Πέμπτη 19 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προκαλεί και περιφρονεί την αγροτιά ο Κ. Σημίτης

Ισχυρίστηκε χτες στη Βουλή ότι η αποχώρηση από την εθνική οδό δείχνει πως τα αιτήματά τους δεν τα ασπάζεται η πλειοψηφία των αγροτών!

Ιδιαίτερα προκλητικός και έντονα περιφρονητικός εμφανίστηκε απέναντι στους αγρότες ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, απαντώντας χτες στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση του προέδρου του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλα.

Ο πρωθυπουργός, αφού αρνήθηκε να συναντήσει τους αγωνιζόμενους αγρότες και καθοδήγησε ένα πρωτοφανές κλίμα τρομοκρατίας, έφτασε στο σημείο να πει ότι η αποχώρηση από την εθνική οδό δείχνει πως τα αιτήματά τους δεν τα ασπάζεται η τεράστια πλειοψηφία των αγροτών! Επίσης ισχυρίστηκε ότι φάνηκε πως και οι ίδιοι οι αγρότες κατάλαβαν ότι τα αιτήματά τους είναι υπερβολικά και έτσι δεν μπορούσαν να επιμένουν στην υλοποίησή τους.

Αναφερόμενος στο αγροτικό πρόβλημα, είπε ότι δεν είναι θέμα επιπλέον επιδοτήσεων ή μη εφαρμογής κάποιων οδηγιών της ΕΕ, αλλά είναι θέμα διαρθρωτικών αλλαγών. Είπε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μέτρα υπέρ των αγροτών και ανέφερε τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται με τις ρυθμίσεις για τους νέους αγρότες. Για την επιστροφή του φόρου καυσίμων είπε πως ζήτησε από τους "συνδικαλιστικούς φορείς" τη γνώμη τους για το ποιοι και με ποιες διαδικασίες θα πάρουν την επιστροφή, επιτιθέμενος παράλληλα στους αγρότες που ήταν στους δρόμους λέγοντας ότι ήθελαν επιστροφή χωρίς έλεγχο, κάτι που θα οδηγούσε σε γενίκευση της λαθρεμπορίας.

Σχετικά με τη ρύθμιση χρεών προς την ΑΤΕ, είπε ότι η τράπεζα εξωδίκως προχωράει όπου αυτό είναι λογικό να υπάρξει, υπογραμμίζοντας ότι οι αγρότες με τις κινητοποιήσεις τους ζητούσαν επιτόκιο που ήταν χαμηλότερο και από αυτό με το οποίο η τράπεζα δανειζόταν χρήματα. Κατά τα άλλα, επανέλαβε τις άνευ αντικειμένου λέξεις περί ζωντανής υπαίθρου που θέλει η κυβέρνηση και είπε ότι η επιδιωκόμενη συρρίκνωση της αγροτιάς είναι "ψευδείς εντυπώσεις". Τόνισε ότι το 1960 οι αγρότες ήταν το 60% του πληθυσμού, σήμερα έφτασε στο 17%, κάτι που όπως ισχυρίστηκε αποτελεί μία εξέλιξη που οφείλεται στην εξέλιξη και την ανάπτυξη της κοινωνίας.

Ο Δ. Τσοβόλας κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη, επιδιώκει τον κοινωνικό εμφύλιο και κατηγόρησε και τη ΝΔ για τον παρασκηνιακό της ρόλο στο θέμα της εξέλιξης των κινητοποιήσεων.

Αμετανόητος στον αυταρχισμό ο Γιαννόπουλος

Δηλώσεις μετανοίας ζήτησε για άλλη μια φορά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλος,από τους αγωνιζόμενους αγρότες, προκειμένου να συζητήσει το θέμα της παύσης των ποινικών διώξεων.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά από συνάντηση που είχε χτες με τον πρωθυπουργό "για θέματα Δικαιοσύνης", με ύφος επικυρίαρχου που απευθύνεται σε υποτελείς του, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ζήτησε από τους αγρότες να πάψουν να αγωνίζονται και να του υποσχεθούν πως δε θα υποπέσουν... στο αδίκημα να ξαναβγούν στους δρόμους. "Τους είπα, πέστε ότι κάνατε λάθος, πέστε ότι δε θα το ξανακάνετε, πέστε ότι θα σεβαστούμε το νόμο που αφορά την κυκλοφορία των πολιτών, των αγαθών, ότι δε θα ξανακόψουμε την Ελλάδα στη μέση, ότι δε θα κάνουμε κατάληψη των οδοστρωμάτων", είπε, ενώ συνέχισε με περισσή υποκρισία και φαρισαϊσμό: "Πώς να πείσω το Κοινοβουλευτικό Σώμα να ψηφίσουν την παραγραφή, όταν αυτοί δηλώνουν πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις;".

Πρέπει βέβαια να υπενθυμίσουμε ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, έχουν ταχθεί υπέρ της παραγραφής των αδικημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ