Τετάρτη 4 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΑΙΑ
Προεπιλογή εργολάβου

Με συνοπτικές διαδικασίες η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκαιας επιδιώκει να αναθέσει απευθείας σε "ημέτερο" εργολάβο την κατασκευή αγωγών όμβριων υδάτων κόστους 127 εκατομμυρίων (το οποίο με τις αναμενόμενες "υπερβάσεις" των προϋπολογισμών μπορεί να ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια), που θα καλυφθεί από κοινοτικές επιχορηγήσεις. Το θέμα δεν ήταν καν εγγεγραμμένο στην ημερήσια διάταξη και συζητήθηκε ως κατεπείγον με τη δικαιολογία ότι εξαιτίας της εποχής πιθανή βροχόπτωση να προκαλέσει καταστροφές. Να σημειωθεί ότι στο εισηγητικό σημείωμα δεν αναφέρονταν μεν το κόστος του έργου, αναφερόταν όμως το όνομα του κατασκευαστή στον οποίο θα ανατεθεί. Χαρακτηριστικό είναι τέλος ότι οι μελέτες κατασκευής του έργου υπάρχουν από το καλοκαίρι, χωρίς όμως να προχωρήσουν και οι κανονικές διαδικασίες δημοπράτησης.

"Πρέπει άμεσα να γίνει το έργο, ανεξάρτητα αν με άλλες διαδικασίες μπορούσε να γίνει το καλοκαίρι", είπε ο δήμαρχος Β. Τράπαλης,χωρίς όμως να απαντήσει και στην εύλογη παρατήρηση ότι έστω και αν ξεκινήσει αμέσως, πάλι δε θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον χειμώνα. "Αν δε δημοπρατηθεί κανονικά το έργο και προχωρήσει με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης θα είναι σκάνδαλο",τόνισε η επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας" Βέρα Νικολαϊδου. "Τίθεται θέμα νομιμότητας. Δεν μπορώ να ψηφίσω ένα παράνομο έργο", υπογράμμισε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Ιγήπασης,προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί ούτε την απευθείας ανάθεση, ούτε και το δίλημμα του επείγοντος της κατασκευής του έργου.

Ο δήμαρχος Νίκαιας υποχρεώθηκε μετά από αυτά να αναδιπλωθεί, χωρίς όμως και να δεχτεί την κανονική δημοπράτηση του έργου. Πρότεινε να γίνει δημοπράτηση μεταξύ περιορισμένου αριθμού εργολάβων που θα έχουν επιλεχθεί και να ανατεθεί το έργο σε αυτόν που θα δώσει την καλύτερη προσφορά. "Η πρόταση του δημάρχου οδηγεί πάλι στην απευθείας ανάθεση", παρατήρησε η Βέρα Νικολαϊδου. Τελικά, με 22 ψήφους υπέρ των δημοτικών συμβούλων του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και της ΝΔ και 4 κατά των συμβούλων της "Δημοκρατικής Ενότητας", εγκρίθηκε η πρόταση του δημάρχου.

Στο μεταξύ η απόφαση του δημάρχου να ορίσει αντιδήμαρχο τον επικεφαλής της παράταξης "Νέα Δύναμη για τη Νίκαια" Σ. Σταυρίδη, που εκπροσωπεί τη ΝΔ, προκάλεσε την αντίδραση της δημοτικής συμβούλου της παράταξης Αύρας Ανδρειώτου, που δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει πλέον ως επικεφαλής τον Σ. Σταυρίδη, κατηγορώντας τον ταυτόχρονα ότι ενήργησε εν αγνοία του κόμματος. Ο Σ. Σταυρίδης αντέτεινε πως αποδέχτηκε το διορισμό μετά από συνεννόηση με τη ΝΔ, ενώ λίγο αργότερα δήλωσε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ότι θα είναι πάλι υποψήφιος δήμαρχος. Από τη μεριά του ο Β. Τράπαλης υποστήριξε ότι οι επιλογές του είναι αποτέλεσμα πολιτικών θέσεων και λειτουργιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ