Σάββατο 7 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ ΚΟΛΠΟ
Τεταμένη, πάντα, η ατμόσφαιρα
  • Πιέζουν ΗΠΑ - Βρετανία για στρατιωτική επέμβαση
  • Επιμένει διπλωματικά η Μόσχα
  • Παίρνει αποστάσεις το Παρίσι
  • Ενισχύονται οι αμερικανο-βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις στον Κόλπο

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Ετοιμοι να επιβάλουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας στην ιρακινή ηγεσία εμφανίστηκαν, χτες, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Την ίδια στιγμή, η Μόσχα ενέτεινε τις προσπάθειές της στην κατεύθυνση της διπλωματικής λύσης, ενώ η Βαγδάτη υποστήριζε ότι έχουν, ήδη, γίνει κάποια πρώτα βήματα προόδου.

"Είμαστε σαφείς όσον αφορά τους στόχους μας: Αν ο Σαντάμ Χουσεϊν δε συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τον αναγκάσουμε να συμμορφωθεί, και αυτό θα γίνει", δήλωσαν με ένα στόμα ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο Βρετανός πρωθυπουργός. Οι δύο άνδρες, μετά από σύντομες συνομιλίες, επανέλαβαν την αποφασιστικότητά τους να καταλήξουν στη λύση της στρατιωτικής επέμβασης και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η διεθνής κοινότητα θα συνταχθεί στο πλευρό τους. Ο Τόνι Μπλερ, μάλιστα, επιβεβαίωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση ενέκρινε την αποστολή στον Περσικό Κόλπο 8 αεροσκαφών τύπου "Τορνέιντο", που μεταφέρουν πυραύλους αέρος - εδάφους.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Ντέρεκ Φάτσετ πρόκειται να μεταβεί, την επόμενη βδομάδα, στο Κουβέιτ, στο Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προκειμένου να "αναλύσει στους συμμάχους του Λονδίνου το σκεπτικό της βρετανικής κυβέρνησης". Σειρά συναντήσεων και συνομιλιών, όμως, είχε στον Περσικό Κόλπο και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος, όπως δήλωσε κατά την επιστροφή του στη βρετανική πρωτεύουσα, οι ηγεσίες της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ συμμερίζονται πλήρως τις βρετανικές θέσεις.

Στη λύση της διπλωματικής οδού επιμένει, από την πλευρά της, η Μόσχα, της οποίας ο απεσταλμένος υφυπουργός Εξωτερικών Βίκτορ Ποσουβαλιούκ παραμένει στη Βαγδάτη, όπου έχει σειρά επαφών με Ιρακινούς αξιωματούχους. Ο ίδιος ο Ποσουβαλιούκ έχει αποφύγει επισταμένως να κάνει σχετικές δηλώσεις. Ομως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακόφ δήλωσε, χτες, ότι η χώρα του αντιτίθεται στην παράταση του καθεστώτος των κυρώσεων, γιατί πλήττουν μόνο τον ιρακινό λαό και συμπλήρωσε ότι η Μόσχα θα ασκήσει βέτο σε περίπτωση που κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας πρόταση για ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε βάρος του Ιράκ.

Ο Πριμακόφ, σχολιάζοντας δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας "Ουάσιγκτον Ποστ", σύμφωνα με το οποίο αξιωματούχοι της CIA κατέθεσαν εκ νέου πρόταση ανατροπής του Ιρακινού Προέδρου, τόνισε ότι η ανατροπή κυβερνήσεων δεν είναι στις αρμοδιότητες της διεθνούς κοινότητας. Δηλώσεις υπέρ της εξεύρεσης διπλωματικής λύσης έκανε, χτες, και ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Κιαν Κισέν, ο οποίος συναντήθηκε, στο Πεκίνο, με τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γκριγκόρι Καρασίν.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ επέστρεφε στην Αγκυρα, αφού ολοκλήρωσε τον κύκλο των επαφών του στη Βαγδάτη. Καμία σχετική πληροφορία δεν έγινε γνωστή. Ο Τζεμ επρόκειτο να ενημερώσει τον Τούρκο πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ και τον Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, αργά χτες το βράδυ, ενώ ενημέρωσε, χτες το μεσημέρι, τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αγκυρα Μαρκ Πάρις.

Και ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διπλωματικές προσπάθειες, το Παρίσι επέμεινε στη λήψη άμεσης απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας για υπερδιπλασιασμό των ποσοτήτων πετρελαίου που επιτρέπεται να εμπορευτεί το Ιράκ, προκειμένου να εξασφαλίσει φάρμακα και τρόφιμα. Μάλιστα, η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Αν Γκαζό Σεκρέ υπογράμμισε ότι "η Γαλλία πρότεινε πρώτη την αύξηση αυτή και επιμένει στην εξασφάλιση ενός χρηματικού ποσού, που θα επιτρέψει στην ιρακινή ηγεσία να επιδιορθώσει τα μηχανήματα άντλησης πετρελαίου". Πολλές είναι οι φωνές που κατακρίνουν το Παρίσι ότι προσπαθεί να τηρήσει ίσες αποστάσεις μη θέλοντας να έρθει σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον, χωρίς, όμως, να χάσει και την εμπιστοσύνη του αραβικού κόσμου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΗΠΑ - Βρετανία αμφισβητούν τη συμφωνία επιθεωρητών - Βαγδάτης (2002-10-03 00:00:00.0)
Απειλεί και αναμένει η Ουάσιγκτον (1998-11-11 00:00:00.0)
Αποφασισμένοι στο αιματοκύλισμα και την τρομοκρατία οι ΗΠΑ (1998-02-14 00:00:00.0)
Ενταση από ΗΠΑ και διπλωματικό παρασκήνιο (1998-01-30 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεων συνέχεια και στρατιωτική ενίσχυση (1997-11-19 00:00:00.0)
Σε τεντωμένο σχοινί (1997-11-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ