Σάββατο 31 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΥΡΜΑΤΙΣΤΕΣ
Διαδήλωσαν για "δουλιά και όχι ανεργία"

ΔΑΣΑΕΝ: Αναγκαία η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Την ικανοποίηση των αιτημάτων τους απαίτησαν χτες το πρωί ασυρματιστές που πραγματοποίησαν πορεία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας,καθώς κυβέρνηση και ΥΕΝ τους πετούν έξω από τα καράβια κατ' εντολήν των εφοπλιστών. Στην αρνητική στάση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, απάντησαν με αποκλεισμό της εισόδου του υπουργείου για μια ώρα.

"Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία",βροντοφώναζαν σε όλη τη διάρκεια της πορείας και της συγκέντρωσης έξω από το ΥΕΝ. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο σωματείο, όπου αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων την επόμενη βδομάδα.Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν ο γγ της ΠΝΟ Γ. Χαλάς,αντιπρόσωποι του ΕΚΠ και ναυτεργατικών σωματείων. Η Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής"Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", με ανακοίνωσή της, εκφράζει τη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα των ασυρματιστών.

Σε ανακοίνωσή της η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συμπαράταξη Ασυρματιστών" (ΔΑΣΑ) τονίζει ότι οι ασυρματιστές θυσιάζονται στο βωμό της εφοπλιστικής απληστίας και είναι "θύματα" μιας πολιτικής που αδίστακτα πετάει έναν ολόκληρο κλάδο και χιλιάδες άλλους ναυτεργάτες έξω από τα καράβια, αδιαφορώντας για το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται και την υποβάθμιση της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

"Αποτελεί μύθο - σημειώνεται - ο ισχυρισμός της πλειοψηφίας της διοίκησης ότι η απομάκρυνση των ασυρματιστών από τα πλοία είναι μοιραία και αναπόφευκτη εξέλιξη. Οι αποφάσεις του ΙΜΟ, που άλλωστε εισάγουν τον ραδιοηλεκτρονικό αξιωματικό, δεν είναι άτρωτες. Οι αποφάσεις των διεθνών οργανισμών χρησιμοποιούνται σαν πρόσχημα. Η εθνική νομοθεσία έχει όλη την ευχέρεια να κατοχυρώσει τη θέση του ασυρματιστή στα πλοία. Η κυβέρνηση δεν προχωρεί στην κατεύθυνση αυτή, γιατί είναι υποχείριο των εφοπλιστών και δουλοπρεπής απέναντι στα συμφέροντα των πολυεθνικών που κατασκευάζουν και πλασάρουν το GMDSS".

Η ΔΑΣΑΕΝ τονίζει επίσης ότι η άρνηση της πλειοψηφίας της διοίκησης να προβάλει και να διεκδικήσει ουσιαστικά το βασικό αίτημα της παραμονής των ασυρματιστών στα καράβια προδίδει δεσμεύσεις απέναντι στο ΥΕΝ και τους εφοπλιστές. Οι συνέπειες - σημειώνει - θα είναι τραγικές, αν δεν αλλάξει η κατάσταση στο σωματείο. "Οι κρίσιμες σημερινές συνθήκες - τονίζεται, τέλος - απαιτούν συντονισμό με άλλα σωματεία και διεθνείς παρεμβάσεις, απαιτούν πρόγραμμα, δράση, συνεχείς κινητοποιήσεις όλων των μορφών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ