Παρασκευή 20 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ
Οι ΗΠΑ επιμένουν παρά και τις εσωτερικές αντιδράσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Την αποφασιστικότητα της αμερικανικής ηγεσίας να επιβάλει με κάθε μέσο την πλήρη συμμόρφωση στον Ιρακινό Πρόεδρο, Σαντάμ Χουσεϊν, προς τις αποφάσεις του ΟΗΕ επανέλαβε, χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον. Σε μια εμφανή προσπάθεια να διασκεδάσει τις δυσάρεστες εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τις έντονες αποδοκιμασίες που συνόδευσαν τις ομιλίες της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, του υπουργού Αμυνας και του συμβούλου σε θέματα Εθνικής Ασφαλείας κατά τη διάρκεια δημόσιας ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, ο Κλίντον επέρριψε, πάλι, την ευθύνη της έντασης στη Βαγδάτη και δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είναι έτοιμες "να αναλάβουν δράση".

Το γύρο του κόσμου έκαναν οι σκηνές των αποδοκιμασιών των επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας από φοιτητές και από ειρηνιστές μέσα στην κεντρική αίθουσα του Πανεπιστημίου του Οχάιο, οι οποίες χαρακτηρίζονται από το διεθνή Τύπο ως "καταστροφή". Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, ο υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν και ο σύμβουλος του Προέδρου σε θέματα εθνικής ασφαλείας, Σάντι Μπέργκερ, αναγκάστηκαν να διακόψουν επανειλημμένως τις ομιλίες του εξαιτίας των συνθημάτων πολλών φοιτητών και συμμετεχόντων στην εκδήλωση. Και οι τρεις ομιλητές διατήρησαν την ψυχραιμία τους, παρά τις έντονες αποδοκιμασίες και τα φιλειρηνικά συνθήματα που ακούγονταν διαρκώς, χωρίς, όμως, να καταφέρουν να κρύψουν και τη δυσαρέσκειά τους. Επιπλέον, απέφυγαν να δώσουν σαφή απάντηση στα αλλεπάλληλα ερωτήματα που τέθηκαν για "τους πραγματικούς στόχους της επικείμενης στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ". Πάντως, τόσο ο Ουίλιαμ Κοέν, όσο και ο Σάντι Μπέργκερ προσπάθησαν να πείσουν το κοινό τους ότι οι απώλειες ανάμεσα στους 30.000 Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στον Κόλπο θα είναι ελάχιστες σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης.

Βέβαια, όσοι πίστεψαν, προς στιγμήν, ότι οι έντονες αντιδράσεις που συνάντησαν οι επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας από το ακροατήριό τους θα επηρέαζαν τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης, απογοητεύτηκαν. Η Μαντλίν Ολμπράιτ, σχολιάζοντας το γεγονός στα τηλεοπτικά δίκτυα ABC και NBC, έδωσε, χωρίς κανένα δισταγμό, την πραγματική διάσταση της κατάστασης, όπως και την αντίληψη της αμερικανικής πολιτικής: "Η προσπάθεια των ΗΠΑ να επιβάλλουν τη διεθνή νομιμότητα στον Ιρακινό Πρόεδρο και να τον υποχρεώσουν να καταστρέψει το βιολογικό και χημικό του οπλοστάσιο δεν πρόκειται να διασπαστεί από ορισμένους ενοχλητικούς" υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι "ο Λευκός Οίκος πράττει αυτό που πρέπει να γίνει και όταν χρησιμοποιήσουμε βία, ο αμερικανικός λαός θα είναι στο πλευρό μας". Μάλιστα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δε δίστασε να δώσει και τη σαφή εικόνα της τωρινής αντιπαράθεσης με το Ιράκ τονίζοντας ότι "αν οι ΗΠΑ αναλάβουν στρατιωτική δράση θα το κάνουν επειδή είναι οι ΗΠΑ, είναι το πλέον απαραίτητο έθνος στον κόσμο, στέκονται ψηλότερα από όλους και βλέπουν στο μέλλον".

Η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να πλήξουν στρατιωτικά τη Βαγδάτη, παρά την έλλειψη λογικοφανούς αιτιολογίας, ακόμη και στη συνείδηση της αμερικανικής κοινής γνώμης, γίνεται εμφανής και μέσα από τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου σχετικά με τη μετάβαση του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στη Βαγδάτη. Ο Μπιλ Κλίντον, αφού χαρακτήρισε τα τεκταινόμενα στο Οχάιο εκδηλώσεις μιας συντριπτικής μειοψηφίας, εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την επιτυχία της αποστολής Ανάν. Επανέλαβε ότι στόχος είναι η πλήρης συμμόρφωση του Ιρακινού Προέδρου και κατέστησε σαφές ότι η οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί στη Βαγδάτη δεν πρόκειται να ισχύσει αν δεν "πει τον τελευταίο λόγο της η Ουάσινγκτον", η οποία, αν δε μείνει ικανοποιημένη, "είναι έτοιμη να απαντήσει με στρατιωτική επέμβαση".

Ο Μπιλ Κλίντον ανακοίνωσε ότι είχε μακροσκελή τηλεφωνική συνομιλία με το Γάλλο ομόλογό του Ζακ Σιράκ, με τον οποίο δήλωσε ότι "συμφωνεί στις βασικές αρχές της αποστολής Ανάν". Αναχωρώντας για τη Βαλτιμόρη, όπου πρόκειται ο ίδιος να πάρει μέρος σε εκδήλωση ενημέρωσης της αμερικανικής κοινής γνώμης, ο Μπιλ Κλίντον τόνισε ότι δεν έχει τεθεί κάποιο χρονικό όριο, αλλά παραδέχτηκε ότι ζήτησε από τον αντιπρόεδρο Αλ Γκορ να αναβάλει ένα προγραμματισμένο ταξίδι στη Νότια Αφρική, έτσι ώστε σύσσωμη η αμερικανική ηγεσία να βρίσκεται στην Ουάσιγκτον "αυτές τις κρίσιμες ώρες".

Αισιόδοξος ο Ανάν

Ικανοποιημένος και αισιόδοξος εμφανίστηκε, χτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, κατά την αναχώρησή του από τη Νέα Υόρκη για τη Βαγδάτη με ενδιάμεσο σταθμό το Παρίσι. Ο Κόφι Ανάν, αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες, εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορούν να υπάρξουν σημαντικά βήματα προόδου από τη μετάβασή του στο Ιράκ. Πάντως, όπως έγινε γνωστό, οι υπάλληλοι του ΟΗΕ στη Βαγδάτη έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν την ιρακινή πρωτεύουσα. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, μόνο 81 άτομα από το 400μελές προσωπικό του ΟΗΕ έχουν παραμείνει στη Βαγδάτη και οι αναχωρήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της πολωνικής πρεσβείας και άλλων πρεσβειών εγκατέλειψαν την ιρακινή πρωτεύουσα.

Την ίδια στιγμή, στο φως της δημοσιότητας ήρθαν τα πρώτα στοιχεία από τις χαρτογραφήσεις των 8 ιρακινών προεδρικών μεγάρων, που τέθηκαν από την ιρακινή ηγεσία εκτός της δικαιοδοσίας ελέγχου των επιθεωρητών. Η τριμελής επιτροπή του ΟΗΕ, που έφθασε στη Βαγδάτη την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε ότι η συνολική έκταση των 8 προεδρικών μεγάρων είναι 70 τετραγωνικά χιλιόμετρα, πολύ λιγότερη, δηλαδή, από τις εκτιμήσεις που έχει, κατά καιρούς, διατυπώσει ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Διαδηλώσεις και αντιδράσεις

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά της επικείμενης αμερικανικής επέμβασης στο Ιράκ σε διάφορα σημεία του κόσμου. Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην αμερικανική πολιτική πραγματοποιήθηκε, χτες, στην πόλη Ντούρα της Δυτικής Οχθης, όπου ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε αληθινά πυρά για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους. Δεν έγινε γνωστό αν υπάρχουν θύματα. Πολυπληθής διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στην Τρίπολη της Λιβύης, όπως και στη Λευκορωσία, όπου εκατοντάδες κομμουνιστές διαδήλωσαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Την αντίθεσή τους στην επικείμενη στρατιωτική επέμβαση διαδήλωσαν και πολλοί Τούρκοι ανάπηροι, χτες, στην Αγκυρα, ενώ Ιταλοί ειρηνιστές της οργάνωσης "Γέφυρα για τη Βαγδάτη" γνωστοποίησαν ότι θα μεταβούν στην ιρακινή πρωτεύουσα εντός των προσεχών ημερών για να σχηματίσουν ανθρώπινες αλυσίδες στην περίμετρο νοσοκομείων, σχολείων και εργοστασίων ηλεκτρισμού και καθαρισμού νερού.

Παράλληλα, οι αμερικανικές δυνάμεις ενισχύονται καθημερινά στον Κόλπο ενώ, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, έχουν πολλαπλασιαστεί οι πτήσεις βομβαρδιστικών αεροσκαφών πάνω από το Νότιο Ιράκ. Επίσης, η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αποστέλλει στον Κόλπο ένα μεταγωγικό αεροσκάφος Τύπου "C-130, Hercules".

  • Την έντονη διαμαρτυρία του για την επικείμενη αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Αγ. Βαρβάρας. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι πρέπει πάση θυσία να σταματήσει "κάθε ενέργεια πολέμου που είναι Καταστροφή για την Ανθρωπότητα".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ