• Επίδειξη πυγμής, με στόχο τον έλεγχο των εσωκομματικών εξελίξεων
  • Τρόπους αντίδρασης μελετούν τα "διωκόμενα" στελέχη
  • - Λύση στο αδιέξοδο που αντιμετώπιζε από τη μέρα της εκλογής του επιχείρησε να δώσει ο Κ. Καραμανλής, με τη χτεσινή αιφνιδιαστική απόφασή του να θέσει εκτός κόμματος κορυφαία στελέχη της ΝΔ, με ορατή... - 1998-02-04 00:00:00.0"/>
  • Επίδειξη πυγμής, με στόχο τον έλεγχο των εσωκομματικών εξελίξεων
  • Τρόπους αντίδρασης μελετούν τα "διωκόμενα" στελέχη
  • - Λύση στο αδιέξοδο που αντιμετώπιζε από τη μέρα της εκλογής του επιχείρησε να δώσει ο Κ. Καραμανλής, με τη χτεσινή αιφνιδιαστική απόφασή του να θέσει εκτός κόμματος κορυφαία στελέχη της ΝΔ, με ορατή... - 1998-02-04 00:00:00.0" /> Απόφαση ρήξης από τον Κ. Καραμανλή | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τετάρτη 4 Φλεβάρη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 7
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    Απόφαση ρήξης από τον Κ. Καραμανλή
    • Ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε "αιφνιδιαστικά" εκτός κόμματος εφτά κορυφαία στελέχη και βουλευτές
    • Επίδειξη πυγμής, με στόχο τον έλεγχο των εσωκομματικών εξελίξεων
    • Τρόπους αντίδρασης μελετούν τα "διωκόμενα" στελέχη

    Λύση στο αδιέξοδο που αντιμετώπιζε από τη μέρα της εκλογής του επιχείρησε να δώσει ο Κ. Καραμανλής, με τη χτεσινή "αιφνιδιαστική" απόφασή του να θέσει εκτός κόμματος κορυφαία στελέχη της ΝΔ, με ορατή συνέπεια τη διάσπαση της παράταξης και τη δρομολόγηση εξελίξεων και ανακατατάξεων, γενικότερα, στο πολιτικό σκηνικό.

    Τα ερωτήματα που δημιουργούνται από την προδιαγεγραμμένη, για πολλούς, κίνηση του προέδρου της ΝΔ είναι πολλά, όσον αφορά τα κίνητρα και τα σχέδιά του, αλλά είναι σαφές ότι δεν ήταν οι ιδεολογικοπολιτικές θέσεις των "διαφωνούντων" η αιτία που προκάλεσαν την "ακραία" απόφασή του, αφού οι θέσεις που έχει εκφράσει μέχρι τώρα συμπίπτουν, σχεδόν απόλυτα, με τις νεοφιλελεύθερες αντιλαϊκές απόψεις τους.

    Ειδικά η αφορμή για την απόφαση - η διαφοροποίηση στην ονομαστική ψηφοφορία για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ - επιβεβαιώνει ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν διαφωνίες πολιτικών θέσεων και ουσίας, αλλά ζήτημα κυριαρχίας στη ΝΔ.

    Παρόλο που από πρώτη ματιά φαίνεται ότι η απόφαση του Κ. Καραμανλή στρέφεται κατά των εκπροσώπων της νεοφιλελεύθερης τάσης (Μητσοτάκης, Μάνος, Σουφλιάς, Κοντογιαννόπουλος), ωστόσο, σε καμία περίπτωση δε φαίνεται να σηματοδοτεί μια στροφή, τουλάχιστον σε ιδεολογικοπολιτικού επίπεδο, υπέρ της "λαϊκοπατριωτικής Δεξιάς", με βασικό εκφραστή τον Μ. Εβερτ. Μπορεί πρόσκαιρα να δημιουργείται η εντύπωση - την οποία ενισχύουν και οι "διωκόμενοι" - ότι ο Κ. Καραμανλής στηρίζεται στους "Εβερτικούς", αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υιοθετήσει την αντιπολιτευτική τακτική και το "λαϊκισμό" τους. Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος της ΝΔ θα αναλάβει να εκφράσει και διαχειριστεί τις νεοφιλελεύθερες επιλογές, απαλλαγμένος από τις "πιέσεις" και τις "προβοκατόρικες" παρεμβάσεις των "διαφωνούντων".

    Το βέβαιο είναι ότι ο Κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι τώρα έχει έρθει η ώρα της ρήξης, η οποία κυοφορούνταν από την επομένη του συνεδρίου, ώστε να ελέγξει απόλυτα τις εσωκομματικές εξελίξεις και, μάλιστα, από θέση ισχύος.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ τόνιζαν χτες το βράδυ ότι τα παραπεμφθέντα στο Πειθαρχικό στελέχη "δεν έχουν ανταπόκριση και λαϊκή απήχηση" και επικαλούνταν μάλιστα την υποστήριξη που είχε στη βάση του κόμματος η απόφαση του Κ. Καραμανλή.

    Δημιουργία "ομάδας"

    Από την άλλη, τα "διωκόμενα" ηγετικά στελέχη που έδειχναν να αιφνιδιάζονται από την κίνηση της ηγεσίας του κόμματος, προσπαθούσαν να την ερμηνεύσουν και να προσδιορίσουν, σε συνεννόηση μεταξύ τους, τις επόμενες κινήσεις τους.

    Εκτιμούν ότι ο Κ. Καραμανλής, με την απόφασή του για διαγραφές, αντικειμενικά, συμβάλλει στη δημιουργία μιας "ομάδας", η οποία μάλιστα διακρίνεται από την ιδεολογικοπολιτική συνοχή της. Δεν αποκλείουν, μάλιστα, στην περίπτωση που διαγράφονταν και οι εφτά παραπεμφθέντες βουλευτές στο Πειθαρχικό, να προχωρήσουν στη συγκρότηση ξεχωριστής Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με την προσχώρηση ορισμένων ακόμα βουλευτών από τη ΝΔ που είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν.

    Ταυτόχρονα, επικρίνουν τον Κ. Καραμανλή για αναβίωση παλαιοκομματικών μεθόδων και έλλειψη εσωκομματικής δημοκρατίας και επισημαίνουν με νόημα τη λειτουργία του "συμβουλίου κηδεμονίας", στο οποίο συμμετέχουν οι Αχ. Καραμανλής, Γ. Βαρβιτσιώτης, Γ. Κεφαλογιάννης, Π. Μολυβιάτης.

    Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η απόφαση του Κ. Καραμανλή να θέσει ουσιαστικά εκτός κόμματος τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι δε συμμετέχει στα κομματικά όργανα και έχει επιλέξει να βρίσκεται "υπεράνω κομμάτων". Ο πρώην πρωθυπουργός αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις, αλλά ταυτόχρονα εξοργίστηκε από τη συμπεριφορά του προέδρου του κόμματος και μεθοδεύει τις επόμενες κινήσεις του. Μάλιστα, στενοί συνεργάτες του δήλωναν με νόημα ότι ο Κ. Καραμανλής "κλότσησε ό,τι είχε φτιάξει ένα χρόνο".

    Από την πλευρά του, ο Μ. Εβερτ ο οποίος δεν έκρυβε κατ' ιδίαν την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις, επίσημα εμφανίστηκε να ανησυχεί για τις εξελίξεις. Μάλιστα απέστειλε επιστολή προς τον Κ. Καραμανλή, με την οποία ζητούσε να αναβληθεί η συνεδρίαση του Πειθαρχικού χάρη της ενότητας.

    Η συνεδρίαση του Πειθαρχικού

    Ωστόσο, το Πειθαρχικό Συμβούλιο συνεδρίασε αψηφώντας τις εντάσεις για τη νομιμότητα της σύνθεσής του. Πρόεδρος του οργάνου μετά τον αποκλεισμό του Κ. Μητσοτάκη ορίστηκε ο Γ. Κεφαλογιάννης και μέλη του οι Γ. Βαρβιτσιώτης, Αλ. Παπαδόγγονας, Αχ. Καραμανλής και Γ. Τζιτζικώστας. Η σύνθεσή του προδίκαζε σε σημαντικό βαθμό την "εναρμόνιση" των αποφάσεών του με τη βούληση του Κ. Καραμανλή. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, είχαν προσέλθει και είχαν "απολογηθεί" οι βουλευτές Γ. Παναγιωτόπουλος, Ν. Κάκαλος, Π. Τατούλης και Α. Παπαληγούρας.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ