Σάββατο 21 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Αποπομπή του Σιν Φέιν από τις διαπραγματεύσεις

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Μετά από ολιγοήμερους διαξιφισμούς και αντιπαραθέσεις, επισημοποιήθηκε χτες τελικά η αποπομπή του Σιν Φέιν, πολιτική πτέρυγα του IRA, από τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Τη σχετική δήλωση έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Τζέρι Ανταμς, μετά από συνάντηση που είχε με Βρετανούς και Ιρλανδούς υπουργούς, ο οποίος διευκρίνισε ότι η αποπομπή του θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Μάρτη και έκανε λόγο για "επαίσχυντη απόφαση" των δύο κυβερνήσεων. "Το Σιν Φέιν δεν έχει λόγο να απαντήσει", τόνισε στους δημοσιογράφους και είπε ότι θα ζητήσει επείγουσες συναντήσεις με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Μπέρτι Αχερν.

Η αποπομπή του θεωρούνταν βέβαιη στη Βρετανία και την Ιρλανδία, ύστερα από τις δύο δολοφονίες που σημειώθηκαν την περασμένη βδομάδα στο Μπέλφαστ και για τις οποίες κατηγορήθηκε από τις βρετανικές αρχές ο IRA, ο οποίος, όμως, έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη σε αυτές τις δολοφονίες. Πάντως, δημοσίευμα του βρετανικού "Γκάρντιαν" της Δευτέρας, που προηγήθηκε ακόμα και αυτής της εκκίνησης της διαδικασίας της αποπομπής, είχε προδικάσει και τον αποκλεισμό του κόμματος από την πορεία των διαπραγματεύσεων, όπως και την προσωρινή διάρκεια της αποπομπής, "καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον επιθυμεί να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις με το κόμμα του Τζέρι Ανταμς πριν τις εκδηλώσεις για τη γιορτή του Αγίου Πατρικίου, στις 17 Μάρτη, που γιορτάζεται με ξεχωριστή λαμπρότητα και στις ΗΠΑ"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ