Πέμπτη 19 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΑΣ Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥΤΗΣ ΕΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Ο αγώνας θα σώσει τους αγρότες

- Τη Δευτέρα, οι αγρότες της Κέρκυρας προχωρούν για δεύτερη φορά σε λίγες μέρες αγωνιστικό συλλαλητήριο. Τις σας ωθεί στη συνέχιση των κινητοποιήσεων;

- Οι αγρότες της Κέρκυρας βρίσκονται σε απόγνωση. Και αυτό γιατί το κύριο προϊόν του νομού, το λάδι, από το οποίο ζουν χιλιάδες αγροτικές οικογένειες και αποτελεί ένα σοβαρό κομμάτι στην οικονομία του νησιού, έφτασε να πωλείται σε εξευτελιστικές τιμές. Σήμερα πουλάμε λάδι, οξύτητας πέντε βαθμών, με 430 δραχμές το κιλό. Με την τιμή αυτή δεν καλύπτεται ούτε το κόστος παραγωγής. Την κατάσταση επιδείνωσε και η μεγάλη καταστροφή που είχαμε φέτος από τον δάκο. Επίσης είναι και το πρόστιμο συνυπευθυνότητας της ΕΕ που έκοψε το 1/3 της επιδότησης, με αποτέλεσμα το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών να μειωθεί ακόμα περισσότερο. Τα πράγματα θα χειροτερέψουν, οι νέες καταστροφικές προτάσεις της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς ελαιολάδου στα πλαίσια της "Ατζέντα 2000", με κύριους άξονες την κατάργηση της παρέμβασης και να δίνεται η επιδότηση ανά δέντρο και όχι με τα κιλά παραγωγής, όπως μέχρι τώρα, αυτό θα είναι η χαριστική βολή για τους ελαιοπαραγωγούς της πατρίδας μας.

- Τι φταίει για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στο λάδι και ποιος ευθύνεται γι' αυτό;

- Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, κύρια ευθύνη έχει η πολιτική που ακολουθούν τα επιτελεία των Βρυξελλών και η κυβέρνηση. Οι ελαιοπαραγωγοί δέχονται κάθε χρόνο ισχυρά χτυπήματα, αφού η κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας συνεχίζουν να ακολουθούν πιστά την ίδια καταστροφική πολιτική για το λάδι, χωρίς να παίρνουν κανένα μέτρο στήριξης της ελαιοκαλλιέργειας και των ελαιοπαραγωγών. Το μόνο που κάνουν, είναι να ενισχύουν τα συμφέροντα των μεσαζόντων, των βιομηχάνων και των πολυεθνικών και να τους επιτρέπουν να αγοράζουν το λάδι τζάμπα από τους παραγωγούς για να το πουλάνε πανάκριβα στους καταναλωτές. Επίσης, η κυβέρνηση παραπλανά τους παραγωγούς κάνοντας λόγο για μεγάλα αποθέματα στο λάδι και μεγάλες παραγωγές στην ΕΕ, όμως δε λέει κουβέντα ότι αυτή η κρίση είναι τεχνητή, για να κονομήσουν οι κερδοσκόποι και να στραφεί ο κόσμος στα σπορέλαια.

- Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ποιο θα είναι το μέλλον των ελαιοπαραγωγών της Κέρκυρας;

- Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, οι ελαιοπαραγωγοί με μαθηματική ακρίβεια θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την ελαιοκαλλιέργεια και θα ενσωματωθούν στις μεγάλες στρατιές των ανέργων. Αυτό όμως, οι αγρότες το έχουν καταλάβει καλά και είναι διατεθειμένοι να παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις. Να παλέψουν για την ικανοποίηση των αιτημάτων, την ανατροπή αυτής της καταστροφικής πολιτικής. Να παλέψουν για να μην χαθεί μια δυναμική και πατροπαράδοτη καλλιέργεια, η οποία πρόσφερε πολλά στην οικονομία της Κέρκυρας. Στον αγώνα αυτό οι αγρότες δεν είναι μόνοι τους. Εχουν στο πλευρό τους όλους τους μαζικούς φορείς. Τους συμπαραστέκονται μαθητές, σπουδαστές, μικρομεσαίοι επαγγελματοβιοτέχνες, οικοδόμοι, που πλήττονται και αυτοί από την πολιτική της κυβέρνησης. Για παράδειγμα ο τζίρος των καταστημάτων και κυρίως των μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών, έπεσε κατακόρυφα. Ακόμα και τώρα που βρισκόμαστε σε περίοδο εκπτώσεων, στην αγορά δεν κινείται τίποτα. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει και γι' αυτό τη Δευτέρα θα στείλει ένα μήνυμα αντίστασης. Ενα μήνυμα αντεπίθεσης σ' αυτή την αντιλαϊκή αντιαγροτική πολιτική.

Ε. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ