Σάββατο 21 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Συνελήφθησαν δύο αστυνομικοί για τη σφαγή στο Ακτεάλ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Αστυνομίας στην πολιτεία Τσιάπας συνελήφθησαν χτες ως συνυπεύθυνοι για τη σφαγή που έγινε τον περασμένο Δεκέμβρη στο Νότιο Μεξικό με θύματα 45 αυτόχθονες από μέλη παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Η Γενική Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι ο Ρομπέρτο Γκαρσία Ρίβας, διοικητής αστυνομικού τμήματος και ο αναπληρωτής του, Ρομπέρτο Μαρτίν Μέντες, ευθύνονται, μεταξύ άλλων, για το αιματοκύλισμα του περασμένου Δεκέμβρη στο χωριό Ακτεάλ, γιατί "άκουσαν τους πυροβολισμούς που έριχναν οι δράστες κατά των θυμάτων, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσουν την αιματοχυσία".

Οι δύο αξιωματικοί της Αστυνομίας διοικούσαν μία μονάδα περίπου 40 αστυνομικών, που βρίσκονταν κοντά στο χωριό Ακτεάλ, όπου έγινε η σφαγή.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες της κυβέρνησης με τους Ζαπατίστας έχουν σταματήσει από τα μέσα του 1996. Η κυβέρνηση, μάλιστα, τηρεί σκληρή στάση τον τελευταίο καιρό και ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Φρανσίσκο Λαμπαστίδα, δε διστάζει να απελαύνει από τη χώρα όσους ξένους πιστεύεται ότι με τη δράση τους παρεμβαίνουν στο θέμα της πολιτείας Τσιάπας.

Ετσι εξηγείται και η χτεσινή απέλαση ενός Αμερικανού ακτιβιστή, μέλους θρησκευτικής οργάνωσης. Οι αρχές τον απέλασαν, υποστηρίζοντας ότι προέβη σε ενέργειες που δεν επιτρέπονται από την τουριστική άδεια εισόδου στη χώρα που είχε στην κατοχή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ