Τετάρτη 11 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα καθημερινά της 7ης Τέχνης

Πώς να φαντάζει στα μάτια ενός Γάλλου μια "Αμερικάνικη νύχτα";Ο Φρανσουά Τριφό, το ατίθασο παιδί του γαλλικού κινηματογράφου θα μας δώσει τη δική του απάντηση στις 00.30 στην ΕΤ1. Η ταινία ασχολείται με τα παρασκήνια του κινηματογράφου, αλλά και με την πάγια θέση του σκηνοθέτη, ή μάλλον το ερώτημα που συνεχώς θέτει: Είναι άραγε ο κινηματογράφος πιο σημαντικός από την ίδια τη ζωή; Το ψέμα ή η αλήθεια είναι πιο συναρπαστική, η ανθρώπινη συμπεριφορά ή η υποκριτική ερμηνεία είναι πιο σαγηνευτική; Υπάρχει απάντηση; Ο καθένας έχει τις απόψεις του και ο Τριφό τις δικές του... Ομως η ταινία απέσπασε το "Οσκαρ" καλύτερης ξένης ταινίας το 1973. Η υπόθεση του έργου απλά δεν έχει υπόθεση. Το προσκήνιο υποχωρεί και δίνει τη θέση του στο παρασκήνιο. Στο κινηματογραφικό στούντιο ο σκηνοθέτης Φεράν - τον υποδύεται ο ίδιος ο Τριφό - γυρίζει τη νέα του ταινία που θα έχει τίτλο: "Γνωρίστε την Πάμελα". Εκεί είναι φυσικό να συγκεντρώνονται οι συντελεστές του έργου που είναι ένας ο σκηνοθέτης, ο παραγωγός, μια αλκοολική ηθοποιός, ένας γοητευτικός μεσήλικας σταρ, ένας ζεν πρεμιέ και μια Αμερικανίδα ηθοποιός, που αναρρώνει έπειτα από μια δυνατή ψυχολογική κρίση. Ο ζεν πρεμιέ εγκαταλείπει τη φιλεναδίτσα τη σκριπτ - γκερλ, τη Λίλιαν για να κάνει μια περιστασιακή σχέση με τη σταρ της ταινίας, με αποτελέσματα να πέσει σε κατάθλιψη. Τα γυρίσματα δυσκολεύουν με τα προσωπικά, τα καλλιτεχνικά αλλά και ερωτικά προβλήματα του καθενός. Ετσι ο Τριφό, κάνει μια "ταινία μέσα στην ταινία" για να βρει, επιτέλους, την ευκαιρία να μιλήσει ακόμη μια φορά για το αγαπημένο του θέμα: τον κινηματογράφο. Για τα καθημερινά της 7ης Τέχνης, για τις δυσκολίες, για την καλή του πλευρά, για τους έρωτες που γεννιούνται και πεθαίνουν στα στούντιο, για τις ελπίδες που ανθίζουν και μαραίνονται πριν τελειώσουν τα γυρίσματα. Για όλα αυτά και για άλλα πολλά. Παίζουν: Ζαν Πιερ Ομόν, Ζακλίν Μπισέ, Αλεξάνδρα Στιούαρτ.

Από την ΕΤ3 στη 01.00 "Το άλλοθι" του Αντόλφο Τσέλι.

Πρόκειται για ένα ιταλικό ψυχογράφημα με τον Βιτόριο Γκάσμαν.

Ο Βιτόριο, ο Λουτσιάνο και ο Αντόλφο ανήκουν στον κόσμο του θεάτρου. Ο Βιτόριο είναι ένας φημισμένος ηθοποιός, αλλά δεν τα έχει καλά με τον εαυτό του. Ο Λουτσιάνο παριστάνει τον αριστερό αλλά δεν πιστεύει στην επανάσταση, ο Αντόλφο είναι αυτοεξόριστος στη Βραζιλία και ασχολείται με τα πολιτικά δρώμενα. Ομως, κάποια στιγμή αισθάνεται αρρωσταίνει και επιστρέφει στην πατρίδα του. Εκεί, οι τρεις φίλοι θα ξανασυναντηθούν, θα ξανασυζητήσουν, θα θυμηθούν, θα νοσταλγήσουν. Υπάρχει όμως και ο τέταρτος άνθρωπος, ο φίλος που έρχεται από τη "λήθη", ο οποίος εμφανίζεται από το πουθενά και θα τους θυμίσει τις ένοχες πράξεις τους...

Από το SEVEN X στις 23.00 "Αμφίβολο αίσθημα" του Ερνστ Λιούμπτις.

Η ιστορία αφηγείται τη ζωή ενός ζευγαριού, που φαινομενικά ήταν ήρεμο και χωρίς προβλήματα, αμέσως μετά το φλερτ της συζύγου με έναν άλλον άνδρα η σχέση τους, όπως άλλωστε είναι φυσικό, αναστατώνεται. Ο σύζυγος, που μέχρι εκείνη τη στιγμή έμοιαζε ψύχραιμος και αδιάφορος, ξαφνικά αρχίζει να ενδιαφέρεται και να εκνευρίζεται. Με την Μερλ Ομπερον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ