Παρασκευή 20 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακριβά και φέτος τα στεγαστικά δάνεια

Ο διοικητής της ΕΚΤΕ Β. Ράπανος, ανακοίνωσε ότι φέτος θα χορηγηθούν στεγαστικά δάνεια ύψους 180 δισ. δραχμών, δήλωσε ότι η μείωση των επιτοκίων θα είναι "ελαφρά" και προανάγγειλε διαγραφές οφειλόμενων ποσών από "πανωτόκια" αν οι οφειλέτες δεχτούν να πληρώσουν

Στεγαστικά δάνεια, επιδοτούμενα και μη, συνολικού ύψους περίπου 180 δισ. δραχμών, υπόσχεται να χορηγήσει φέτος η διοίκηση της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας, που αντιστοιχούν σε περίπου 24.000 δάνεια. Ομως και φέτος, τα στεγαστικά δάνεια, θα παραμείνουν ακριβά. Δεν προβλέπεται δηλαδή αξιόλογη μείωση των επιτοκίων στα στεγαστικά - και όχι μόνο δάνεια - το ύψος των οποίων εκτιμάται ότι θα είναι τριπλάσια και τετραπλάσια του πληθωρισμού. Το πρόσχημα που προβάλλουν οι τραπεζίτες, είναι η... διεθνής συγκυρία, ενώ στην πραγματικότητα η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα οφείλεται κυρίως στην επιδίωξη των τραπεζιτών να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Τα παραπάνω, προκύπτουν, από δηλώσεις που έκανε χτες ο διοικητής της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας Βασ. Ράπανος,που παρουσίασε χτες στους δημοσιογράφους τα αποτελέσματα του ενοποιημένου ισολογισμού χρήσης 1997, καθώς και τις προοπτικές για το 1998 των τραπεζών Εθνική Κτηματική και Εθνική Στεγαστική, που ήδη έχουν συγχωνευτεί και λειτουργούν σαν μία τράπεζα, που εξακολουθεί να ελέγχεται από το δημόσιο.

Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο διοικητής της ΕΚΤΕ καθώς και τις απαντήσεις που έδωσε σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις δύο συγχωνευμένες στεγαστικές τράπεζες, που θα λειτουργούν με τη φίρμα Εθνική Κτηματική Τράπεζα, προκύπτει μεταξύ άλλων:

  • Το 1998 θα διαθέσουν στεγαστικά δάνεια - επιδοτούμενα και μη - συνολικού ύψους περίπου 180 δισ. δραχμών, έναντι 170 δισ. δραχμών που χορηγήθηκαν πέρσι. Το ποσό αυτό, αντιστοιχεί σε περίπου 24.000 δανειολήπτες και είναι αυξημένο, περίπου 5,9%, συγκριτικά με το ποσό των δανείων που χορηγήθηκαν πέρσι.
  • Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων - που κυμαίνονται γύρω στο 14,5% - αναμένεται να σημειώσουν "ελαφρά αποκλιμάκωση", είπε ο διοικητής της ΕΚΤΕ και επικαλέστηκε τη "διεθνή συγκυρία". Γεγονός που σημαίνει, ότι τα επιτόκια και φέτος, θα παραμείνουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και πάντως πολλαπλάσια του πληθωρισμού, καθώς οι τραπεζίτες δεν είναι πρόθυμοι να συμπιέσουν τα κέρδη τους προς όφελος των δανειοληπτών.
  • Από τα 6.500 περίπου παγωμένα, ληξιπρόθεσμα δάνεια στην ΕΚΤΕ, ζήτησαν ήδη με αίτησή τους να υπαχθούν στις ρυθμίσεις εξόφλησης των οφειλόμενων ποσών, περίπου 4.500 δανειολήπτες.
  • Η διοίκηση της ΕΚΤΕ, αποφάσισε να προχωρήσει σε διαγραφές οφειλών δανειοληπτών που προέρχονται από "πανωτόκια", με τον όρο ότι οι οφειλέτες θα δεχτούν να πληρώσουν. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Β. Ράπανος, η διοίκηση της ΕΚΤΕ αποφάσισε για "γενναία" διαγραφή τόκων από τόκους υπερημερίας, που θα φτάνουν μέχρι και 90%, εφόσον ο δανειολήπτης συμβιβαστεί να πληρώσει εφάπαξ το οφειλόμενο ποσό.
  • Το 1997, διαγράφτηκαν οφειλές από επισφαλή δάνεια, συνολικού ύψους 22,8 δισ. δραχμών, έναντι 7,7 δισ. δραχμών το 1996. Η παραίτηση της Τράπεζας από το δικαίωμα είσπραξης των παραπάνω ποσών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων (21,6 δισ.) αφορά δάνεια, έγινε με τη δικαιολογία "εξυγίανσης" του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας.
  • Τα αποτελέσματα (κέρδη πριν από τους φόρους και τις προβλέψεις για επισφάλειες) της ενοποιημένης ΕΚΤΕ, περιορίστηκαν στα 28,2 δισ. δραχμές το 1997 από 39,6 δισ. δραχμές που ήταν το 1996. Η μείωση των κερδών, αποδίδεται από τη διοίκηση της Τράπεζας τόσο στις διαγραφές επισφαλών δανείων, όσο και στις παρενέργειες που είχε στην Ελλάδα η νομισματική κρίση στην Ασία, το κόστος της οποίας αποτιμάται για την ΕΚΤΕ σε 2,6 δισ. δραχμές.

Τέλος, ο διοικητής της ΕΚΤΕ, ανακοίνωσε πως θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας, να διανεμηθεί στους μετόχους μέρισμα 800 δραχμών ανά μετοχή, το οποίο είναι αυξημένο κατά 11,1% συγκριτικά με το 1996.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ