Κυριακή 1 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μεταξένια ταξίδια

Το δρόμο του μεταξιού θα διασχίσουμε την Τετάρτη. Το ντοκιμαντέρ "Η Κύπρος στους δρόμους του μεταξιού" θα παρουσιαστεί στην ΕΤ-1 στις 19.00 και θα έχει για θέμα την κυπριακή μεταξουργία, η οποία διά μέσον των αιώνων, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην κοινωνικο-οικονομική ζωή του τόπου. Παρόλο που το μετάξι εμφανίζεται στην Κύπρο από τα βυζαντινά χρόνια, η περίοδος κατά την οποία κυριαρχεί στους "δρόμους του μεταξιού" είναι από τον 13ο έως τον 15ο αιώνα, κατά τη δυναστεία των Λουιζιάνων βασιλέων στο νησί. Η Κύπρος ήταν το κέντρο όχι μόνον της παραγωγής, αλλά και της διακίνησης προς τη Δύση πολύτιμων μεταξωτών και χρυσοϋφαντων υφασμάτων. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η μεταξουργία ως οικοτεχνία συνεχίστηκε στο νησί έως και τα μέσα του 20ού αιώνα. Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται η παραδοσιακή μέθοδος της εκτροφής του μεταξοσκώληκα, η κατεργασία και η ύφανση μεταξωτών, καθώς και η χρήση τους ως βασικού στοιχείου της προίκας και της φορεσιάς ή και του εμπορίου. Η λαογράφος Ελένη Παπαδημητρίου, η οποία ασχολείται με το θέμα αυτό από το 1965 έχει πάρει συνεντεύξεις από τους τελευταίους φορείς του επαγγέλματος. Σκηνοθεσία: Σταύρος Παπαγεωργίου.

Πρόσκληση σε γεύμα

Η Μεσόγειος παρουσιάζει μια ομοιογένεια σε πολλά. Ενα από τα βασικά στοιχεία που συμβάλλουν στην ενότητα αυτή είναι η κουζίνα της. Η μαγειρική αποτελεί ολόκληρη τέχνη, είναι η τέχνη του να ζεις ποιοτικά, αλλά και συγκεντρωτικά. Αποκλειστική υπόθεση της μητέρας, η τεχνική της ετοιμασίας των φαγητών μεταδίδεται από μάνα σε κόρη. Είναι μια πράξη αγάπης, μια πρόσκληση στη μαγεία. Γαλήνη, απόλαυση μοιράζονται από όλους. Ετσι γίνεται, και έτσι θα "σαλπάρουμε" για την Αίγυπτο, την Τυνησία, και την Τυνησία. Αξιες γυναίκες, κάτοχοι της τέχνης της καλής κουζίνας, ετοιμάζουν για μας τα καλύτερά τους εδέσματα. Από την ΕΤ-1 στις 17.45 την Πέμπτη.

Ο καθρέφτης

Ενα ταξίδι που θα αρχίσει από την Αθήνα στη Μασσαλία, περνώντας από την Αλεξάνδρεια, την Ταγγέρη, το Παλέρμο, την Κωνσταντινούπολη, τη Βηρυτό, και τη Βαρκελώνη μας προτείνει να κάνουμε την Πέμπτη η ΕΤ-1 στις 23.30. Ενας μεγάλος, εξαιρετικός περίπλους που σταματά σε εννιά πόλεις - λιμάνια, μας οδηγεί στην καρδιά της "μεσογειακής χώρας", γνωρίζοντάς μας τους κατοίκους της. Μια σύγχρονη Οδύσσεια που καταγράφει την κατάσταση της περιοχής αυτής, ένα υπέροχο μωσαϊκό, του οποίου το κοινό στοιχείο είναι το... υγρό: η θάλασσα. Ψαράδες, έμποροι, τραγουδιστές, μάγειροι, εργάτες, σπουδαστές, αρχιτέκτονες, συγγραφείς, πολεοδόμοι εμφανίζονται και αναλογίζονται πώς θα είναι η Μεσόγειος αύριο, σε λίγα χρόνια. Μήπως η ενότητα της Μεσογείου είναι μια ουτοπία. Ο καθένας θα εκφράσει τη γνώμη του και θα καταθέσει το όνειρο της άλλης όχθης και με το λόγο θα διασχίσει τη γέφυρα που ενώνει το χτες με το σήμερα, προσπαθώντας να προβλέψει το αύριο. Ανάμεσα στις σειρήνες της παράδοσης και τους αντικατοπτρισμούς της ζωής, και παρά τις αντιθέσεις τους οι πολίτες της Μεσογείου, οι πολίτες του ήλιου και της θάλασσας, οι κάτοχοι του απέραντου γαλάζιου και του χρυσού φωτός, μοιάζουν να καλλιεργούν και να διεκδικούν το δικαίωμα στην ευτυχία και στο όνειρο. Η σκηνοθεσία είναι του Ζαν - Ντενίς Μονάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ