Παρασκευή 30 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Τα 4,5 δισ. δολάρια άγγιξε το έλλειμμα

Στα 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια έφτασαν οι εκροές ιδιωτικών κεφαλαίων στο δεκάμηνο Γενάρη - Οχτώβρη του 1997, ενώ πρόπερσι είχαμε εισροές 7,8 δισ. δολαρίων. Σε νέο ρεκόρ το εμπορικό έλλειμμα

Την παραπέρα χειροτέρευση του ισοζυγίου συναλλαγών της χώρας με το εξωτερικό επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας αυξήθηκε το δεκάμηνο Γενάρη - Οχτώβρη του 1997 κατά 7,2%, ενώ την ίδια περίοδο, τουλάχιστον 1,7 δισ. δολάρια, που ήταν τοποθετημένα στη χώρα από το μεγάλο κεφάλαιο, φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό.

Αποστομώνοντας όλους όσοι επιχειρούν να κάνουν λόγο για θετικά αποτελέσματα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής λιτότητας και αποκαλύπτοντας τη γύμνια στην οποία οι κυβερνώντες έχουν υποβάλει την οικονομία της χώρας, τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν με δραματικό τρόπο ότι το ισοζύγιο της χώρας με το εξωτερικό πάει από το κακό στο χειρότερο. Το κακό είναι ότι ο συγκεκριμένος δείκτης, η διαφορά δηλαδή ανάμεσα στο σύνολο των εισαγωγών και των εξαγωγών εμπορευμάτων και υπηρεσιών, αποτελεί μία από τις δυναμικότερες παραμέτρους αξιολόγησης της εικόνας που παρουσιάζει μία οικονομία. Ακόμα, στο βαθμό που τα ελλείμματα διογκώνονται όλο και πιο πολύ, δείχνει από μία σκοπιά και το βαθμό με τον οποίο το ξένο κεφάλαιο αλωνίζει την ντόπια αγορά, αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο που οι κυβερνώντες δημιουργούν. Σύμφωνα λοιπόν με τη χτεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας, στο περσινό δεκάμηνο Γενάρης - Οχτώβρης:

  • Το έλλειμμα του γενικού ισοζυγίου έφτασε τα 4,5 δισ. δολάρια. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 7,2% σε σχέση με το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα και κατά 48,4% συγκριτικά με το 1995.
  • Το εμπορικό έλλειμμα έσπασε ακόμα ένα ρεκόρ και άγγιξε τα 15,5 δισ. δολάρια. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου οφείλεται κύρια στη σημαντική μείωση 15,1% της αξίας των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων, ενώ μείωση 11,9% είχαν και οι ελληνικές εξαγωγές καυσίμων. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στο ίδιο διάστηκε παρατηρήθηκε (σπάνιο γενικά φαινόμενο) και μείωση 2,7% των εισαγωγών εμπορευμάτων από το εξωτερικό.
  • Είχαμε πλήρη ανατροπή της εικόνας με την κίνηση των ιδιωτικών κεφαλαίων. Ετσι, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα του 1996 συνεχίστηκαν οι εισροές κεφαλαίων και ήταν στα επίπεδα των 7,8 δισ. δολαρίων, πέρσι είχαμε εκροές κεφαλαίων 4,58 δισεκατομμυρίων δολ.! Η επίσημη εκδοχή είναι ότι "η εξέλιξη αυτή οφείλεται τόσο στη σημαντική μείωση των ανακαταθέσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων στην Τράπεζα της Ελλάδας, όσο και στην εκροή κεφαλαίων". Η αλήθεια βέβαια είναι άλλη. Οσο η κυβέρνηση προσέφερε υψηλά επιτόκια για την έκδοση τίτλων του δημοσίου και μεγάλες προμήθειες, οι τράπεζες έσπευδαν να ξεζουμίζουν το δημόσιο αποσπώντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια από τον κρατικό κορβανά, ενώ όταν τα επιτόκια άρχισαν να πέφτουν διάλεξαν άλλες πιο προσοδοφόρες και εμφανώς πιο κερδοσκοπικές "τοποθετήσεις". Το ίδιο ισχύει και με τα ιδιωτικά κεφάλαια που έρχονται - όποτε κρίνεται από τους εκπροσώπους τους συμφέρον - σαν κομήτες από τις ξένες χρηματαγορές και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο εξαφανίζονται, όταν αποσπούν τα κέρδη που έχουν βάλει ως στόχο.

Σύμφωνα με παράγοντες της Τράπεζας της Ελλάδας όταν δοθούν στη δημοσιότητα τα τελικά στοιχεία για την εξέλιξη του ισοζυγίου το 1997, η εικόνα θα είναι ακόμα χειρότερη, αφού το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη, εκτός από τα... "συνήθη άσχημα στοιχεία", υπήρξε και η μεγάλη κρίση στην ελληνική χρηματαγορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ