Πέμπτη 19 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Κατακερματισμένη στο "πιάτο" των Γερμανών

Η "Χόχτιφ" θα έχει κύριο ρόλο στη μετεγκατάσταση της ΟΑ, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή

Στον κατακερματισμό της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", δίνοντας το φιλέτο στη "Χόχτιφ", προχωράει η κυβέρνηση, αποκαλύπτοντας έτσι τις πραγματικές επιδιώξεις της επίθεσης που εξαπέλυσε τελευταία ενάντια στον εθνικό αερομεταφορέα.

Οπως προέκυψε από την απάντηση που έδωσε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης,σε Επίκαιρη Ερώτηση του Ν. Κωνσταντόπουλου,ένα πρώτο βήμα στον κατακερματισμό και τον τεμαχισμό της ΟΑ θα γίνει με τη μετεγκατάστασή της στο αεροδρόμιο των Σπάτων. Στην απάντησή του ο πρωθυπουργός, χωρίς να το ομολογήσει ανοιχτά, ήταν πολύ σαφής για το τι πρόκειται να γίνει. Είπε συγκεκριμένα: "Οι εξελίξεις στην αγορά και η ένταση του ανταγωνισμού στο χώρο των αερομεταφορών θα επιδεινώσουν την ανταγωνιστικότητα της ΟΑ και σε συνδυασμό με τη μονίμως ζημιογόνα εκμετάλλευση του καθαρά αεροπορικού έργου, τα επισφαλή κέρδη από τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης εδάφους, καθώς και τις μελλοντικές κεφαλαιουχικές δαπάνες, θα θέσουν τη βιωσιμότητα της ΟΑ σε υψηλό κίνδυνο". Για να προσθέσει παρακάτω, αναφερόμενος στη μετεγκατάσταση της ΟΑ στα Σπάτα: "Εχουν ήδη ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΟΑ και του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας (δηλ. τη "Χόχτιφ") με τη σύσταση δύο μεικτών επιτροπών, με στόχο εντός του Μαρτίου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να υπογραφεί η σχετική σύμβαση. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ανάθεσης "ειδικών επιχειρησιακών σχεδίων" για τη μεταφορά των εμπορευμάτων (KARCO) και της τεχνικής συντήρησης, οι οποίες αναμένονται να ολοκληρωθούν εντός του Απριλίου. Επιπλέον το Μάιο θα έχει ολοκληρωθεί το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης εδάφους, ενώ εντός των ημερών θα ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψης ειδικού συμβούλου ο οποίος θα αναλάβει το συντονισμό της μετεγκατάστασης". Με άλλα λόγια, ομολόγησε, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση παζαρεύει με τους Γερμανούς τον κατακερματισμό του έργου της "Ολυμπιακής" (καθαρά αεροπορικό έργο, τεχνική συντήρηση, μεταφορά εμπορευμάτων, εξυπηρέτηση εδάφους) και την επίτευξη συμφωνίας, με "αντάλλαγμα" τη μετεγκατάσταση.

Αλλωστε, το σενάριο αυτό, που αποκάλυψε ο "Ρ" από τον περασμένο Ιούλη, ουσιαστικά επιβεβαίωσε πριν λίγες μέρες και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου,ο οποίος είχε πει ότι ήδη η διοίκηση της ΟΑ έχει αρχίσει τις πρώτες επαφές με τη γερμανική αεροπορική εταιρία "Λουφτχάνσα".

Η όλη εξέλιξη επιβεβαιώνει τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση εκχωρεί ουσιαστικά τον εθνικό αερομεταφορέα στους Γερμανούς.

Ο πρωθυπουργός ήταν επίσης απειλητικός απέναντι στους εργαζόμενους, λέγοντας ότι δε θα δεχτεί κάποιοι εργαζόμενοι να επιβάλουν τη θέλησή τους και ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 15 Μάρτη η Κυβερνητική Επιτροπή και το ΔΣ της ΟΑ θα έχουν καταλήξει στο πρόγραμμα εξυγίανσης. Στη συνέχεια μέσα στον Απρίλη θα γίνει διάλογος με τους εργαζόμενους και, εάν αυτοί δεν υποταχθούν στα σχέδια της κυβέρνησης, τότε η κυβέρνηση θα αναλάβει μονομερώς την επιβολή της όποιας λύσης. Παράλληλα, χαρακτήρισε φήμες και ψιθύρους τα όσα λέγονται για το μέλλον της "Ολυμπιακής", αλλά απείλησε ότι είναι αποφασισμένος να "μπει μία τάξη στην ΟΑ".

"Ελεγχος" από το Διευθυντήριο της ΕΕ

Στο μεταξύ, και το νέο "πρόγραμμα εξυγίανσης" της ΟΑ, που αποφάσισε η κυβέρνηση, θα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση των Βρυξελλών. Για το λόγο αυτό έφτασε χτες στην Αθήνα εκπρόσωπος της αρμόδιας Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άρχισε τις πρώτες επαφές με τη διοίκηση της εταιρίας. Εφόσον εξασφαλιστεί η έγκριση, θα επακολουθήσουν σε τακτά χρονικά διαστήματα οι έλεγχοι των ιδιωτών λογιστών, που έχει προσλάβει η ΕΕ. Η τελική έκθεση που θα υποβάλουν αυτοί θα ληφθεί υπόψη για ν' αποφασίσουν οι αρμόδιοι των Βρυξελλών, αν θα εγκρίνουν ή όχι την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΑ κατά 35 δισ. δραχμές, που έχουν "παγώσει" οι ίδιοι με διάφορα προσχήματα, εδώ και τρία χρόνια.

  • Σε χτεσινή του συνεδρίαση το ΔΣ της ΟΑ αποφάσισε την πώληση δύο παροπλισμένων "Μπόινγκ 727", με προσδοκία εσόδων, περίπου δύο δισ. δρχ., καθώς και την ενοικίαση ενός "Μπόινγκ 737 - 300". Η λήψη απόφασης για τη μετοχοποίηση της θυγατρικής εταιρίας "Ολύμπικ Κέτερινγκ" αναβλήθηκε, μετά την αξίωση των εργαζομένων να "παγώσει" κάθε απόφαση μετοχοποίησης και να τους δοθεί η δυνατότητα να εκφράσουν τη γνώμη τους, μέσω δημοψηφίσματος, που θα διενεργηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Σημειώνεται ότι το 49% των μετοχών της "Ολύμπικ Κέτερινγκ" είχε ξεπουληθεί σε ιδιώτες επί ΝΔ έναντι "πινακίου φακής". Το ΠΑΣΟΚ επανέφερε τις μετοχές στο δημόσιο, καταβάλλοντας στους ιδιώτες πολλαπλάσιο ποσό απ' αυτό που τις αγόρασαν και τώρα επιχειρεί εκ νέου να τη μετοχοποιήσει!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε «Εβερεστ» - Γερμανούς η «Ολύμπικ Κέτερινγκ» (2002-09-12 00:00:00.0)
Μόνο οι υπογραφές είναι διαφορετικές (1998-11-27 00:00:00.0)
Σε πυκνό νέφος ιδιωτικοποίησης... (1998-11-04 00:00:00.0)
Η "Ολυμπιακή" με... ενοίκιο στα Σπάτα! (1998-07-09 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση προετοιμάζει το ξεπούλημα (1998-02-24 00:00:00.0)
"Πτήση" συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης (1997-10-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ