Τετάρτη 4 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΣΒΟΣ - ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Είναι γνωστός ο ένοχος

Από την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης και την αναλγησία του κρατικού μηχανισμού, "πνίγηκε" για ακόμα μια φορά η Μυτιλήνη και τα χωριά της. Μια μπόρα 20 λεπτών έφτασε για να θρηνήσει το νησί τρία ανθρώπινα θύματα. Ολα αυτά, βέβαια, γιατί οι εκάστοτε "έχοντες και κατέχοντες" την εξουσία δεν πήραν τα απαιτούμενα μέτρα, τέτοια, ώστε να πάψουν οι κάτοικοι να γίνονται έρμαια των καιρικών φαινομένων.

Ο απολογισμός των ζημιών είναι κάτι παραπάνω από τραγικός. Στη Μυτιλήνη, ο ποταμός Λαγκάδας υπερχείλισε και μετέτρεψε τους δρόμους της πόλης σε ορμητικούς χειμάρρους, ενώ οι ζημιές στα μαγαζιά της αγοράς είναι ανυπολόγιστες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κεντρικός αγωγός ομβρίων υδάτων έχει να καθαριστεί 15 χρόνια!

Ο σταθμός της ΔΕΗ έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τις πλημμύρες, με αποτέλεσμα να βυθίσει στο σκοτάδι το νησί για μια ολόκληρη μέρα, ενώ οι ζημιές στο πυρηνελαιουργικό εργοστάσιο και το τυποποιητήριο της Ενωσης Συνεταιρισμών στη Σκάλα Παμφίλων ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια. Να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο, για δυο μήνες σχεδόν, θα είναι εκτός λειτουργίας.

Στα χωριά Πάμφιλα, Παναγιούδα, Πύργοι Θερμής και Μόρια υπάρχουν σημαντικές ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες και αυτό γιατί δεν είχαν διανοιχτεί νέοι αγροτικοί δρόμοι και αγωγοί που να διευκολύνουν τη διέλευση των νερών.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ, που από την πρώτη στιγμή τα στελέχη της περιόδευσαν στις πληγείσες περιοχές, με ανακοίνωσή της, τονίζει ότι η ευθύνη βρίσκεται στην εγκληματική αδιαφορία των αρμοδίων, οι οποίοι δεν πραγματοποίησαν τα έργα υποδομής, που θα απαλλάξουν την πόλη και τα χωριά από τους κινδύνους παρόμοιων φαινομένων.

Παράλληλα, η ΝΕ καταγγέλλει τη σημερινή κυβέρνηση και τις προηγούμενες για την εγκληματική αδιαφορία απέναντι στις συνεχείς προειδοποιήσεις που απηύθυνε το ΚΚΕ στη Βουλή και απαιτεί να γίνει άμεση αποτίμηση και καταγραφή των ζημιών, καθώς και η καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων.

Τέλος, η ΝΕ του ΚΚΕ καλεί το λαό του νησιού να απαιτήσει με τον αγώνα του να γίνουν τα έργα υποδομής που έχουν ανάγκη η πόλη και τα χωριά της Λέσβου, για να μην θρηνήσει ο κόσμος νέα θύματα και για να μην χάνονται περιουσίες στη λάσπη.

Απ' την πλευρά του, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο,με ανακοίνωσή του, συμπαρίσταται σ' όλους όσοι πλήγησαν από την καταστροφική πλημμύρα και υπογραμμίζει πως η ευθύνη για τις καταστροφές που έγιναν στο νησί βρίσκεται στο κράτος των εργολάβων και των κατασκευαστών των δημόσιων έργων που λειτουργούν χωρίς προγραμματισμό και έλεγχο.

Δεν ευθύνονται οι πληγέντες, αλλά οι κυβερνώντες

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, συνοδευόμενος από στελέχη της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ, περιόδευσε στο Λαζαρέτο, στην αγορά της Μυτιλήνης, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στους πληγέντες.

Παράλληλα, ο κομμουνιστής βουλευτής πήρε μέρος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Αιγαίου, παρουσία της υπουργού Ε. Παπαζώη,του νομάρχη Λέσβου Αλ. Μαθιέλλη και των άλλων δύο βουλευτών του νησιού. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Μυτιλήνης και οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Παμφίλων και Πύργων Θερμής.

Ο Στρ. Κόρακας διέψευσε, με βάση τις μαρτυρίες των πληγέντων, τα όσα λέγονται για την ετοιμότητα του "Σχεδίου Ξενοκράτης", το οποίο, όμως, δεν εφαρμόστηκε, καθώς οι πλημμυροπαθείς αντιμετώπισαν μόνοι τους το πρόβλημα, χωρίς ουσιαστική βοήθεια από τις αρμόδιες αρχές. Υπογράμμισε πως η καταστροφή είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών, που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια.

Ο Στρ. Κόρακας τόνισε, επίσης, ότι "οι ζημιές που έχουν γίνει στο νησί είναι τεράστιες και ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές. Πρέπει να αποτιμηθούν και να καταγραφούν άμεσα με κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού". Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, όπως αναμενόταν, απέρριψαν την πρόταση αυτή και μίλησαν για παροχή δανείων στους πλημμυροπαθείς. Στο τέλος της σύσκεψης, ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε πως "το ΚΚΕ θα σταθεί στο πλευρό του κόσμου και τη Δευτέρα στη Βουλή θα καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση για τις καταστροφές στη Λέσβο, από τις τελευταίες πλημμύρες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ