Τετάρτη 4 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στον αγώνα και οι μελισσοκόμοι

Τα οξυμένα προβλήματα "κέντρισαν" τους μελισσοκόμους της Λάρισας που βγήκαν και αυτοί στους δρόμους του αγώνα. Χτες το πρωί παρέταξαν τα μελισσοκομικά αυτοκίνητά τους στα διόδια των Τεμπών, συντονίζοντας τον αγώνα τους με τους υπόλοιπους αγωνιζόμενους αγρότες και διεκδικώντας συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα της μελισσοκομίας.

"Η κινητοποίηση έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα και αν η κυβέρνηση συνεχίσει την ίδια τακτική αδιαφορίας απέναντι στον κλάδο αυτό, οι μελισσοκόμοι της χώρας θα προχωρήσουν σε συντονισμένες αγωνιστικές κινητοποιήσεις", τόνισε ο Γεράσιμος Κράγιας,πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας.

Η μελισσοκομία βρίσκεται πλέον ένα σκαλοπάτι πριν τον αφανισμό και χρόνο με το χρόνο συρρικνώνεται. Οπως μας είπαν χτες οι μελισσοκόμοι στα Τέμπη, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας τους έχει εγκαταλείψει πλήρως. Αυτό που κάνει μόνο είναι να ευνοεί τις εισαγωγές και τις βιομηχανίες, που παρασκευάζουν "μέλι" από γλυκόζη και φρουκτόζη και έτσι να παραγκωνίζεται το φυσικό μέλι.

Στα προβλήματά τους ήρθε να προστεθεί και το γεγονός ότι πέρσι, λόγω των καιρικών συνθηκών, η παραγωγή μελιού μειώθηκε κατά 2/3. Αυτό δεν επηρέασε καθόλου τις τιμές, που εδώ και μια πενταετία παραμένουν καθηλωμένες σε χαμηλά επίπεδα, που μετά βίας καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Πρέπει να σημειωθεί ότι η δραματική μείωση της παραγωγής δε θεωρείται ζημιά και ο ΕΛΓΑ δε δίνει αποζημιώσεις!

Τα αιτήματα των μελισσοκόμων της Λάρισας είναι:

  • Σωστή κατανομή των χρημάτων που διατίθενται μέσω του σχετικού κανονισμού της ΕΕ, ώστε η βοήθεια αυτή να πηγαίνει στους μελισσοκόμους.
  • Οικονομική ενίσχυση για το έτος 1997, για τη ζημιά στην παραγωγή λόγω των καιρικών συνθηκών.
  • Αυστηρά μέτρα για την πάταξη της νοθείας.
  • Να λειτουργήσει το Ινστιτούτο Μελισσοκομίας.
  • Φτηνό πετρέλαιο και μείωση του ΦΠΑ στα εφόδια για τους μελισσοκόμους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ