Σάββατο 7 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ερωτηματικά και ετεροδικία προκαλούν τριγμούς

ΑΒΙΑΝΟ - ΤΡΕΝΤΟ.-

Το τραγικό δυστύχημα που αφαίρεσε με βίαιο τρόπο τη ζωή από 20 ανθρώπους εξακολουθεί να μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα του ιταλικού Τύπου, αλλά και να προκαλεί ποικίλες αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ των αξιωματούχων της αμερικανικής βάσης του Αβιάνο και των Ιταλών που διεξάγουν την έρευνα.

Η ετεροδικία που επικαλούνται οι Αμερικανοί πιλότοι έχει δημιουργήσει τρομερά κενά στην έρευνα και δυσχεραίνει σημαντικά το έργο των ιταλικών αρχών. Οι Αμερικανοί πιλότοι οι οποίοι εξετάζονται από ειδικό ανακριτή, που ήρθε από τις ΗΠΑ ειδικά για την υπόθεση, αρνήθηκαν εκ νέου χτες να απαντήσουν στα ερωτήματα που υπέβαλαν οι Ιταλοί ανακριτές.

Σύμφωνα πάντως με όσα στοιχεία έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν οι Ιταλοί αξιωματούχοι, το πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι το αμερικανικό αεροπλάνο που προκάλεσε την καταστροφή στο χιονοδρομικό κέντρο της Βόρειας Ιταλίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι 20 άνθρωποι, πετούσε σε ύψος χαμηλότερο του επιτρεπόμενου. Κάτι που δεν μπόρεσαν να αρνηθούν ούτε οι Αμερικανοί. "Το σημείο της πρόσκρουσης ήταν πολύ χαμηλότερα του επιτρεπόμενου ελάχιστου ύψους", υπογράμμισε ο αντιστράτηγος Γκέι Βάντερ Λίντεν σε δήλωσή του στην αμερικανική αεροπορική βάση στο Αβιάνο. Σε κάθε περίπτωση όμως έσπευσε να "συγκαλύψει" κάπως την υπόθεση, αντικρούοντας τις κατηγορίες των ιταλικών αρχών ότι το μοιραίο αεροσκάφος είχε βγει από την πορεία του κατά 10 ολόκληρα χιλιόμετρα, παραδεχόμενος πάντως ότι το πλήρωμα είχε λάβει εντολή να πετά σε χαμηλό ύψος. Ενώ, ο 30χρονος πιλότος Ρίτσαρντ Ασμπι που έκοψε με το αεροσκάφος του το συρματόσχοινο που κρατούσε την καμπίνα του τελεφερίκ, δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα "Κοριέρε ντε λα Σέρα" ότι "ξαφνικά είδε μπροστά του το συρματόσχοινο" και δεν μπόρεσε να το αποφύγει. Υποστήριξε μάλιστα ότι δε λειτουργούσε σωστά το όργανο του αεροσκάφους που δείχνει το υψόμετρο, αλλά το πλήρωμα δεν το είχε καταλάβει. Υποστήριξε δε ότι στην αρχή πίστευε πως είχε χτυπήσει σε καλώδιο υψηλής τάσης. Οι Αμερικανοί "χτίζουν" - με τα στοιχεία που αφήνουν να διαρρέουν - τη θεωρία του "τραγικού δυστυχήματος", κάτι που μπορεί να λειτουργήσει "πυροσβεστικά" και στις τεταμένες, λόγω του δυστυχήματος, διμερείς σχέσεις.

Σε όλη αυτή τη θεωρία όμως υπάρχουν αντιρρήσεις και ερωτήματα που ζητούν απάντηση. Τις απαντήσεις αυτές αναζητεί και ο υπεύθυνος της έρευνας των ιταλικών αρχών, Φρανσεντίνο Γκρανέρο,ο οποίος επιμένει να κατηγορεί τους Αμερικανούς ότι προσπαθούν να "συσκοτίσουν" την έρευνα. Μάλιστα, έχει στα χέρια του κατάθεση από Αμερικανό, που υποστηρίζει ότι ο πιλότος δεν ήταν ανίδεος του γεγονότος και προσπάθησε να αποκρύψει το περιστατικό σβήνοντας από τη μνήμη του αεροσκάφους τις καταγραμμένες πληροφορίες της μοιραίας πτήσης, πριν κλείσει το ηλεκτρικό κύκλωμα του αεροπλάνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ