Τετάρτη 4 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ούτε καν δέχτηκε να τις συζητήσει η κυβέρνηση

Παρεμβάσεις του Στρ. Κόρακα και του Μ. Κωστόπουλου κατά την προχτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Παρέμβαση στην προχτεσινή συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο έκαναν αργά το βράδυ και οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και Μ. Κωστόπουλος, αναφερόμενοι τόσο στο θέμα της διάταξης για τις εργασιακές σχέσεις των ΔΕΚΟ, όσο και στις τροπολογίες τις οποίες κατέθεσε το ΚΚΕ στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Ο Στρ. Κόρακας, αναπτύσσοντας τις τροπολογίες - τις οποίες ούτε καν δέχτηκε να συζητήσει η κυβέρνηση - τόνισε αναφερόμενος στο γνωστό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παράκτιοι αλιείς και οι σπογγαλιείς: "Πρέπει να συμπεριληφθούν οι αλιείς και οι σπογγαλιείς στους αγρότες, όπως ήταν και πριν και να μείνουν στο παλιό καθεστώς. Αφήνετε τους ιχθυοκαλλιεργητές, τις ιχθυοκαλλιέργειες, τις οστρακοκαλλιέργειες, τους μεγάλους δηλαδή στην κατηγορία των αγροτών και κάνετε επαγγελματίες και εμπόρους τους βαρκάρηδες, αυτούς που θαλασσοπνίγονται για να βγάλουν ένα ξεροκόμματο".

Με άλλη τροπολογία ζητούνταν η απόδοση στους βαμβακοπαραγωγούς του ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην υπευθυνότητα, ενώ η τρίτη κατά σειρά αναφερόταν στη φορολογική ελάφρυνση των δημοσιογράφων για ορισμένα έξοδα που κάνουν - τα έξοδα λειτουργίας και κίνησης τα οποία για άλλους μισθωτούς καταβάλλονται από την εταιρία, ενώ οι δημοσιογράφοι τα βάζουν από την τσέπη τους.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στο θέμα του ΕΛΚΕΠΑ, το οποίο η κυβέρνηση το διαλύει και το συγχωνεύει με το ΚΕΠΕ. Το δε τελευταίο σχετίζεται με την έρευνα, την οποία η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί για να την παραδώσει στο μεγάλο κεφάλαιο.

Σχολιάζοντας τέλος το θέμα των ΔΕΚΟ, είπε ότι με το νόμο 2414 η κυβέρνηση τις ιδιωτικοποίησε και υπενθύμισε ότι και ο ΣΥΝ και η ΝΔ συμφώνησαν με εκείνες τις ρυθμίσεις, υπογραμμίζοντας πως η σημερινή διάταξη για τις εργασιακές σχέσεις είναι η συνέχεια αυτών των ρυθμίσεων.

Στην παρέμβασή του ο Μ. Κωστόπουλος κατήγγειλε ότι η διάταξη για τις ΔΕΚΟ "καταργεί με το έτσι θέλω το καθεστώς των διαπραγματεύσεων και της σύναψης συλλογικών συμβάσεων εργασίας στις επιχειρήσεις του ευρύτερου τομέα και προφανώς θα λειτουργήσει ως πιλότος για όλους τους χώρους".

Η διάταξη αυτή, είπε, υπηρετεί τους πιο αντιδραστικούς σκοπούς του πολυεθνικού και του ντόπιου κεφαλαίου και τόνισε:

"Ο σκληρός πυρήνας των νεοφιλελεύθερων της κυβέρνησης, ο σκληρός πυρήνας του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος οι νεοφώτιστοι "νεοακροδεξιοί" αβανταδόροι από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν συμπτύξει για το συγκεκριμένο ζήτημα ένα επικίνδυνο μέτωπο. Δε θέλουν κανονισμούς, θέλουν γκέτο. Θέλουν συνδικάτα και συνδικαλιστές απόλυτα υποταγμένους, ώστε να μπορέσουν να πετύχουν όσα σκέφτονται για το χαρακτήρα αυτών των επιχειρήσεων, αυτά που δεν κατάφερε να περάσει ούτε η χούντα παλιότερα". Και κατέληξε τονίζοντας:

"Θα ήταν ανάξιος να λέγεται άνθρωπος ο κάθε εργαζόμενος, ο κάθε συνδικαλιστής, αν δεν αντιδρούσε σε τέτοιες λογικές που απειλούν μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του ελληνικού και παγκόσμιου εργατικού κινήματος, στις λογικές που βάζουν στο σημάδι την ίδια τη συνδικαλιστική δημοκρατία. Στη λογική του "αποφασίζομεν και διατάζομεν"".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ