Σάββατο 31 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Υπό αποδόμηση το Εργατικό Δίκαιο

Συζήτηση χτες στο ΔΣΑ για την επίμαχη τροπολογία

"Προϊούσα αποδόμηση και αποσάθρωση των επί χρόνια κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων και κατάργηση κάθε έννοιας Εργατικού Δικαίου". Ετσι χαρακτήρισε την επίμαχη τροπολογία για τις ΔΕΚΟ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Α. Ρουπακιώτης, κατά τη διάρκεια συζήτησης που πραγματοποιήθηκε χτες στα γραφεία του ΔΣΑ. Στη συζήτηση συμμετείχαν και οι καθηγητές Εργατικού Δικαίου Γ. Λεβέντης,Δ. Τραυλός - Τζανετάκος και Α. Καρδαράς,εκπρόσωποι κομμάτων και συνδικαλιστές.

Από πλευράς του, ο Γ. Λεβέντης επισήμανε ότι βρισκόμαστε σε φάση κρατικού παρεμβατισμού στις εργασιακές σχέσεις. Για την επίμαχη τροπολογία, τόνισε ότι η κυβέρνηση με την παρέμβασή της στους ΓΚΠ στις ΔΕΚΟ με νόμο δημιουργεί αυτομάτως δυσχερέστερους όρους εργασίας για τους εργαζόμενους, ενώ με την υποβολή προθεσμίας για τη διεξαγωγή συλλογικών διαπραγματεύσεων, καταργείται ο ρόλος του Οργανισμού Μεσολάβησης - Διαιτησίας.

Στην τοποθέτησή του, ο Δ. Τραυλός - Τζανετάκος τόνισε ότι από το 1990, στα πλαίσια της "παγκοσμιοποίησης", το Εργατικό Δίκαιο μπήκε σε διαδικασία αποδιάρθρωσης και αποδόμησης. Για το λόγο που γίνεται περί "δημοσίου συμφέροντος", ανέφερε ότι δεν πρέπει να απεμπολείται και το συμφέρον των εργαζομένων. Σημείωσε, επίσης, ότι με την τροπολογία αυτή εξουδετερώνεται πλήρως ο ρόλος του ΟΜΕΔ, εξέλιξη που, αν συμβεί, χαρακτηρίζεται ως αντισυνταγματική.

Η Αιμιλία Αγκαβανάκη,εκπρόσωπος του ΚΚΕ, τόνισε ότι η τροπολογία αυτή δεν έπρεπε να ξαφνιάσει κανέναν, "διότι βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να ξετυλίγεται μια επίθεση σε βάρος των εργαζομένων. Το ΚΚΕ αγωνίζεται να παραμείνουν οι ΔΕΚΟ στο δημόσιο, με την αξιοποίηση του προσωπικού και το σταμάτημα του ρουσφετιού, ενώ από το 1992 είχε προειδοποιήσει ότι η επίθεση που δέχονταν οι εργαζόμενοι και τα εργασιακά δικαιώματα θα διευρυνόταν και δε θα επηρέαζε μόνο τον ιδιωτικό τομέα".

Ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Τ. Ιντζές χαρακτήρισε την τροπολογία ωςμονόπλευρη σε βάρος των εργαζομένων ρύθμιση. Ο βουλευτής της ΝΔ Ε. Ζαφειρόπουλος έκανε αναφορά για προνόμια των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ καιτάχθηκευπέρ της ψήφισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ