Τετάρτη 4 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΘΙΩΤΙΔΑ - ΒΟΙΩΤΙΑ
Νέα μέτωπα

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι αγρότες των χωριών του Δομοκού ενισχύοντας με νέες δυνάμεις. Κοντά στα εκατοντάδες τρακτέρ που έχουν παραταχθεί από προχτές στον εθνικό δρόμο Λαμίας - Καρδίτσας, στη θέση Δρούγος προστίθενται και νέα, ενώ οι αγρότες των χωριών της Ξυνιάδας, στην πλειοψηφία τους τευτλοπαραγωγοί, βγήκαν στους δρόμους του αγώνα, μετά τη μη ικανοποιητική απάντηση του υφυπουργού Γεωργίας, στα αιτήματά τους.

Εκατοντάδες τρακτέρ από τα χωριά Πουρνάρι,Αγραπιλιά,Βουρδάζι,Σουμιάδα - Πετρίλλια,Ν. Μοναστήρι,Γαβράκια,Εκάρα,Ανω Αγόριανη,Βελεσιώτες και Θαυμακό είχαν κατακλύσει τον δρόμο δεξιά κι αριστερά, συντονίζοντας τον αγώνα τους με την ΠΑΣΕ.

"Η συμμετοχή των χωριών μας στην κινητοποίηση είναι ικανοποιητική και αναμένουμε με σιγουριά να αυξηθεί όσο περνούν οι μέρες" λέει ο Γιάννης Γάκης.Ολοι δηλώνουν αποφασισμένοι να παλέψουν για να μην ξεριζωθούν από τη γη τους. Επίσης ξεκαθαρίζουν με έμφαση πως είναι από όλο το πολιτικό φάσμα και πως αυτό που τους ενώνει είναι η αγωνία τους για το αύριο.

Η εγκατάλειψη των χωριών αυξάνεται από απογραφή σε απογραφή. Τα χωράφια εγκαταλείπονται. Λένε ότι τα παίρνουν... γιατροί και δικηγόροι! "Με λίγα λόγια πάνε για τσιφλίκια", τονίζουν. Ο Κώστας Σόρκος,22 ετών, λέει πως θέλει να δουλέψει στο χωριό του αλλά αναγκάζεται να σκέφτεται τη φυγή. Κι αυτό γιατί οι υποσχέσεις για βοήθεια στους νέους αγρότες αποδεικνύονται απλή παραπλάνηση. "Δεν είμαστε τσιφλικάδες. Είμαστε αγρότες που ιδρώνουμε για να βγάλουμε ένα κομμάτι ψωμί", προσθέτει. Ο πατέρας του δίπλα μας λέει πως οι νέοι θέλουν να ασχοληθούν με τα χωράφια, "αλλά κανείς δε δίνει σημασία, δε σκύβουν στα καυτά προβλήματα που έχουμε".

"Χτες βράδυ άκουσα τον υπουργό Γεωργίας να λέει ότι δε δίνουμε στους αγρότες λεφτά γιατί θα κόψουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είπε μεγάλο ψέμα. Να μας δώσουν τις 102 δραχμές που μας αφαιρούν από το κιλό το βαμβάκι και να κόψουν τα πανωτόκια. Ο υπουργός είπε μεγάλο ψέμα και πρέπει να ντρέπεται", λέει ο Αντώνης Τερζίδης.

Νέα μέτωπα ανοίγονται. Οι αγρότες με νέες αποφάσεις για συμμετοχή διαψεύδουν την κυβερνητική προπαγάνδα για, δήθεν, εκτόνωση της κινητοποίησης, ενισχύοντας, αντίθετα, τα μπλόκα επιβίωσης. Σε αναβρασμό βρίσκεται ο κάμπος της Λαμίας. Στο Μοσχοχώρι και το Κόμμα τα τρακτέρ βγήκαν, ήδη, στις πλατείες και, την ίδια ώρα, οργανώνονται συσκέψεις σε Ανθήλη,Ηράκλεια και Πελασγία.Στην Κάτω Τιθορέα οι αγρότες ετοιμάζονται να βγάλουν τα τρακτέρ στον παλιό εθνικό δρόμο Αθηνών - Λαμίας στη θέση Λεβέντη.

Βοιωτία

Αποφασισμένοι παρουσιάζονται και οι αγρότες της Κωπαϊδας και όλης τηςΒοιωτίας.Στον Ορχομενό τα τρακτέρ βρίσκονται παραταγμένα στην πλατεία, ενώ ετοιμάζεται ο αποκλεισμός του Οργανισμού Βάμβακος, αύριο, στη Λιβαδειά. Σήμερα το πρωί, θα συγκεντρωθούν και θα εκφράσουν τη συμπαράστασή τους σε 7 συναδέλφους τους που παραπέμπονται στο "αγροτοδικείο" Λιβαδειάς για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις το Νοέμβρη του '95.

Μια σειρά αγροτικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί - όπως των κοινοτήτων Αϊ - Γιώργη,Ρωμαϊκού - έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής και εξόδου των τρακτέρ στον εθνικό δρόμο Θήβας - Λιβαδειάς. Για τον καλύτερο συντονισμό και την κλιμάκωση, χτες το βράδυ έγινε, με πρόσκληση της ΟΑΣ Βοιωτίας και της ΕΓΣ Θήβας, σύσκεψη στα γραφεία της Ενωσης με τη συμμετοχή αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών από Θήβα,Καπαρέλλι,Λεύκτρα,Θεσπιές,Βάγια,Μαυρομάτι κ. ά.

  • Από μεθαύριο 6 Φλεβάρη μπαίνουν στον αγώνα συντονιζόμενοι με τους Θεσσαλούς συναδέλφους τους και οι αγρότες της Φωκίδας. Με απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και συνεταιρισμών του νομού, οργανώνουν παναγροτικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Αμφισσας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ