Σάββατο 21 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Στην τελική ευθεία τα σκάνδαλα κυβέρνησης - Κοπελούζου

Την ομοφωνία της κυβέρνησης απέσπασε χτες ο Κ. Σημίτης για τη μονάδα της ΔΕΗ στη Φλώρινα, ενώ η Β. Παπανδρέου επαναφέρει και το θέμα του αγωγού προς την Αλβανία, έργο που ενδιαφέρει τα ίδια επιχειρηματικά συμφέροντα

Η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας στην Αθήνα και οι εδώ επίσημες επαφές του φαίνεται ότι ήταν καθοριστικές στις ενεργειακές εξελίξεις στη χώρα μας, καθώς τα ρωσικά οικονομικά συμφέροντα έχουν ήδη εισχωρήσει και μάλιστα σε ρόλο κυρίαρχο στη χώρα, μέσω των δυσμενών διακρατικών συμφωνιών για το φυσικό αέριο, που επιμελήθηκαν ο σημερινός πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο Κ. Μητσοτάκης. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι μόλις λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση από την Αθήνα του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Πριμακόφ, δύο σοβαρές "εκκρεμότητες" μεταξύ των δύο χωρών - δύο σκάνδαλα τεραστίων διαστάσεων - επανέρχονται στο προσκήνιο, το ένα για να νομιμοποιηθεί οριστικά από το Υπουργικό Συμβούλιο και το άλλο για να δρομολογηθεί εκ νέου.

Το πρώτο αφορά τη Λιγνιτική Μονάδα της ΔΕΗ στη Φλώρινα και την υπερτιμημένη τουλάχιστον κατά 50 δισ. δρχ. απευθείας ανάθεσή της στην ελληνορωσική κοινοπραξία "Προμηθέας Γκας", που ενέκρινε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο. Το δεύτερο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης αφορά την επέκταση του κεντρικού αγωγού φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία, έργο ουσιαστικά των ίδιων ελληνορωσικών συμφερόντων που στην Ελλάδα εκπροσωπούνται από τον Δ. Κοπελούζο. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το έργο αυτό η αρμόδια υπουργός Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, πριν μερικούς μήνες δήλωνε ότι είναι ασύμφορο για τη χώρα και ο μόνος που θα εξυπηρετηθεί είναι ο Κοπελούζος. Τώρα το έργο αυτό το επαναφέρουν όσο πιο διακριτικά μπορούν, εμφανίζοντάς το ως αίτημα της Αλβανίας στα πλαίσια μιας ελληνο-αλβανικής οικονομικής συνεργασίας, το οποίο θα εξεταστεί από κοινού από τις δύο χώρες. Με δεδομένα τα παρελκόμενα των συμφωνιών για το φυσικό αέριο και το μέχρι τώρα αντεθνικό κυβερνητικό χειρισμό, αλλά και τις προηγούμενες κυβερνητικές τοποθετήσεις στο θέμα, η νέα τροπή των πραγμάτων μετά την επίσκεψη Πριμακόφ, με βάση και τις δεδηλωμένες επισήμως προθέσεις της ρωσικής κοινοπραξίας "Γκαζ Προμ" για τη δραστηριότητά της στην ελληνική, αλλά και την ευρωπαϊκή αγορά, (που ήδη στο παρασκήνιο έχει δρομολογηθεί), δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για το τι άλλο η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με τους Ρώσους και τον Κοπελούζο εις βάρος του ενεργειακού τομέα της χώρας.

Οπως δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, στησυνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου συζητήθηκε εκτάκτως το θέμα της Φλώρινας και ομόφωνα αποφασίστηκε ότι το τίμημα των 180 δισ. δρχ. είναι εύλογο και ανταγωνιστικό και το έργο ξεκινάει άμεσα. Για το εύλογο του τιμήματος επικαλέστηκε το κατά παραγγελία πόρισμα του Γερμανού ανεξάρτητου εκτιμητή, που στηρίχτηκε σε σκανδαλώδες παραδοχές και εμπορικούς όρους των διοικούντων της ΔΕΗ, και για την απευθείας ανάθεση την επίσης σκανδαλώδη αναθεώρηση της σύμβασης για το έργο του φυσικού αερίου από τον Κ. Σημίτη, που θεσμοθετήθηκε με το νόμο 2299/95. Ανακοίνωσε δε ότι με βάση τον ίδιο νόμο η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να φέρει τη σύμβαση στη Βουλή, αποκρύπτοντας ότι με αυτήν την κίνηση επιχειρεί ουσιαστικά να αποφύγει τα όσα ενδέχεται να ακουστούν στη Βουλή, ακόμη και από κυβερνητικούς βουλευτές, που έχουν αντιδράσει δημόσια στο επικείμενο σκάνδαλο. Χτες ο Δ. Πιπεργιάς, με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι το κόστος του "καπέλου" των 50 δισ. δρχ. θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ