Τετάρτη 11 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΑΡΜΑΚΑ
Φαρμακερός διπλασιασμός στη συμμετοχή

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Δ. Βαγιωνάς, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει το διπλασιασμό της συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων. Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ν. Φαρμάκης, διέψευσε την καταγγελία

Μετά την εφαρμογή της λίστας φαρμάκων για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία η κυβέρνηση μελετά το διπλασιασμό της συμμετοχής των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων στην αγορά των φαρμάκων, που τώρα είναι 25%.

Την καταγγελία έκανε χτες ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Δ. Βαγιωνάς, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με εκπροσώπους των γιατρών, των οδοντιάτρων και των συνταξιούχων. Το σχέδιο της κυβέρνησης - σύμφωνα με τον Δ. Βαγιωνά - είναι το εξής: Για τα φάρμακα που χρησιμοποιούν ασθενείς με χρόνιες παθήσεις η συμμετοχή θα είναι μηδενική. Για τις κοινές συνταγές - που τώρα η συμμετοχή είναι 25% - η συμμετοχή θα φτάσει στο 50%, ενώ στο 80% θα φτάσει η συμμετοχή στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Χτες το βράδυ ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ν. Φαρμάκης,με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό διέψευσε την καταγγελία του Δ. Βαγιωνά και έθεσε το ερώτημα για τη διασπορά τέτοιων φημών. Ωστόσο, όμως ο Δ. Βαγιωνάς όταν έκανε την καταγγελία, είπε ότι οι πληροφορίες του είναι εγκυρότατες.

Απ' τη λίστα αφαιρούνται 1.700 φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τον Δ. Βαγιωνά, ο τζίρος από την κατανάλωση των 1.700 φαρμάκων ανέρχεται στα 40 δισ. δραχμές - ποσόν που θα κληθούν να καταβάλουν οι ασφαλισμένοι.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών, γιατρών, οδοντιάτρων και συνταξιούχων, τάχθηκαν κατά της "λίστας", καθώς θεωρούν ότι το μέτρο αυτό είναι άδικο, επιστημονικά ανυπόστατο και αναποτελεσματικό, ενώ τάχθηκαν υπέρ της εφαρμογής του εθνικού συνταγολογίου. Επίσης, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους διότι για τη σύνταξη της "λίστας" φαρμάκων δε ζητήθηκε η γνώμη τους.

Αναφέρθηκε ότι η καθιέρωση της "λίστας" δημιουργεί ασθενείς δύο ταχυτήτων: από τη μία πλευρά οι προνομιούχοι ασφαλισμένοι που έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται με δικά τους έξοδα τα απαραίτητα φάρμακα και από την άλλη πλευρά η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων και συνταξιούχων που θα είναι αναγκασμένοι να υποστούν τους περιορισμούς που επιβάλλει η"λίστα".

Σύμφωνα με τον Δ. Βαγιωνά, η "λίστα" στερείται επιστημονικής βαρύτητας, καθώς είναι ολοφάνερο ότι καταρτίστηκε με "οικονομίστικα κριτήρια", ενώ απείλησε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας την κατάργησή της. Το βασικό κριτήριο που ελήφθη υπόψη είναι το Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας, για το οποίο πρόσφατα η αρμόδια επιτροπή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας είπε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί κατά μεγάλο μέρος του. "Αντίθετα - συνέχισε - η επιτροπή που επεξεργάστηκε τη "λίστα" δεν έλαβε υπόψη της ούτε το Εθνικό Συνταγολόγιο, ούτε το - διεθνώς αποδεκτό - κριτήριο φαρμακοοικονομίας DDD (Ημερήσια Καθοριζόμενη Δόση για κάθε φάρμακο και μορφή του)".

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Εμ. Καλοκαιρινός,τόνισε ότι η λίστα θίγει βάναυσα την επιστημονική υπόσταση του γιατρού, ο οποίος πλέον θα επιφορτίζεται και με το ρόλο του λογιστή προκειμένου να συνταγογραφεί όχι απαραιτήτως το πιο ενδεδειγμένο φάρμακο, αλλά το πιο φθηνό υποκατάστατό του, που βρίσκεται στη "λίστα".

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, Χρ. Τριάντης,σημείωσε ότι η "λίστα" οδηγεί τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους σε φάρμακα μειωμένης αποτελεσματικότητας. Επίσης, υπενθύμισε ότι προ δεκαετίας το 65% των φαρμάκων ήταν εγχώριας παραγωγής, ενώ σήμερα ισχύει το αντίστροφο.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οδοντιάτρων Χρ. Καραπάνος,είπε ότι είναι ανάλγητο η κυβέρνηση να επικαλείται οικονομικούς λόγους προκειμένου να εφαρμόσει αυτά τα μέτρα.

Οσον αφορά τον όρο "αναντικατάστατο" ο Εμ. Καλοκαιρινός διατηρεί τις επιφυλάξεις του για το αν θα εγκρίνονται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία τέτοιες συνταγές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ