Τετάρτη 11 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Φουντώνει ο αγώνας!
  • Χιλιάδες τρακτέρ, που αυξάνονται συνεχώς, σε δεκάδες μπλόκα. Καθημερινά νέες περιοχές μπαίνουν στον αγώνα
  • Μαζικά και μαχητικά συλλαλητήρια αγροτών, χτες σε Κοζάνη και Δράμα, την Παρασκευή στον Πολύγυρο
  • Συλλαλητήριο συμπαράστασης και αλληλεγγύης, διοργανώνουν αύριο στη Θεσσαλονίκη τα σωματεία της πόλης

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών στη Μακεδονία και τη Θράκη, ενόψει και της συνάντησης με το κυβερνητικό κλιμάκιο την Πέμπτη, αλλά και των αγροτοδικείων που ακολουθούν την Πέμπτη και Παρασκευή στη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη. Χτες στα πάνω από 2.000 τρακτέρ που βρίσκονταν, ήδη, στους δρόμους της Μακεδονίας, προστέθηκαν άλλα 500 από τη Δράμα,την Κοζάνη και τον Εβρο.

Ακόμη μαζικότερη αναμένεται η σημερινή κινητοποίηση των αγροτών του Εβρου, που έχουν αποφασίσει να πάρουν τα τρακτέρ από τις πλατείες των χωριών και να τα παρατάξουν στην Ορεστιάδα,στο Διδυμότειχο,στον Κόμβο του Αεροδρομίου έξω από την Αλεξανδρούπολη,στο Αρδάνι,στον Προβατώνα και τα τελωνεία Ορμενίου και Καστανιών.

Δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζουν για την Πέμπτη οι αγρότες του Νέστου στην Καβάλα, που σήμερα θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη στη Χρυσούπολη για καταλήξουν τα σημεία δράσης. Προσανατολίζονται να προχωρήσουν σε αποκλεισμό της Εφορίας, του Δημόσιου Ταμείου και του υποκαταστήματος της ΑΤΕ και στη συνέχεια να παρατάξουν τα τρακτέρ στην Εθνική Καβάλας - Ξάνθης στον κόμβο του αεροδρομίου.

Συλλαλητήρια

Μαζικά και μαχητικά συλλαλητήρια πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι αγρότες της Κοζάνης και της Δράμας, ενώ στη συνέχεια παρέταξαν τα αγροτικά τους μηχανήματα σε κομβικά σημεία της περιοχής τους.

Στην Κοζάνη, οι αγροτοκτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης απ' όπου πραγματοποίησαν πορεία προς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στη συνέχεια έβγαλαν τα τρακτέρ στον οδικό κόμβο για Θεσσαλονίκη και Λάρισα. Τη συμπαράσταση των χιλιάδων αγωνιζόμενων αγροτών εξέφρασε εκ μέρους της ΠΑΣΕ ο Γ. Παττάκης.Μαζικά, δεκάδες μαθητές, εκπρόσωποι των 15μελών μαθητικών συμβουλίων των Γυμνασίων και Λυκείων του νομού, πήραν μέρος στη συγκέντρωση, δηλώνοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στην αγωνιζόμενη αγροτιά του τόπου τους και όλης της χώρας. Στη Δράμα εκατοντάδες τρακτέρ παρατάχθηκαν στο δρόμο Δράμας - Καβάλας, περικυκλώνοντας παράλληλα και το κτίριο της Νομαρχίας. Τέλος, συγκέντρωση και πορεία μέσα στην Κομοτηνή πραγματοποίησαν και οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης, προειδοποιώντας για μαζικότερες κινητοποιήσεις διαρκείας.

Την Παρασκευή, οι αγρότες της Χαλκιδικής θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια του Πολυγύρου, όπου θα οδηγηθούν 17 συνάδελφοί τους για να απολογηθούν στον ανακριτή για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του '95 και τον αποκλεισμό του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης.

Στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης οδηγούνται αύριο πέντε αγρότες από την περιοχή του Λαγκαδά για τις κινητοποιήσεις του '93, όταν αντιδρούσαν στα νέα τότε μέτρα για τα Βιρτζίνια. Επίσης, την Παρασκευή θα δικαστούν 13 αγρότες από την Επανωμή για τις κινητοποιήσεις του 1995.

Συντονισμός

Σύσσωμη σχεδόν η μικρομεσαία αγροτιά της Μακεδονίας και της Θράκης μπαίνει στο μονόδρομο του αγώνα απέναντι στην καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, απαιτώντας να μην εφαρμοστεί η "Ατζέντα 2000" και να παρθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη των καλλιεργειών και του εισοδήματός της.

Χτες το απόγευμα, στη Θεσσαλονίκη, στο μπλοκ της αερογέφυρας των Μαλγάρων, συναντήθηκαν εκπρόσωποι των ΣΕΑ της Μακεδονίας στα πλαίσια των ενεργειών για τον καλύτερο συντονισμό του αγώνα τους και τη συμμετοχή εκπροσώπων τους στη συνάντηση της Πέμπτης με το υπουργικό κλιμάκιο.

Λίγες ώρες νωρίτερα, οι "εκπρόσωποι" των ξεπουλημένων ηγεσιών των Ομοσπονδιών από 8 νομούς της περιοχής, με "μπροστάρη" τον γνωστό κυβερνητικό αγροτοπατέρα Σ. Σαλιάκη συναντήθηκαν στα γραφεία της ΟΑΣ Θεσσαλονίκης, προκειμένου να μεθοδεύσουν τους επόμενους ελιγμούς τους, προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η παντελής απουσία τους από το αγωνιστικό μέτωπο. Μπροστά στα οξυμένα προβλήματα και τη διάθεση των αγροτών για αγώνα διαρκείας, προσπαθούν να μη χάσουν οριστικά το παιχνίδι και αποφάσισαν, λέει, κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με καθημερινούς αποκλεισμούς των δρόμων (11.30 π.μ. - 1 μ.μ.). Παράλληλα, απαιτούν συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με υπουργικό κλιμάκιο, προσπαθώντας να δημιουργήσουν κόντρα με την ΠΑΣΕ. Δυστυχώς όμως γι' αυτούς, έχουν φθαρεί από καιρό στη συνείδηση των αγωνιζόμενων αγροτών, που έχουν κατακτήσει τις συλλογικές και διαφανείς διαδικασίες μέσα από την πολυήμερη δράση τους στα μπλόκα του αγώνα.

Οι ΣΕΑ των μπλόκων αποφάσισαν ότι οι καρεκλοκένταυροι δεν τους εκπροσωπούν και σύσσωμες συντονίζονται με τους συναδέλφους τους της Θεσσαλίας.

Συμπαράσταση

Παράλληλα, μεγαλώνει καθημερινά και το κύμα συμπαράστασης από τους φορείς και τους εργαζόμενους της περιοχής στο δίκαιο αγώνα που δίνουν οι αγρότες για δεύτερη βδομάδα. Αύριο το απόγευμα, στη Θεσσαλονίκη οργανώνεται συλλαλητήριο συμπαράστασης και αλληλεγγύης από την Επιτροπή Πρωτοβάθμιων Εργατικών Σωματείων της πόλης.

Η συγκέντρωση θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στο χώρο μπροστά στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Ηδη, τις προηγούμενες μέρες και σήμερα δεκάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι πραγματοποίησαν εξορμήσεις ενημέρωσης του λαού και όλα δείχνουν ότι τούτη η κινητοποίηση, όπου θα ανταμώσουν αγρότες και εργαζόμενοι, θα είναι πραγματικά μεγάλη. Τα γραφεία της εφημερίδας κατακλύζονται από νέα ψηφίσματα αλληλεγγύης που καταφθάνουν σχεδόν απ' όλους τους νομούς. Οι φορείς καλούν την κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα της φτωχομεσαίας αγροτιάς και δηλώνουν τη στήριξή τους στην πολιτική αντίστασης που ακολουθούν οι αγρότες, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ που προωθεί η κυβέρνηση. Ανάμεσά τους, οι Δημοκρατικοί Σύλλογοι Γυναικών Σερρών,Ν. Σκοπού,Νιγρίτας,Αγριανής,Μαυρόλοφου,Μεσσοράχης,Σφελινού,Παλαιοκώμης,Θολού,Δήμητρας,Μεσολακκιάς,Αναστασιάς,Μυρίνης και Δραβίσκου.Επίσης ο Αγροτικός Σύλλογος,το ΚΑΠΗ,ο Πολιτιστικός Σύλλογος και ο Επαγγελματικός Σύλλογος της Ζίχνης,ο Αγροτοτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Φυλλίδας,το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλλιρράχης Θάσου,ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Θάσου,το Κοινοτικό Συμβούλιο Μαριών Θάσου,και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας.

Ο "χάρτης" των κινητοποιήσεων

Αναλυτικά, η εικόνα στη Μακεδονία και τη Θράκη, όπου και χτες συνεχίστηκαν οι συμβολικοί αποκλεισμοί δρόμων, έχει ως εξής:

  • Θεσσαλονίκη: Οι αγρότες παραμένουν με παραταγμένα τα τρακτέρ στην αερογέφυρα των Μαλγάρων, στα διόδια, στη Χαλκηδόνα, στο νέο μπλοκ της Μεσημβρίας και στο Στίβο. Επίσης δεκάδες τρακτέρ παραμένουν στις πλατείες της Θέρμης, της Επανωμής, και του Ζαγκλιβερίου.
  • Χαλκιδική: Στο δρόμο προς Αρναία έξω από το χωριό Παλαιοχώρα. Περισσότερα από 50 τρακτέρ περιμένουν στην πλατεία της Γαλάτιστας.
  • Πιερία: Στο Λιτόχωρο, στον Κορινό και το Αιγίνιο.
  • Πέλλα: Εξω από τα Γιαννιτσά, στο δρόμο προς Θεσσαλονίκη, στην Κρύα Βρύση, στην Παλιά Πέλλα, στο Δαμιανό, στην Αραβησσό, στην Καρυώτισσα και στο Παραλίμνι.
  • Ημαθία: Χτες βγήκαν τρακτέρ στο Κλειδί.
  • Κιλκίς: Στην είσοδο του Πολυκάστρου και στην είσοδο της πόλης του Κιλκίς.
  • Σέρρες: Στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου έξω από την πόλη των Σερρών. Στις πλατείες παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών από το Δημητρίτσι, τη Μαυροθάλασσα και τη Νιγρίτα στην επαρχία Βισαλτίας, αλλά και στο Ροδολείβος, στην Παλαιοκώμη, στο Δραβίσκο και τη Μεσολακκιά στην επαρχία Παγγαίου.
  • Δράμα: Στην έξοδο της πόλης προς Καβάλα.
  • Κοζάνη: Στον κόμβο προς Θεσσαλονίκη και Λάρισα, έξω από την Κοζάνη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ