Παρασκευή 20 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΤΕΓΝΟΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΩΝ
Αφερέγγυα τα αποτελέσματα έρευνας για τους ρύπους

Την έντονη διαμαρτυρία της για τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε το Πανεπιστήμιο της Αθήνας για λογαριασμό της Νομαρχίας Αθηνών, σχετικά με τους ρύπους της ατμόσφαιρας της πρωτεύουσας, αφήνοντας αιχμές για το βαθμό της φερεγγυότητάς τους, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Στεγνοκαθαριστηρίων - Ταπητοκαθαριστηρίων - Πλυντηρίων - Σιδερωτηρίων - Βαφείων και Συναφών Επαγγελμάτων.

Ειδικότερα, η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι η έρευνα, ενώ αναφέρεται και σε συμμετοχή του κλάδου μέσω των διαλυτών που χρησιμοποιούνται, στην πραγματικότητα, δεν έγινε ούτε στα καθαριστήρια ούτε με τη συμβολή των καθαριστών. Γιατί, συμπληρώνει, εάν όντως είχε γίνει, ο κλάδος θα είχε συμβάλει διευκολύνοντας, όπως υποστηρίζει ότι έκανε στην κοινή έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών με το Πανεπιστήμιο της Ρώμης που έγινε τον Ιούλη του '97, στα πλαίσια του προγράμματος συνεργασίας των μελών της ΕΕ. Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι η παραπάνω έρευνα που έγινε μέσα στα καθαριστήρια δίνοντας την πλήρη και ακριβή εικόνα των ρύπων των διαλυτών που εκπέμπονται και τις ακριβείς τιμές τους μέσα στο καθαριστήριο, είναι τελείως διαφορετική από τις σχετικές ανακοινώσεις της Νομαρχίας.

Συγκεκριμένα, η μελέτη των Πανεπιστημίων Αθήνας και Ρώμης έδειξε ότι το βενζινόλιο μέσα στο χώρο του καθαριστηρίου κυμαίνεται από 0 έως 6,91 MG/M3 με μέγιστο όριο τα 30 MG/M3, ενώ στη μελέτη της Νομαρχίας αναφέρεται η τιμή των 27,9 MG/M3 στην ατμόσφαιρα δημιουργώντας το εύλογο ερώτημα, όπως υποστηρίζει η Ομοσπονδία, για το πού βρέθηκαν τα συμπεράσματα και ανακοινώνονται. Κατά πόσο δηλαδή, το 6,91 MG/M3 γεννά το 27,9 MG/M3 ή εάν είναι επινόηση ή ραδιουργίες κάποιων που προσπαθούν να πουλήσουν κάποια μηχανήματα αδιαφορώντας για τις παραπέρα συνέπειες.

Επίσης, η Ομοσπονδία του κλάδου των καθαριστηρίων και βαφείων υποστηρίζει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από επαγγελματίες του κλάδου από 12 πόλεις της Ευρώπης, αποτελέσματα τέτοιου τύπου σαν αυτά που έδωσε στη δημοσιότητα η Νομαρχία και συμπεράσματα για τα καθαριστήρια δεν υπάρχουν. Ωστόσο, συμπληρώνει ότι ασφαλώς υπάρχουν προβλήματα, όμως, αυτά τα παρακολουθεί ο κλάδος στο βαθμό που υπάρχουν και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους, όπως είναι η αντικατάσταση και ο εκσυγχρονισμός του μηχανολογικού εξοπλισμού, προσπάθεια που από την πλευρά του κράτους, όχι μόνο δε στηρίζεται, αλλά αντίθετα δυσχεραίνεται περισσότερο. Τέλος, η Ομοσπονδία τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση είναι διατεθειμένη να βοηθήσει και να συνεργαστεί σε κάθε είδους έρευνα και μελέτη και σε όποια μέτρα βελτίωσης προκύπτουν και είναι εφικτά, ταυτόχρονα, όμως, θα αντισταθεί σε επιπόλαιες σκοπιμότητες που δημιουργούν ανεύθυνοι, έστω κι αν κατέχουν υπεύθυνες θέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ