Τρίτη 17 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
39 χρόνια αντίσταση στην υποταγή

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Κουβανική Επανάσταση

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 39 χρόνων από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης διοργάνωσε εκδήλωση - συζήτηση την περασμένη Κυριακή στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, ο γενικός γραμματέας του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, Κ. Τουμασάτος,"άνοιξε" την εκδήλωση λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι"η χώρα του Χοσέ Μαρτί και του Φιντέλ Κάστρο, η ηρωική Κούβα και μαζί όλη η προοδευτική ανθρωπότητα, γιορτάζει αυτές τις μέρες τη συμπλήρωση 39 χρόνων από τη νίκη της Επανάστασή της... Η 1 Γενάρη του 1959 ονομάστηκε μέρα νίκης της Κουβανικής Επανάστασης. Στην πραγματικότητα όμως δεν ήταν παρά η πρώτη μιας σειράς από νίκες, η αρχή μιας νικηφόρας πορείας που συνεχίζεται... Οταν μιλούμε σήμερα για τα 39 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης μιλούμε για 39 χρόνια συνεχών προσπαθειών αποτίναξης της καθυστέρησης, αλλά και για 39 χρόνια αντίστασης σε απειλές πολέμου, 39 χρόνια άρνησης υποταγής στα κελεύσματα του κολοσσού του Βορρά... ".

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ενωσης Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής "Ο Φοίνικας", Θ. Ζαφειρόπουλος, απένειμε μετάλλιο και δίπλωμα στον αγωνιζόμενο κουβανικό λαό, για την αντίστασή του στο διεθνή ιμπεριαλισμό, το οποίο παρέδωσε στην πρέσβειρα της Κούβας στην Αθήνα. Παράλληλα, απένειμε μετάλλιο και στον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμό Φιλίας και Αλληλεγγύης.

Αργότερα, το λόγο πήρε η πρέσβειρα της Κούβας στην Αθήνα, Αννα Μαρία Γκονζάλες Σουάρες,η οποία αναφέρθηκε σε ορισμένα ζητήματα που αφορούν την Κούβα, στην επανάσταση και στις μεγάλες δραστηριότητες που έγιναν το 1997 - 1998 στο Νησί της Επανάστασης. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο 14ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, στο 5ο Συνέδριο του ΚΚ Κούβας, στις δημοτικές και γενικές εκλογές, στις εκδηλώσεις με την ευκαιρία της επιστροφής των οστών του Τσε Γκεβάρα και των συντρόφων του και την πρόσφατη επίσκεψη του Πάπα στην Κούβα. Παράλληλα, η πρέσβειρα της Κούβας έκανε εκτενή αναφορά στην πολιτική αποκλεισμού των ΗΠΑ με τους νόμους Χελμς - Μπάρτον και τις επιπτώσεις που φέρουν για το κουβανικό λαό, ενώ αναφέρθηκε και στις αγροτικές καταστροφές που έφερε στη χώρα ο κυκλώνας "Λίλι" και το βιολογικό πόλεμο που διεξάγουν οι ΗΠΑ. Στην ομιλία της η Αννα Μαρία Γκονζάλες Σουάρες μίλησε και για τον τουρισμό και ανέφερε πως υπάρχει διπλασιασμός των Ελλήνων που επισκέπτονται την Κούβα, ενώ ανακοίνωσε παράλληλα τη νέα αεροπορική γραμμή Αθήνα - Αβάνα των κουβανικών αερογραμμών "Κουμπάνα" που θα εγκαινιαστεί στις 2 Απρίλη.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση μια και οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις στην πρέσβειρα για ζητήματα που τους ενδιαφέρανε.

Στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων, Γ. Φιλιούσης,εκ μέρους της διοίκησης εξέφρασε την αλληλεγγύη όλων των οικοδόμων προς το λαό της Κούβας και τόνισε ότι "θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για τη στήριξη της επανάστασης του λαού που αντιστέκεται 39 χρόνια ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό". Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η επανάσταση στην Κούβα αποτελεί παράδειγμα για όλους τους λαούς και δείχνει πως με την πάλη τους μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για έναν καλύτερο κόσμο χωρίς επιθέσεις και επεμβάσεις. Ο Γ. Φιλιούσης ανακοίνωσε επίσης το 3μηνο πρόγραμμα αλληλεγγύης, στο οποίο προχωρούν οι οικοδόμοι, καλώντας τους να συμβάλουν στη στήριξη του κουβανικού λαού. Πρόσθεσε ότι στις αρχές του Μάρτη θα αναχωρήσει μπριγάδα για την Κούβα, για να βοηθήσουν να χτιστεί ιατρείο που θα λειτουργεί στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού. Καταλήγοντας,κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να αγωνιστούν γιατί, όπως είπε, "ο εχθρός είναι κοινός. Ενας είναι ο ιμπεριαλισμός!".

Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από φίλους του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, οι οποίοι ερμήνευσαν λατινοαμερικάνικα τραγούδια και όχι μόνο...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάτω ο αποκλεισμός των ιμπεριαλιστών! (2018-09-22 00:00:00.0)
Κάτω ο αποκλεισμός των ιμπεριαλιστών! (2018-09-22 00:00:00.0)
Εκδήλωση σήμερα για τον Φιντέλ Κάστρο (2017-04-28 00:00:00.0)
Ετήσιος χορός του Ελληνοκουβανικού (1998-03-04 00:00:00.0)
Είμαστε αλληλέγγυοι με την Κούβα (1998-01-27 00:00:00.0)
Διαχρονικό σύμβολο επανάστασης (1996-12-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ