Τετάρτη 11 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Ανάγκη ανασυγκρότησης

Ολομέλεια της ΣΑΚΔΑ, εκλογή νέας συντονιστικής επιτροπής κύρια από νέους και ασκούμενους δικηγόρους

"Πρέπει να σημάνει η ώρα της ανασυγκρότησης για τον κλάδο των δικηγόρων, γιατί τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα και δεν μπορούν να περιμένουν άλλο". Με τα λόγια αυτά άνοιξε χτες τις εργασίες της ολομέλειας της "Συνδικαλιστικής Αγωνιστικής Κίνησης Δικηγόρων Αθήνας" το πρώην μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ Γ. Γουσέτης.

Οι μικροί και μεσαίοι και, κυρίως, οι νέοι δικηγόροι ασφυκτιούν από τα προβλήματα, που έχουν συσσωρευτεί και ο κίνδυνος, που απειλεί εκατοντάδες δικηγόρους να βρεθούν εκτός επαγγέλματος, είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατός. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση νέου δικηγόρου, ο οποίος μιλώντας στη χτεσινή ολομέλεια της ΣΑΚΔΑ είπε ότι αρκετοί νέοι συνάδελφοί του απογοητευμένοι από τα προβλήματα του κλάδου εγκαταλείπουν τη δικηγορία και τρέχουν στους διαγωνισμούς, για να δώσουν εξετάσεις, προκειμένου να βρουν μια οποιαδήποτε θέση στο δημόσιο.

Η ΣΑΚΔΑ χτες εξέλεξε νέα συντονιστική επιτροπή, αποτελούμενη κυρίως από νέους και ασκούμενους δικηγόρους. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι εκείνοι που πλήττονται περισσότερο είναι οι νέοι δικηγόροι.

Οπως επισήμανε ο επικεφαλής της ΣΑΚΔΑ και μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ) Β. Δημόπουλος στα πλαίσια της "ανασυγκρότησης", που προβάλλουν σήμερα διάφοροι... εκσυγχρονιστές είναι ο μετασχηματισμός του δικηγορικού επαγγέλματος και η δημιουργία του "μοντέλου των μεγαλοδικηγορικών γραφείων". Ετσι, στα πλαίσια αυτά πολλοί δικηγόροι θα αναγκαστούν να υπαλληλοποιηθούν.

Ο εκπρόσωπος της ΣΑΚΔΑ καταδίκασε την τακτική του προεδρείου του ΔΣΑ και ανέφερε ότι ουσιαστικά έχει αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του συλλόγου και έχει μετατραπεί από επιστημονικό και συνδικαλιστικό όργανο διεκδίκησης σε απλό γραφειοκρατικό - διαχειριστικό μηχανισμό.

"Οι τρεις μεγάλες παρατάξεις (Ρουπακιώτης, ΠΑΣΟΚ και Δεξιά) που αποτελούν την πλειοψηφία στο ΔΣ του συλλόγου και συγκροτούν το προεδρείο του, είπε ο Β. Δημόπουλος, περιορίζονται στην αντιμετώπιση ασήμαντων και ανώδυνων καθημερινών ζητημάτων, διεκπεραιώνοντας το ρόλο τους ως απλών διαχειριστών της κρίσης που μαστίζει τον κλάδο και επιδίωξή τους είναι να κάνουν τους δικηγόρους να περιοριστούν και να προσαρμοστούν σ' αυτά τα πλαίσια, μακριά, δηλαδή, από οποιαδήποτε συλλογική συμμετοχική διαδικασία και δράση".

Η ΣΑΚΔΑ αποφάσισε χτες η δουλιά να επικεντρωθεί κυρίως στους νέους δικηγόρους, καθώς και στους δικηγόρους με μικρά και μεσαία εισοδήματα. Ως πρώτο μέλημα έθεσε την ουσιαστική ενασχόληση με προβλήματα του κλάδου και την επεξεργασία θέσεων και προτάσεων για τα σοβαρά ζητήματα του χώρου, όπως ο πληθωρισμός και η αναδιανομή της δικηγορικής ύλης, οι συνεργατικές μορφές άσκησης της δικηγορίας, τα προβλήματα των νέων δικηγόρων, η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του Ταμείου Συνεργασίας, η "Τηλεματική" κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα αποχή των δικηγόρων (2001-04-25 00:00:00.0)
Απεργούν οι δικηγόροι 24 και 25 Απρίλη (2001-04-21 00:00:00.0)
Καταγγέλλεται η αυταρχική συμπεριφορά του Ε. Γιαννόπουλου (1998-02-21 00:00:00.0)
Πάνω από 40% οι ασφαλιστικές εισφορές (1998-02-14 00:00:00.0)
Οι νέοι δικηγόροι έχουν το λόγο (1996-02-01 00:00:00.0)
Ο Β. Δημόπουλος επικεφαλής της ΣΑΚΔΑ (1996-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ