Παρασκευή 30 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Εκφραστής των μεγαλεμπόρων η πλειοψηφία της διοίκησης

Με ανακοίνωσή της η παράταξη "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων" μέμφεται την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΕΕ και καλεί τους εμπόρους να κινητοποιηθούν μαζί με τις τοπικές ομοσπονδίες των ΕΒΕ και τους εργαζόμενους, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης

Σαν κύριοι εκφραστές των μεγαλεμπόρων και ένθερμοι υποστηρικτές της "ελεύθερης αγοράς" συμπεριφέρθηκαν και στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) οι έχοντες την πλειοψηφία του Συμβουλίου, με τη στάση που υιοθέτησαν απέναντι σε μια σειρά ζητήματα τα οποία "καίνε" τους εκατοντάδες χιλιάδες μικρέμπορους. Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων", που υποστηρίζεται από τη ΔΗΚΕΒΕ, η οποία με δεδομένη τη στάση αυτή της διοίκησης της ΕΣΕΕ καλεί τους εμπόρους να συσπειρωθούν στους εμπορικούς συλλόγους, να κινητοποιηθούν μαζί με τις τοπικές ομοσπονδίες των ΕΒΕ και τους εργαζόμενους, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και να απαιτήσουν την άμεση αποχώρηση της ΕΣΕΕ από τον "κοινωνικό διάλογο" απάτη.

Ειδικότερα, σχετικά με τα θέματα που απασχόλησαν την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΕΕ η "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων" σημειώνει:

  • Για το φορολογικό νομοσχέδιο η πλειοψηφία του ΔΣ εκφράζοντας την "αντίθεσή" της σ' αυτό, που όπως υποστήριξε επιβαρύνει μικρούς και μεγάλους επιχειρηματίες, απέκρυψε συνειδητά, όπως καταγγέλλει η "Αγωνιστική Συνεργασία", την αντιλαϊκότητά του. Απέκρυψε, δηλαδή, ότι ενώ αυτό στρέφεται πάλι ενάντια στα χαμηλά και μεσαία στρώματα, από την άλλη διαιωνίζει και διευρύνει τη "νόμιμη" φοροαπαλλαγή της μεγαλοεργοδοσίας με νέες φορολογικές ελαφρύνσεις. Η πλειοψηφία του ΔΣ, αντί να σταθεί στα πάγια αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος, όπως την κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων", του 35%, του δημοτικού φόρου 2%, την κατάργηση των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου, την πραγματική τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, την εφαρμογή του πόθεν έσχες χωρίς εξαιρέσεις, πρότεινε την... "ενίσχυση της επιχειρηματικότητας", τη "μείωση των δημόσιων δαπανών" και τη "συρρίκνωση του δημόσιου τομέα"! Ενώ, απέρριψε την πρόταση της παράταξης για άμεσες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας μαζί με τη ΓΣΕΒΕΕ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις για μια ριζική φορολογική μεταρρύθμιση.
  • Για το ωράριο η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΕΕ εμμένοντας στη διατήρηση του απαράδεκτου ωραρίου λειτουργίας της αγοράς, που επέβαλαν η κυβέρνηση και οι μεγαλοεργοδότες με τη συγκατάθεση της ΕΣΕΕ, αποφάσισε την παράταση κατά μισή ώρα του κλεισίματος και δεν αποδέχτηκε την πρόταση της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" για νομοθετική κατοχύρωση ενός ανθρώπινου ωραρίου λειτουργίας κατά το αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ και των εργαζόμενων στο εμπόριο.
  • Για το παραεμπόριο, η "Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων" καταγγέλλει ότι η πλειοψηφία του ΔΣ, ακολουθώντας την τακτική του "διαίρει και βασίλευε" πρόβαλε σαν κύρια αιτία του άνισου ανταγωνισμού το υπαίθριο εμπόριο, τις λαϊκές αγορές και εμποροπανηγύρεις, αποσιωπώντας το καθημερινό "παζάρι" που επιβάλουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, τα πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ, που με την ανοχή της κυβέρνησης χρησιμοποιούν τις γνωστές μεθόδους. Στην ουσία, οι ίδιοι προσπάθησαν να μεταφέρουν στους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους τις ευθύνες της κυβέρνησης για την εφαρμογή της νομοθεσίας για το υπαίθριο εμπόριο και να οξύνουν την τεχνητή αντιπαράθεση με τους μικροπωλητές. Ενώ, για άλλη μια φορά η πλειοψηφία δεν αντέδρασε στο προσχέδιο νόμου για τον "αθέμιτο" ανταγωνισμό που δίνει μεγαλύτερη ασυδοσία στις μεγαλοεπιχειρήσεις.
  • Τέλος, για τα τοπικά προβλήματα του Νομού Αχαϊας, όπου πραγματοποιήθηκε η συνέλευση του ΔΣ της ΕΣΕΕ, η πλειοψηφία του Συμβουλίου δημαγωγώντας για το υπαρκτό πρόβλημα της διάλυσης της παραγωγικής βάσης και στην περιοχή της Αχαϊας, υιοθέτησε γενικά τα αιτήματα του εμπορικού κόσμου της περιοχής. Κουβέντα, όμως, δεν είπε για το ότι αυτά τα αιτήματα τα έχουν ανάγκη όλες οι περιοχές της χώρας και έχουν αφεθεί στο έλεος της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας". Δεν αποδέχτηκε τη θέση της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" ότι η λύση των προβλημάτων αυτών προϋποθέτει μια άλλη πολιτική σε αντιμονοπωλιακή, φιλολαϊκή κατεύθυνση ανάπτυξης της χώρας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ