Σάββατο 7 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
4.000 νεκροί σε σεισμό 6,1 Ρίχτερ

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Ισχυρός σεισμός έπληξε αυτή την εβδομάδα τις απομακρυσμένες βορειοανατολικές περιοχές του Αφγανιστάν, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν μόλις χτες, και ο πρώτος απολογισμός είναι απίστευτος: 4.000 νεκροί και 15.000 σπίτια κατεστραμμένα.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο του Γκόλντεν στο Κολοράντο, το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,1 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.

Το "Ασοσιέιτεντ Πρες" ανέφερε χτες ότι κυρίως επλήγη η πόλη Ρουστάκ, 280 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Καμπούλ. Επικαλούμενο δηλώσεις στρατιωτικού εκπροσώπου της συμμαχίας της αντιπολίτευσηςπου ελέγχει τη βόρεια περιοχή, οι μετασεισμοί διήρκεσαν για ώρες μετά τον κύριο σεισμό.

Ο εκπρόσωπος της συμμαχίας εναντίον των Ταλιμπάν (υπό τον Μπουρχανουντίν Ραμπανί), που μίλησε στο αμερικανικό πρακτορείο μέσω δορυφορικού κινητού τηλεφώνου, σχολίασε πως η μεγαλύτερη ζημιά προκλήθηκε από την καθίζηση ολόκληρων λόφων, που έπεφταν ο ένας πάνω στον άλλο.

Ο Μπουρχανουντίν Ραμπανί υπέβαλε χτες έκκληση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τον Ερυθρό Σταυρό για βοήθεια.

Ενώ στελέχη του Ερυθρού Σταυρού από το γειτονικό Πακιστάν επιχειρούσαν να φθάσουν στον τόπο της καταστροφής, οι Ταλιμπάν (οι οποίοι ελέγχουν το 85% του εδάφους της χώρας, αλλά δεν έχουν προσβάσεις στις βόρειες περιοχές) δήλωναν "ανενημέρωτοι" για το σεισμό. Μάλιστα ο εκπρόσωπος της συμμαχίας του Ραμπανί είπε ότι αεροσκάφη του ισλαμικού κινήματος των "φοιτητών" βομβάρδισαν χτες την περιοχή, χειροτερεύοντας τα πράγματα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ