Παρασκευή 20 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ "ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ"
Εκσυγχρονισμό της τοκογλυφίας αποφάσισε η κυβέρνηση

Με το κείμενο τροπολογίας που κατέθεσε στη Βουλή, η κυβέρνηση νομιμοποιεί τα "πανωτόκια" και παράλληλα δίνει άφεση αμαρτιών στις τράπεζες για τους ληστρικούς όρους χορήγησης των δανείων

Υπό την προστασία της ανέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη μέχρι σήμερα τοκογλυφική δραστηριότητα των τραπεζών, με την τροπολογία για τα "πανωτόκια" που κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Με την τροπολογία αυτή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δίνει άφεση αμαρτιών σε όλη την προηγούμενη περίοδο, κατά την οποία οι τράπεζες επέβαλαν τα ληστρικά πανωτόκια σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στην ουσία, με την τροπολογία αυτή, η κυβέρνηση Σημίτη "εκσυγχρονίζει" την από εδώ και πέρα τοκογλυφία, επιβάλλοντας ανατοκισμό ανά εξάμηνο σε όλες τις μορφές δανείων.

Πρόκειται για τροπολογία κατ' επιταγή των τραπεζών, η οποία μάλιστα δίνει το "πράσινο φως" για συνέχιση των πλειστηριασμών υποθηκευμένων ακινήτων, κατάσταση η οποία έχει φέρει σε αδιέξοδο δεκάδες χιλιάδες οικογένειες.

Οι κυριότερες ρυθμίσεις, που επιθυμεί να θεσπίσει η κυβέρνηση με την τροπολογία για τα "πανωτόκια", είναι οι ακόλουθες:

  • Για όλες τις μορφές δανειακών συμβάσεων που θα υπογράφονται από την ημερομηνία ψήφισης της τροπολογίας και, στο εξής, προβλέπεται ανατοκισμός επί των οφειλόμενων τόκων σε χρονική περίοδο όχι μικρότερη του εξαμήνου, και εφόσον υπάρχει συμφωνία μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη.Σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία περί ανατοκισμού, αναφέρεται μεν ότι η τράπεζα δεν μπορεί να ανατοκίζει τους οφειλόμενους σε αυτή τόκους, αλλά "μπορεί μόνο να αναζητήσει τόκους επί τόκων κατά τις γενικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα". Στην ουσία, όμως, η ρήτρα που λέει πως αν δε συμφωνεί ό δανειολήπτης, η τράπεζα δε θα επιβάλει πανωτόκια, αποτελεί κενό γράμμα, καθώς όποιος προσφύγει στον τραπεζικό δανεισμό για να καλύψει κάποιες ανάγκες τους, θα αναγκαστεί να δεχτεί τους όρους που του θέτει η τράπεζα.
  • Οι υφιστάμενες μέχρι σήμερα συμφωνίες για ανατοκισμό οφειλόμενων τόκων, παραμένουν ως έχουν. Αυτό σημαίνει ότι όσοι υπέγραψαν συμβάσεις δανείων μέχρι σήμερα, στις οποίες αποδεχόταν και το δικαίωμα της τράπεζας να επιβάλει πανωτόκια, θα συνεχίσουν να ισχύουν και άρα οι δανειολήπτες θα υποστούν τις συνέπειες. Η δικαιολογία που προβάλλει η κυβέρνηση για τη διατήρηση της απαράδεκτης αυτής ρήτρας, είναι πως αν η ρύθμιση είχε αναδρομικό χαρακτήρα, θα... ετραυματίζετο η αρχή της ελευθερίας των συμβάσεων και θα τιμωρούσε τις συνεπείς τράπεζες!
  • Εξαιρετικά μόνο για τις δανειστικές συμβάσεις των πιστωτικών καρτών και των στεγαστικών δανείων, προβλέπεται ότι οι υφιστάμενες συμφωνίες - μεταξύ των οποίων περιλαμβάνουν και ρήτρα για πανωτόκια - παύουν να ισχύουν, για τις μεν πιστωτικές κάρτες από την πρώτη ανανέωσή τους, για δε τα στεγαστικά δάνεια δώδεκα μήνες μετά τη νομοθετική ισχύ της διάταξης. Εξαιρετικά για τις δύο αυτές περιπτώσεις, θα επιβάλλεται ανατοκισμός επί των οφειλόμενων τόκων, σε χρονική περίοδο, όχι μικρότερη του εξαμήνου. Σε άλλο σημείο της ρύθμισης, παρέχεται στις τράπεζες που εκδίδουν πιστωτικές κάρτες, περίοδος έξι μηνών για να προσαρμοστούν στις νέες ρυθμίσεις.
  • Για όλες τις περιπτώσεις εν εξελίξει σήμερα συμβάσεων, που δεν προβλέπεται συμφωνία ανατοκισμού οφειλόμενων τόκων, εφαρμόζεται η αρχή του εξαμήνου ανατοκισμού.
  • Εξάμηνος ανατοκισμός προβλέπεται επίσης και για συμβάσεις δανείων που έχουν καταγγελθεί και οι σχετικοί λογαριασμοί έχουν κλείσει.
  • Παρέχεται η διακριτική ευχέρεια στις τράπεζες, αν και οι ίδιες το επιθυμούν, να επαναδιαπραγματευτούν με τους οφειλέτες ποσά κάθε είδους δεδουλευμένων τόκων, στα οποία περιέχονται και ποσά που προέκυψαν από ανατοκισμό. Αυτό ευνοεί τελικά τις τράπεζες, οι οποίες αν διαπιστώσουν ότι τα ποσά από τα πανωτόκια είναι τόσο μεγάλα που είναι αδύνατη η εξόφλησή τους, να διαγράφουν μέρος των τόκων, ώστε να εισπράξουν τα υπόλοιπα.
  • Η ρύθμιση δεν επηρεάζει όσα έχουν τελεσίδικα κριθεί ή συμφωνηθεί στα δικαστήρια μεταξύ των τραπεζών και οφειλετών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ