Τετάρτη 4 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Συζητήθηκε αίτηση αναίρεσης

Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του για την αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πάτρας, με την οποία αθωώθηκε ο Αντ. Τασσόπουλος, που είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στα επεισόδια σε βάρος του υπουργού Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου

Στον Αρειο Πάγο συζητήθηκε χτες η αίτηση αναίρεσης που άσκησε η Εισαγγελία του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατά της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πάτρας, με την οποία αθωώθηκε το μέλος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αντώνης Τασσόπουλος,ο οποίος είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στα επεισόδια σε βάρος του υπουργού Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου.

Ο Αντ. Τασσόπουλος, που είναι και γραμματέας της ΚΝΕ στην Πάτρα, συνελήφθη στη διάρκεια κινητοποίησης των εργαζόμενων της Πάτρας κατά της ανεργίας (5.4.1997), όταν είχε επισκεφτεί την πόλη κυβερνητικό κλιμάκιο, με επικεφαλής τον υπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου και τον υφυπουργό Χρ. Πρωτόπαππα.

Το στέλεχος της ΚΝΕ είχε οδηγηθεί τότε στον εισαγγελέα με την αυτεπάγγελτη κατηγορία της "έμπρακτης εξύβρισης", παρόλο που συνελήφθη 500 μέτρα μακριά από το χώρο της συγκέντρωσης και μία ώρα μετά τη λήξη της. Η σύλληψη έγινε, κατόπιν υπόδειξης του ίδιου του υποδιευθυντή της Ασφάλειας, σε μια προσπάθεια να ποινικοποιηθεί το δικαίωμα των εργαζομένων να αντιδρούν στην πολιτική της κυβέρνησης.

Το Πλημμελειοδικείο Πάτρας, όπου είχε παραπεμφθεί τότε ο Αντ. Τασσόπουλος, έκρινε κατά πλειοψηφία ότι δε συντελέστηκε το αδίκημα της έργω εξύβρισης και τον απάλλαξε.

Κατά τη χτεσινή συζήτηση στον Αρειο Πάγο εξετάστηκε η περίπτωση του άρθρου 361Α του Ποινικού Κώδικα, που τιμωρεί την έμπρακτη εξύβριση. Ο εισαγγελέας παρέμεινε στην άποψη του, ότι πρέπει να αναιρεθεί η απόφαση του Πλημμελειοδικείου Πατρών, διότι - όπως υποστηρίζει - η πράξη του Αντ. Τασσόπουλου ήταν απρόκλητη.

Αντίθετα, ο Ιορδ. Προυσανίδης,συνήγορος του κατηγορούμενου, υποστήριξε ότι η απόφαση του δικαστηρίου της Πάτρας είναι ορθή. Ιδιαίτερα, τονίστηκε η σημασία που έχει η δίκη, γιατί ο Αρειος Πάγος θα ασχοληθεί για πρώτη φορά με το άρθρο 361Α του Ποινικού Κώδικα περί απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης. Επισημάνθηκε επίσης εκείνο που έγινε δεκτό και από το πρωτόδικο δικαστήριο, ότι δηλαδή ο Αντ. Τασσόπουλος μαζί με άλλους διαδήλωνε την αντίθεσή του στην πολιτική της κυβέρνησης. Παράλληλα, ό,τι συνέβη κατά τη διαδήλωση - ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος αρνείται πως είναι δράστης - δεν μπορεί να ενταχθεί στο άρθρο 361Α του Ποινικού Κώδικα, καθώς πρόκληση υπήρχε και ήταν η συγκεκριμένη πολιτική της κυβέρνησης εναντίον της οποίας διαδήλωνε ο κατηγορούμενος.

Τέλος, ο συνήγορος του κατηγορούμενου υποστήριξε ότι η τυχόν παραδοχή αντίθετης άποψης, θα επιτρέπει να χαρακτηρίζεται κάθε αντίδραση οποιασδήποτε μορφής κατά της πολιτικής της κυβέρνησης ως απρόκλητη και να βαφτίζονται δράστες αυτοί που αντιτίθενται και κατά συνέπεια να διώκονται αυτεπαγγέλτως.

Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δικαιώνεται, εν μέρει, η Κατερίνα Βελλίδου (1999-01-26 00:00:00.0)
Ορθή η πρωτόδικη απόφαση λέει ο εισηγητής στον Αρειο Πάγο (1998-11-20 00:00:00.0)
Συζητείται σήμερα η υπόθεση Τασόπουλου (1998-11-19 00:00:00.0)
Καταδικάζεται η πολιτική δίωξη του Α. Τασσόπουλου (1998-02-03 00:00:00.0)
Στα δικαστήρια και πάλι ο γραμματέας της ΚΝΕ Πάτρας (1997-05-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ