Τετάρτη 11 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
"Αλληλοενημερωτική"... συνάντηση Τζουμάκα - Φίσλερ

(Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Σε μια "ύστατη προσπάθεια" να αποσπάσει οτιδήποτε από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, συναντήθηκε χτες το απόγευμα στην έδρα της Κομισιόν με τον αρμόδιο επίτροπο Φρ. Φίσλερ, αλλά για άλλη μια φορά "κατόπιν εορτής", αφού οι επίμαχες προτάσεις για το βαμβάκι είχαν ήδη εγκριθεί από το ...μεσημέρι, απορρίπτοντας το σύνολο των ελληνικών αιτημάτων.

Η έγκριση των προτάσεων της Κομισιόν είχε "καθυστερήσει" επί δίμηνον, ενώ, από αρχές Γενάρη 1998, είχε γίνει γνωστό ότι η Κομισιόν απέρριψε τον κατάλογο με τα αιτήματα του υπουργού Γεωργίας και "τέλειωσαν τα ψέματα Τζουμάκα" για το βαμβάκι. Δυστυχώς, ο υπουργός Γεωργίας, συνεχίζει το ...ίδιο βιολί, να κοροϊδεύει τους Ελληνες αγρότες δηλαδή. Είναι χαρακτηριστικό ότι, χτες, σε πείσμα της πραγματικότητας, ο Στ. Τζουμάκας δήλωσε στους Ελληνες δημοσιογράφους ότι "υπάρχει καλή εξέλιξη" για το βαμβάκι και πως "η επίθεση (της Κομισιόν;) κρατήθηκε, μετά από παρέμβαση του επιτρόπου Χρ. Παπουτσή και δε θα πάει στο Συμβούλιο"!

Το εντυπωσιακό έγκειται στο γεγονός ότι, την ίδια ώρα που ο Στ. Τζουμάκας έλεγε ασύστολα ψέματα στους δημοσιογράφους, η γραπτή "ανακοίνωση Τύπου" αναγνώριζε ότι η έκθεση της Κομισιόν "ανακοινώθηκε σήμερα" και ότι θα "υποβληθεί" στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας στις 16.3.1998...

Οπως έχει ξαναγράψει ο "Ρ", η ουσία είναι η εξής: Στις Βρυξέλλες αρνούνται να συζητήσουν οτιδήποτε εκτός από τη μείωση του ύψους της προσαύξησης, με την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα περιοριστεί η προκαταβολή και θα δίνεται μια φορά στις 16 Δεκέμβρη.

Αν για το βαμβάκι απορρίφθηκαν ακόμα και τα επιμέρους αιτήματα, τα μηνύματα για καπνό και λάδι,ενόψει της αναθεώρησης των Κοινών Οργανώσεων Αγορών (ΚΟΑ), είναι ακόμη χειρότερα.

Για τον καπνό, που η πρόταση της Κομισιόν συζητείται στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας την ερχόμενη Δευτέρα, ο Στ. Τζουμάκας ...σηκώνει τα χέρια ψηλά, παραδεχόμενος πως πρόκειται για αρνητικές προτάσεις που θα οδηγήσουν στο "να ερημώσει η ύπαιθρος" κλπ.

Αντίθετα, για το λάδι, ο Στ. Τζουμάκας αντιμετωπίζει "θετικά" τις προτάσεις της Κομισιόν, στο σύνολό τους. Κατά τη χτεσινή συνάντησή του με τον Φρ. Φίσλερ, ο Στ. Τζουμάκας ζήτησε από τον Κοινοτικό επίτροπο "τη συμφωνία της Κομισιόν", ώστε να αξιοποιηθεί το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης και να αναθέσουν σε υπεργολάβους μέρος της υλοποίησης του προγράμματος".Επειδή, σύμφωνα με τον Στ. Τζουμάκα, "οι οργανώσεις παραγωγών δεν επαρκούν", η ελληνική πλευρά ζητά "παρέκκλιση", ώστε το "δικαίωμα ιδιωτικής αποθεματοποίησης 30.000 τόνων να δοθεί μόνο σε πέντε οργανώσεις παραγωγών ως φασόν, οι οποίες θα συμβληθούν με τις υπόλοιπες". Σύμφωνα πάντα με τον Στ. Τζουμάκα, η "κρίση στην αγορά ελαιολάδου είναι τεχνητή και γίνεται σπέκουλα για μείωση της τιμής", αφού "υπερπαραγωγή έχει μόνον η Ισπανία". Ο ίδιος αναγνώρισε ότι ενώ η Ισπανία έχει κάνει "δημόσια διαμαρτυρία" για το λάδι, η Ελλάδα "όχι" και η χτεσινή συζήτηση ήταν αλληλοενημερωτική...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤσιτουρίΔ(ρ)υς... (2004-04-24 00:00:00.0)
"Ατζέντα 2000": Μαύρα μαντάτα για τους αγρότες (1998-02-18 00:00:00.0)
Απορρίφθηκε και το πακέτο Τζουμάκα για το λάδι (1998-01-21 00:00:00.0)
Φαρμακερές προτάσεις για το λάδι (1997-05-23 00:00:00.0)
Φαρμακερές προτάσεις για το λάδι (1997-05-23 00:00:00.0)
"Μαύρο" το πακέτο αγροτικών τιμών (1997-03-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ