Πέμπτη 5 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ενας "Ράμπο" ακροβατεί και σπέρνει το θάνατο

ΤΡΕΝΤΟ.-

Ενα τραγικό δυστύχημα στο χιονοδρομικό κέντρο του Καβαλέζε, που κόστισε τη ζωή σε 20 ανθρώπους, προκαλεί αλλεπάλληλες αντιδράσεις, τόσο στην ιταλική κοινωνία, όσο και στον πολιτικό κόσμο της χώρας. Οι πρώτες εκτιμήσεις, που αναφέρουν ότι ο Αμερικανός πιλότος του μοιραίου στρατιωτικού αεροσκάφους συμπεριφερόταν σαν "Αμερικανός Ράμπο", έχουν εγείρει την αγανάκτηση και την επακόλουθη ύψωση των τόνων, τόσο έντονα που κάποιες φωνές ζήτησαν - δικαίως - και το κλείσιμο της αμερικανικής βάσης του Αβιάνο.

Το δυστύχημα συνέβη το βράδυ της Τρίτης, όταν ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος έκοψε κατά λάθος το συρματόσχοινο που συγκρατούσε το τελεφερίκ, το οποίο μετέφερε επιβάτες που προορισμό είχαν τις πίστες του χιονοδρομικού κέντρου. Το τελεφερίκ έπεσε στις απότομες πλαγιές από ύψος 2.000 μέτρων και ο τραγικός απολογισμός ήταν έντεκα άνδρες και εννέα γυναίκες νεκροί. Από την αναγνώριση της ταυτότητας των θυμάτων της τραγωδίας, βρέθηκαν ότι μεταξύ αυτών είναι οχτώ Γερμανοί, πέντε Βέλγοι, τρεις Ιταλοί και δύο Πολωνοί τουρίστες, ενώ υπολείπονται ακόμα δύο πτώματα, η ταυτότητα των οποίων δεν έχει αναγνωριστεί προς το παρόν. Ο Πάολο Σαρτόρι, ο αστυνομικός επιθεωρητής που είναι επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι "το αεροπλάνο πρέπει να πετούσε σε ύψος περίπου εκατό μέτρων από το έδαφος" και πρόσθεσε ότι βρέθηκε ένα κομμάτι από το στρατιωτικό αεροπλάνο (ένα EA - 6B Gruman Prowler) σε απόσταση εκατό μέτρων από το σημείο όπου η καμπίνα του τελεφερίκ έπεσε στο έδαφος.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του δυστυχήματος, ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο,ζήτησε από τον πρωθυπουργό, Ρομάνο Πρόντι να διατάξει έρευνα, ώστε να διευκρινιστούν τα αίτια του πολύνεκρου ατυχήματος. Ταυτόχρονα, ζήτησε να αναθεωρηθούν οι άδειες που επιτρέπουν στα ΝΑΤΟικά μαχητικά να εκτελούν εκπαιδευτικές πτήσεις σε χαμηλό ύψος και κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, που χαρακτήρισε παράξενο αυτό το ατύχημα, αφού το αεροπλάνο δεν είχε κάποια βλάβη και προσγειώθηκε κανονικά στη βάση του Αβιάνο, προσπάθησε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους - αποδίδοντας το χαρακτηρισμό "τραγική αμέλεια" στο δυστύχημα - και να κάνει τους αναγκαίους ελιγμούς για να αποφύγει την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των ΝΑΤΟικών εταίρων. Για το λόγο αυτό, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Μπ. Κλίντον, ο οποίος του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και τον διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν παρόμοια επεισόδια και, τέλος, ότι θα συμμετάσχουν στην έρευνα και Ιταλοί εμπειρογνώμονες, έδωσε δε τη διαβεβαίωση ότι θα διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια αυτής της συμφοράς και δεν θα επαναληφθεί κάτι παρόμοιο.

Η ένταση έχει προκληθεί κυρίως από τον πολιτικό κόσμο, ακόμα και από μέλη της κυβέρνησής του - όπως ο υφυπουργός Αμυνας Μάσιμο Μπρούτι - που ζητούν επίμονα απάντηση στο ερώτημα: "Ποιος έδωσε εντολή για πτήσεις σε χαμηλό ύψος και γιατί παραβιάστηκαν οι συγκεκριμένοι κανονισμοί". Επίσης, η Κομμουνιστική Επανίδρυση και το κόμμα των Πρασίνων κατήγγειλαν χτες ότι δεν πρόκειται για τυχαίο επεισόδιο, αλλά για παραβίαση των διεθνών κανονισμών - κάτι που έχει συμβεί επανειλημμένα, σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής - και για το λόγο αυτό ίσως θα πρέπει να αναθεωρηθεί το καθεστώς που ισχύει για τις ΝΑΤΟιές βάσεις. Πολιτικός της περιοχής επισήμανε ότι πιλότοι αεροπλάνων του ΝΑΤΟ συνηθίζουν να πετούν κάτω από τα συρματόσχοινα του τελεφερίκ "χάριν αστειότητας".

Μέχρι στιγμής πάντως για τους δύο Αμερικανούς πιλότους δεν πάρθηκε κανένα μέτρο και ούτε επιτράπηκε στον Ιταλό εισαγγελέα να τους εξετάσει. Πάντως σε "ένδειξη καλής θέλησης" ο διοικητής της αεροπορικής βάσης του Αβιάνο, Αμερικανός πτέραρχος Τίμοθι Πέπε ανακοίνωσε χτες ότι αναστέλλονται όλες οι πτήσεις αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών σε χαμηλό ύψος στην Ιταλία μέχρι να διαλευκανθούν οι συνθήκες που προκάλεσαν το δυστύχημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ