών στοιχείων των αγροτών. Αναφέρει ότι οι αγρότες χρωστούν 1,17 τρισεκατομμύριο δραχμές, αλλά δε λέει λέξη για το πώς δημιουργήθηκαν αυτά τα χρέη, ούτε βέβαια για τα τοκογλυφικά επιτόκια.

Νοιάζεται για την ΠΕΣΙΝΕ

Για τη μείωση του κόστους παραγωγής, αποκλείει το ενδεχόμενο χορήγησης φτηνού πετρελαίου στους αγρότες! Αναφέρει ότι εξετάζεται η περίπτωση να δοθεί φτηνό πετρέλαιο στα θερμοκήπια και τα ξηραντήρια και ότι η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, στο ύψος που δίνεται στην ΠΕΣΙΝΕ, θα ζημιώσει τη ΔΕΗ κατά 52 δισ. δραχμές!

Για τη μείωση του ΦΠΑ στο 8% και την αύξηση της επιστροφής του, αναφέρει πως αν γίνει αυτό θα ζημιωθεί το δημόσιο...

Για την πάταξη της αισχροκέρδειας στα αγροτικά εφόδια, αναφέρει ότι η μείωση της τιμής τους θα επιτευχθεί με... μαζικές παραγγελίες εκ μέρους των αγροτών!

Πρώτα οι βιομήχανοι...

Ακολούθως ο Τζουμάκας επιμένει στην εφαρμογή του ληστρικού νόμου για το "Νέο ΟΓΑ", στην αύξηση της εισφοράς του ΕΛΓΑ και αρνείται την ικανοποίηση των αιτημάτων, για τα τεύτλα, τη βιομηχανική ντομάτα, τα καπνά και την κτηνοτροφία. Μάλιστα, για το αίτημα των κτηνοτρόφων να δοθούν τιμές στο πρόβεια γάλα 320 δραχμές το κιλό, στο γίδινο 210 και στο αγελαδινό 160, αναφέρει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί δε θα είναι ανταγωνιστικές οι γαλακτοβιομηχανίες! Ε, βέβαια! Δεν πάνε στο διάβολο χιλιάδες κτηνοτρόφοι; Ας είναι καλά οι Δασκαλόπουλος και Φιλίππου...

Απορρίπτει επίσης τα αιτήματα των εσπεριδοκαλλιεργητών και αναφέρει ότι η πτώση των τιμών οφείλεται στην εισαγωγή συμπυκνωμένου χυμού (παγοκολόνες) από τρίτες χώρες! Ε, τι να κάνουμε, προέχουν τα κέρδη μιας χούφτας βιομηχάνων... Οταν όμως οι αγρότες φώναζαν για τις επιπτώσεις της Συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που την υπέγραψε, υποστήριζε ότι δε θα υπάρξει καμιά επίπτωση. Τώρα που οι αγρότες ζητούν να αναλάβει η κυβέρνηση το κόστος των επιπτώσεων που προκάλεσε με την πολιτική της, ο υπουργός Γεωργίας αναφέρει ότι το αίτημα για καταβολή στρεμματικής αποζημίωσης 40.000 δρχ. για την καρπόπτωση δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί, γιατί το κόστος υπερβαίνει τα 22 δισ. δραχμές.

Διαπραγματεύεται σκληρά στην ΕΕ...

Για το λάδι και τα οξυμένα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών μετά την κατακόρυφη πτώση της τιμής, ο "εκσυγχρονιστής" υπουργός δεν προτείνει κανένα συγκεκριμένο μέτρο για την επίλυσή τους και αναφέρει, για λόγους εντυπωσιασμού, ότι θα ζητήσει από την Κομισιόν να ανοίξει η παρέμβαση από 1η Απρίλη, αντί της 1ης Ιούλη, και να ανοίξει η ιδιωτική αποθεματοποίηση για απορρόφηση 30.000 τόνων ελαιολάδου. Κάνει πως ξεχνά επίσης το μεγαλόπρεπο "όχι" του επιτρόπου Γεωργίας πριν λίγες μέρες. Αλλά, ακόμα και αν γίνουν δεκτά τα παραπάνω, δε θα λύσουν κανένα πρόβλημα των ελαιοπαραγωγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ