Τρίτη 17 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004"
Πόλεμος συμφερόντων και κονταροχτυπήματα υπουργών

Ο πόλεμος μεταξύ των μεγάλων συμφερόντων για τη διεκδίκηση της πίτας των έργων εκατοντάδων δισ. δρχ., που ξέσπασε αμέσως μόλις έγινε γνωστή επίσημα η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την Αθήνα - αν όχι και πιο πριν - κρύβεται προφανώς πίσω από την ανταλλαγή αιχμηρών επιστολών που αντάλλαξαν προ ημερών οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος και ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Χ. Βερελής, το πλήρες κείμενο των οποίων αποκαλύπτει η εφημερίδα "Γνώση".

Το περιεχόμενο των επιστολών αυτών έχει ένα γενικότερο ενδιαφέρον γιατί με αφορμή τη σύσταση της Επιτροπής 2004 και τη σύνταξη του νομοσχεδίου για τους Ολυμπιακούς, αφήνονται σοβαρές αιχμές ένθεν και ένθεν, τόσο για τη διαφάνεια στην ανάθεση των έργων, όσο και των προσώπων που εμπλέκονται στις διαδικασίες αυτές.

Η βασικότερη ωστόσο πτυχή της "πολεμικής αλληλογραφίας" μεταξύ των υπουργών υποκρύπτει την "ανασφάλεια" των διαφόρων συμφερόντων για την οριστική χωροθέτηση των εγκαταστάσεων των Ολυμπιακών Αγώνων με ό,τι προσδοκούν από αυτό.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης υπεραμύνεται των επιλογών του που περιέχονται στο Φάκελο Διεκδίκησης για τη χωροθέτηση καταστροφικών δραστηριοτήτων και εγκαταστάσεων στο Σχοινιά, στην Πάρνηθα, στο Φαληρικό Ορμο κλπ., μια χωροθέτηση λίαν επωφελής για ορισμένα συμφέροντα. Το θέμα όμως της χωροθέτησης με τις απαντητικές τους επιστολές οι δύο άλλοι υπουργοί κρατούν ανοιχτό γιατί ενδεχομένως, σύμφωνα με πληροφορίες, δε βολεύει κάποια άλλα συμφέροντα.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κατά τα άλλα εκφράζει πικρία για τη μη συμμετοχή του στις διαδικασίες, ζητά να εφαρμοστεί το "πόθεν έσχες" και "καρφώνει" την κυβέρνηση ότι στο νομοσχέδιο για τους Ολυμπιακούς υπάρχει ασάφεια που διευκολύνει τις παρεκκλίσεις από τη νομοθεσία στην ανάθεση των έργων.

Από την πλευρά τους οι άλλοι δύο υπουργοί αφήνουν αιχμές για τις παρεκκλίσεις από τη νομοθεσία που ακολουθούνται σήμερα στην υλοποίηση των δημοσίων έργων, αλλά και ζητώντας να υιοθετηθεί το "πόθεν έσχες" ακόμη και για τα μέλη της Επιτροπής Διεκδίκησης.

Η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της προσπάθησε να εμφανίσει την ανταλλαγή των επιστολών αυτών περίπου ως φυσιολογική επικοινωνία μεταξύ των υπουργών, ενώ οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζουν ότι μια τέτοιου είδους συζήτηση μεταξύ των υπουργών "δεν είναι ούτε προσωπική αντίθεση, ούτε πολιτική αντιπαράθεση, αλλά ουσιαστικός διάλογος για το καλύτερο αποτέλεσμα"...

Ολες αυτές οι εξελίξεις αποδεικνύουν πλήρως την ορθότητα της θέσης του ΚΚΕ, θέση αντίθεσης στην παράδοση της υπόθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στο ντόπιο και πολυεθνικό κεφάλαιο, και θέση οργάνωσης της λαϊκής πάλης, ώστε να βρουν οι Αγώνες το πραγματικό τους περιεχόμενο για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και του αθλητισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συντηρεί τα εμπόδια στον πραγματικό έλεγχο (2010-05-26 00:00:00.0)
ΣΤΟ ΦΟΝΤΟ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ (2004-07-28 00:00:00.0)
Ανακυκλώνουν το νοσηρό κλίμα (2000-11-03 00:00:00.0)
ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ... ΤΖΟΓΟΣ (1999-07-21 00:00:00.0)
Το πικρό ποτήρι (1997-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ