Σάββατο 21 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Καμιά ανάμειξη

Τα κινήματα ειρήνης και άλλοι μαζικοί φορείς καταγγέλλουν την επέμβαση και δηλώνουν πως θα αγωνιστούν για τη μη εμπλοκή της χώρας

Συνεχίζονται οι καταγγελίες, οι ανησυχίες και οι διαμαρτυρίες από φορείς και πολίτες για το πολεμικό κλίμα που επικρατεί στον Περσικό Κόλπο και την εκδηλωμένη αμερικανική επιθετικότητα, που απειλεί συνολικά την ειρήνη στην περιοχή και τις τύχες όχι μόνο του ιρακινού λαού, αλλά και πολλών λαών όλης της Μεσογείου.

Το Παράρτημα Ηρακλείου Κρήτης της ΠΕΑΕΑ με χτεσινή του ανακοίνωσή καταδικάζει με αγανάκτηση "τη σχεδιαζόμενη επέμβαση των Αμερικανών ιμπεριαλιστών στο Ιράκ, που εκτός από τις ανυπολόγιστες καταστροφές που θα προκαλέσει στο λαό του Ιράκ, θα διαταράξει την ειρήνη στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο". Τονίζοντας επίσης ότι ο κρητικός λαός έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο σχεδιαζόμενο έγκλημα, γιατί "εδώ υπάρχουν το πεδίο βολής Κρήτης και η αεροναυτική βάση της Σούδας, που η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει για την πραγμάτωση των εγκληματικών σχεδίων". Γι' αυτό δεν μπορεί να παραμένει κανείς "με σταυρωμένα χέρια" μπροστά σε αυτή την κατάσταση και να είναι "υποταγμένος στη μοιρολατρία και στην ηττοπάθεια" συνεχίζει η ανακοίνωση, ενώ καταλήγει ότι "οι λαοί με τη δύναμή τους και την ενότητά τους μπορούν να ανατρέψουν τα δολοφονικά σχέδια" και καλεί "τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και των δημοκρατικών αγώνων του λαού, όλους τους εργαζόμενους, όσους αγαπούν την ειρήνη και σέβονται την εθνική ανεξαρτησία των λαών, να στρατευτούν στο μεγάλο αγώνα για την ανατροπή των εγκληματικών σχεδίων. Η κυβέρνηση πρέπει να αποκλείσει κατηγορηματικά τη χρησιμοποίηση των αμερικανονατοϊκών βάσεων της Κρήτης για την εξυπηρέτηση των επικίνδυνων σχεδίων των ΗΠΑ και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ. Ζητάμε να φύγουν από τη χώρα μας όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις και να απαλλαγεί η Ελλάδα από όλους τους μηχανισμούς εξάρτησης".

Οι Επιτροπές Ειρήνης Πρέβεζας, Αγρινίου, Αρτας, Κέρκυρας και Ιωαννίνων επίσης με χτεσινή ανακοίνωση - διαμαρτυρία ζητούν "να απαγορευτεί η χρησιμοποίηση της βάσης του Ακτιου στον πόλεμο κατά του Ιράκ".

Οπως τονίζει η ανακοίνωση: "Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι η βάση του Ακτιου, που φιλοξενεί τα ιπτάμενα ραντάρ των Αβακς, χρησιμοποιείται ως ορμητήριο στα επιθετικά σχέδια των "γερακιών" του ΝΑΤΟ και θέτει σε κίνδυνο την περιοχή και τη χώρα μας. Ο φιλειρηνικός λαός της περιοχής μας καταδικάζει τα σχέδια του ιμπεριαλισμού στο Ιράκ. Με τη στάση της, η ελληνική κυβέρνηση, ως Πόντιος Πιλάτος, συμμετέχει με την εμπλοκή της βάσης του Ακτιου σε αυτές τις επιθετικές ενέργειες". Τέλος, οι επιτροπές Ειρήνης καλούν "το φιλειρηνικό λαό της περιοχής, με την πάλη του, να κλείσει τη νατοϊκή αυτή βάση, που μόνο κακό έφερε στην περιοχή και τη χώρα μας".

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σάμου,στα πλαίσια της ετήσιας γενικής συνέλευσής του, ασχολήθηκε με την κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ και εξέδωσε ψήφισμα που στα βασικά του σημεία τονίζει ότι ο εργαζόμενος κόσμος του νησιού "καταδικάζει με αγανάκτηση τις πολεμικές προετοιμασίες σε βάρος του λαού του Ιράκ" των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών. Το ψήφισμα καλεί την κυβέρνηση ν' απεμπλακεί από τους στρατιωτικούς τυχοδιωκτισμούς των ιμπεριαλιστών στα πλαίσια της νέας δομής του ΝΑΤΟ και να μην τολμήσει να επιτρέψει τη χρησιμοποίηση των βάσεων. Τέλος, το ψήφισμα δηλώνει ότι "θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας μαζί με τα φιλειρηνικά κινήματα της χώρας για να κτίσουμε γέφυρες φιλίας και συνεργασίας με όλους τους λαούς ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για την ειρήνη και την πρόοδο των λαών".

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου καταγγέλλει σ' όλους τους εργαζόμενους τις πολεμικές προετοιμασίες και τα σχέδια των Αμερικανών ιμπεριαλιστών και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ, καθώς και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που επιτρέπει τη χρήση των βάσεων του Ακτιου και της Σούδας. "Απαιτούμε τώρα να απαγορευτεί η χρήση των βάσεων", "αρνούμαστε να "συναινέσουμε" στη μαζική καταστροφή και στη δολοφονία αθώων ανθρώπων προς χάριν της εξυπηρέτησης των σχεδίων του ιμπεριαλισμού και του μεγάλου πολυεθνικού κεφαλαίου".

Στα ίδια πλαίσια κινείται και η ανακοίνωση του Συλλόγου γυναικών Αχαρνών - Κάτω Πατησίων - Σεπολίων που καλεί επίσης τις "γυναίκες της περιοχής, τις Ελληνίδες, καθώς και τις γυναίκες όλου του κόσμου να ενώσουμε τις φωνές μας, ώστε να σταματήσει κάθε ενέργεια που θα προκαλέσει την καταστροφή και τον όλεθρο στο λαό του Ιράκ και σε όλη την ανθρωπότητα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ