Σάββατο 21 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ
Οι ΗΠΑ προετοιμάζουν το έδαφος...

Προσπάθειες διπλωματικής λύσης και αντιδράσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΙΝΕΑΠΟΛΗ.-

Αρκετά αισιόδοξος για την έκβαση της αποστολής του εμφανίστηκε κατά την άφιξή του στην ιρακινή πρωτεύουσα ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Λίγες ώρες αργότερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε, σε πρώτη φάση, ομόφωνα τον υπερδιπλασιασμό των ποσοτήτων πετρελαίου που το Ιράκ θα δικαιούται να πουλά, σε αντάλλαγμα για τρόφιμα και φάρμακα, σε μια εμφανή προσπάθεια να ενισχύσει τη διαπραγματευτική ισχύ του Ανάν. Την ίδια στιγμή, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, καλούσε τις οικογένειες των Αμερικανών διπλωματών στο Κουβέιτ και στο Ισραήλ να επιστρέψουν στις ΗΠΑ "για προληπτικούς λόγους", ενώ συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις κατά της ανάληψης στρατιωτικής δράσης, τόσο στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και σε πολλές χώρες του αραβικού κόσμου.

"Είμαι λογικά αισιόδοξος για την έκβαση των συνομιλιών που θα έχω με την ιρακινή ηγεσία" δήλωσε ο Κόφι Ανάν, φθάνοντας χτες το μεσημέρι στη Βαγδάτη προερχόμενος από το Παρίσι. Ο ΓΓ του ΟΗΕ χαρακτήρισε την αποστολή του "ιερό καθήκον" και υπογράμμισε ότι δε μεταφέρει "τελεσίγραφο, αλλά ορισμένες προτάσεις προς συζήτηση" χωρίς, όμως, να σχολιάσει τις αμερικανικές προειδοποιήσεις περί μη έγκρισης της όποιας επιτευχθείσας συμφωνίας, σε περίπτωση που δεν εξυπηρετεί "τα εθνικά του συμφέροντα".

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, ο Κόφι Ανάν πρόκειται να συναντηθεί, σήμερα, με τον Ιρακινό αναπληρωτή πρωθυπουργό Ταρέκ Αζίζ και με τον υπουργό Εξωτερικών Μοχάμεντ Σαϊντ αλ Σάχαφ και εφόσον οι συνομιλίες αυτές αξιολογηθούν ως θετικές, θα συναντηθεί και με τον Ιρακινό Πρόεδρο Σαντάμ Χουσεϊν. Πάντως, όπως έγινε γνωστό, η παραμονή του Κόφι Ανάν στη Βαγδάτη δε θα διαρκέσει περισσότερο από 2 ημέρες. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ειδικής επιτροπής των επιθεωρητών Ρίτσαρντ Μπάτλερ κυκλοφόρησε, χτες, στο Συμβούλιο Ασφαλείας νέα έκθεσή του, σύμφωνα με την οποία έχει στοιχεία που αποδεικνύουν "ότι το Ιράκ έχει τη δυνατότητα να παράγει 200 τόνους θανατηφόρου νευρικού αερίου VX". Για άλλη μια φορά, κανένα αποδεικτικό στοιχείο δε δόθηκε στη δημοσιότητα.

Εξίσου αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Ταρέκ Αζίζ, που υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο τον ΓΓ του ΟΗΕ. Πάντως, λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ιρακινός κυβερνητικός κληρικός Σεϊκ Αμπντούλ Λατίφ Χουμάιμ τόνισε σε τηλεοπτικό του μήνυμα ότι "ο ιρακινός λαός δε θέλει μια συμφωνία που δίνει δικαιολογίες για αμερικανική επίθεση". Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, συνεχίζεται η αναχώρηση υπαλλήλων του ΟΗΕ από το Ιράκ. Χτες αναχώρησαν τα πρώτα 30 μέλη της ανθρωπιστικής αποστολής του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, ενώ οι αναχωρήσεις θα αυξηθούν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Εντούτοις, όσοι επιθεωρητές της ειδικής επιτροπής ελέγχου του αφοπλισμού παραμένουν στην ιρακινή πρωτεύουσα συνεχίζουν το έργο τους και μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, συνόδευσαν την τριμελή επιτροπή χαρτογράφησης ακόμα και στο εσωτερικό των απαγορευμένων προεδρικών μεγάρων.

Μπαράζ αντιδράσεων και στο εσωτερικό

Εξάλλου εντείνονται οι αντιδράσεις της αμερικανικής κοινής γνώμης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη κυβερνητική εκστρατεία "ενημέρωσης". Αλλεπάλληλες αντεγκλήσεις συνόδευσαν την ομιλία του Αμερικανού πρεσβευτή Μπιλ Ρίτσαρντσον στο πανεπιστήμιο της Μινεάπολης. Εξαγριωμένοι διαδηλωτές διέκοπταν συνεχόμενα τον Ρίτσαρντσον με συνθήματα όπως "Οχι πόλεμος για το πετρέλαιο", "Κλίντον - Ρίτσαρντσον, δεν μπορείτε να κρυφτείτε, οι κυρώσεις είναι γενοκτονία". Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναγκάστηκε να διακόψει την ομιλία του και αρκέστηκε να συμβουλεύσει τους διαδηλωτές ότι "κάνουν λάθος". Αλυσιδωτές αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει σε μια σειρά από αμερικανικές πόλεις.

Διαδηλώσεις κατά της επικείμενης αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης πραγματοποιήθηκαν, χτες, και σε πολλές αραβικές πόλεις. Στο Αμμάν της Ιορδανίας κατά τη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων με την αστυνομία ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του και 3 τραυματίστηκαν, στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης έγιναν 82 συλλήψεις, ενώ συγκρούσεις σημειώθηκαν και κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που έγιναν στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη. Η πιθανώς σημαντικότερη, όμως, διαδήλωση διαμαρτυρίας έγινε στην πόλη Τίρα του Βόρειου Ισραήλ, όπου εκατοντάδες Αραβες Ισραηλινοί πραγματοποίησαν, για πρώτη φορά, διαδήλωση και συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου τόνισε ότι "η υποστήριξη που οι Παλαιστίνιοι δείχνουν στον Ιρακινό Πρόεδρο αποτελεί δικαίωση της επιλογής του να μην επιτρέψει ποτέ την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους".

"Μανιφέστο ενάντια στον πόλεμο" τιτλοφόρησαν την προκήρυξη διαμαρτυρίας τους 50 Ισπανοί και Νοτιοαμερικάνοι διανοούμενοι, που τάσσονται κατάοποιασδήποτε στρατιωτικής εμπλοκής. Ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι ο Καταλανός συγγραφέας Μανουέλ Βασκές Μονταλμπάν, ο ηθοποιός Φρανσίσκο Ραμπάλ, ο Ουρουγουανός δοκιμιογράφος Εντουάρντο Γκαλεάνο, καθώς ο σκηνοθέτης Μόντσο Αρμεντάρις. Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι η όποια στρατιωτική επέμβαση είναι "μια αδικαιολόγητη ενέργεια από ηθική και νομική άποψη, που έχει υποστηριχτεί από μια εκστρατεία πλύσης εγκεφάλου των ΜΜΕ" και καταλήγει με ένα απόσπασμα του Αλμπέρ Καμί: "ο δήμιος προσπαθεί πάντα να μετατρέψει το θύμα σε ένοχο, για να δικαιολογήσει το έγκλημά του. Πρέπει να αντισταθούμε στους δημίους του ιρακινού λαού".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ