Τετάρτη 4 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΙΑ
Τα μήλα της οργής

Επί ποδός βρίσκονται οι μηλοπαραγωγοί της επαρχίας Αγιάς, που από προχτές παρέταξαν τα τρακτέρ τους στον επαρχιακό δρόμο Λάρισας - Αγιάς. Το αγωνιστικό θερμόμετρο ανεβαίνει, καθώς χρόνο με το χρόνο φουντώνουν τα προβλήματα των μηλοπαραγωγών. Χτες ο αριθμός των τρακτέρ αυξήθηκε θεαματικά, καθώς νέα φάλαγγα δημιουργήθηκε στο Γερακάρι από αγρότες της Πρινιάς και της Ανάβρας,ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα χωριά της επαρχίας.

Ολόκληρη η επαρχία Αγιάς μαραζώνει τα τελευταία χρόνια, αφού η κατάσταση με τα μήλα - που είναι μονοκαλλιέργεια για την περιοχή - έχει γίνει απελπιστική, εξαιτίας του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά, της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ και της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Σ' αυτό έρχεται να προστεθεί τώρα και η "Ατζέντα 2000", που θα ξεκληρίσει τους μικρομεσαίους αγρότες. Πράγμα που χτες επισημάνθηκε από αρκετούς μηλοπαραγωγούς της Αγιάς.

"Θα σβήσουμε, σβήνουμε καθημερινά", ήταν τα πρώτα λόγια του Γιώργου Γιάτσου,προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγιάς, για να συνεχίσει: "Οι τιμές στα μήλα δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής. Εδώ όλοι έχουμε μικρό κλήρο και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, πολλές οικογένειες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη μηλοκαλλιέργεια και να φύγουν από εδώ". Τα ίδια λόγια ακούσαμε και από άλλους αγρότες και όλοι έκαναν λόγο για αδιέξοδο, ενώ παράλληλα κατήγγειλαν την πολιτική κοροϊδίας της κυβέρνησης. Η παραγωγή μήλων του 1996 έμεινε σχεδόν απούλητη και πετάχτηκε χωρίς οι παραγωγοί να πάρουν ούτε μια δραχμή. Οι "τυχεροί" πούλησαν σε εξευτελιστικές τιμές, πολύ πιο χαμηλές από το κόστος παραγωγής. Η παραγωγή του 1997 παρά το γεγονός ότι είναι μειωμένη κατά 40% - 50% λόγω των καιρικών συνθηκών εξακολουθεί να παραμένει απούλητη και οι τιμές να είναι χαμηλές. Οι έμποροι δίνουν 80-100 δραχμές το κιλό, ενώ το κόστος φτάνει τις 110 δραχμές.

Εκτός από τα συνολικά αιτήματα των αγροτών της Θεσσαλίας, οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς προτάσσουν ως κυρίαρχα ζητήματα:

  • Τιμές για τα μήλα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα λογικό κέρδος.
  • Να σταματήσουν οι αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές μήλων. Ανάμεσα σε άλλα ζητούν να γίνει στην περιοχή της Αγιάς "Σταθμός Γεωργικών Προειδοποιήσεων", ο οποίος θα προειδοποιεί έγκαιρα τους μηλοπαραγωγούς για το πότε θα ψεκάσουν. Αν γίνει αυτό, μας είπαν οι μηλοπαραγωγοί στην Αγιά, τότε το κόστος για ψεκασμό από τις 30 δραχμές που αντιστοιχεί σε ένα κιλό μήλα, θα πέσει στις 10 δραχμές το κιλό.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ