Κυριακή 22 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Να γυρίσουμε σελίδα

Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Στέλιου Ορφανού

Κάλεσμα για μία ευρύτερη συσπείρωση με στόχο τη νίκη, για να υπάρξει μία άλλη πορεία για την πόλη και τους κατοίκους της, απευθύνει ο υποψήφιος της "Αγωνιστικής Κίνησης Ηρακλείου", μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στον "Ρ". Αντίπαλος η κυβερνητική πολιτική που χαντακώνει την πόλη και την Αυτοδιοίκηση.

Ο Στέλιος Ορφανός είπε στη συνέντευξή του στο "Ρ":

- Ποια είναι η σημερινή εικόνα του Δήμου Ηρακλείου;

- Το Ηράκλειο αναπτύχθηκε "δυναμικά" - όπως λένε - τα τελευταία 30 χρόνια. Συγκεντρώθηκαν σοβαρά κεφάλαια, ιδιαίτερα στον τριτογενή τομέα, με έμφαση στο εμπόριο και τον τουρισμό. Με το ξεκλήρισμα των αγροτών, η ύπαιθρος ερημώνει, αφού οι νέοι αναγκάζονται να κατέβουν στην πόλη για μια καλύτερη ζωή. Ερχονται όμως και αυτοί, όπως και η εργατική τάξη, αντιμέτωποι με ένα επιδεικτικό νεοπλουτισμό και την αδιαφορία για τα λαϊκά στρώματα, που οδήγησε σε εκτεταμένη εξαθλίωση, πολύ μεγαλύτερη από άλλες πόλεις.

Αυτή η νοοτροπία εκφράστηκε πολιτικά από το ΠΑΣΟΚ, και κυριάρχησε στο Δήμο Ηρακλείου.

Ο Δήμος Ηρακλείου στα χέρια της κυβερνητικής παράταξης, ουδέποτε ενόχλησε τις κυβερνήσεις τα τελευταία 25 χρόνια για ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση, πέρα από κάποιες φραστικές ή δευτερεύουσες αντιπαραθέσεις με τις κυβερνήσεις της ΝΔ. Με την αλαζονεία του αναμφισβήτητου κυρίαρχου, δεν ασχολήθηκε ποτέ με τη βελτίωση της απόδοσης των υπηρεσιών, είτε στη μελέτη, είτε στην επίβλεψη και κατασκευή των απαραίτητων έργων.

Ετσι, σε μια πόλη με πάνω από 150.000 κατοίκους, με πάνω από 60.000 εργατοϋπαλλήλους, και πάνω από 15.000 επαγγελματίες και βιοτέχνες, με χιλιάδες αγρότες, επιστήμονες, νεολαία, ο Δήμος Ηρακλείου καταδικάστηκε στο μέγεθος νάνου που αδυνατεί να ανταποκριθεί στο έργο γίγαντα που χρειάζεται.Προπάντων αδυνατεί να δείξει κάποιο κοινωνικό πρόσωπο, για τις ανάγκες των κοινωνικά ασθενέστερων στρωμάτων που ζουν εντονότερα στην υποβάθμιση.

Είναι κοινή διαπίστωση ότι το Ηράκλειο Κρήτης είναι μια πόλη τερατούργημα. Τα χάλια της και την αναρχία της τα συναντά κανείς σε λίγες πόλεις της Ελλάδας. Πολεοδομικός σχεδιασμός στην ουσία δεν υπήρξε γιατί ο δήμος και οι κυβερνήσεις δε θέλησαν να τον χρηματοδοτήσουν, ούτε να τα βάλουν με ιδιωτικά συμφέροντα. Αποτέλεσμα ήταν τα 25.000 αυθαίρετα - γέννημα του ΠΑΣΟΚ, και όμηροί του ταυτόχρονα με τις υποσχέσεις της νομιμοποίησης.

Οι δημότες χρυσοπληρώνουν

- Υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης των οικονομικών του Δήμου Ηρακλείου;

- Οι δημότες στην πόλη μας δίνουν ετήσια στο κράτος και στην Ευρωπαϊκή Ενωση πάνω από 200 δισεκατομμύρια δρχ. σε φόρους. Ομως από κρατικές και κοινοτικές επιχορηγήσεις της μιας ή της άλλης μορφής, δίνονται στο Δήμο μόνο 1 - 2 δισ. στο σύνολο των 7 - 8 δισεκατομμυρίων που έχει ο προϋπολογισμός του.

Αν υπολογίσουμε ότι πάνω από τα μισά έσοδα του δήμου πάνε στη μισθοδοσία και τα λειτουργικά έξοδα, μένουν υπόλοιπο περίπου 4 δισ. το χρόνο για κάθε είδους έργα μικρά και μεγάλα. Με αυτά τα μεγέθη χρειάζονται δεκάδες χρόνια για να αντιμετωπιστούν ΑΜΕΣΕΣ ανάγκες πολλών δισεκατομμυρίων που έχουν καταγραφεί.

Για παράδειγμα, χρειάζονται 18 δισ. για διανοίξεις βασικών δρόμων που θα έδιναν μια ελάχιστη ανακούφιση στα κυκλοφοριακά προβλήματα. Χρειάζονται 26 δισ. για να ολοκληρωθεί το δίκτυο ύδρευσης - αποχέτευσης σε όλες τις συνοικίες. Και πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί η σχολική στέγη, η ανάληψη ευθύνης για βρεφονηπιακούς σταθμούς, σε ΚΑΠΗ, στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών κλπ.

Δε θέλουν τη σύγκρουση

- Και τι κάνει για όλα αυτά η δημοτική αρχή;

- Η δημοτική πλειοψηφία δεν έχει την πρόθεση να συγκρουστεί με την κυβερνητική πολιτική για να διεκδικήσει χρηματοδότηση, κρύβει τα προβλήματα και ωραιοποιεί την κατάσταση. Οταν βελτιώνεται λίγο το ταμείο του δήμου (με περικοπές των έργων και άνοδο των εισπράξεων από τους δημότες), μιλά για οικονομικό θαύμα!

Εμείς μιλάμε πρώτα απ' όλα για ανάγκη πολλαπλασιασμού της κρατικής και κοινοτικής χρηματοδότησης. Για διεκδίκηση ριζικής αλλαγής της κυβερνητικής πολιτικής στην Αυτοδιοίκηση.

Με αυτή την έννοια, το μεγαλύτερο από τα προβλήματα του Ηρακλείου είναι η ίδια η δημοτική αρχή. Αν δεν κατανοηθεί αυτό από τους δημότες, αν δεν παραμερίσουν τη σημερινή δημοτική πλειοψηφία, ούτε διεκδίκηση βελτίωσης της θέσης του δήμου θα υπάρξει, ούτε ευαισθησία στα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας της πόλης. Αυτή την προσπάθεια ενημέρωσης και κινητοποίησης των Ηρακλειωτών, θεωρούμε σαν την πιο σοβαρή και μεγάλη αποστολή της Κίνησής μας και του Συνδυασμού που θα συγκροτήσουμε.

Μία αισχρή "επίθεση φιλίας"

- Ποια είναι η σχέση της παράταξης με τη σημερινή δημοτική αρχή;

- Εκτός της προσπάθειας ωραιοποίησης και δικαιολόγησης της κυβερνητικής και δημοτικής πολιτικής, η σημερινή δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Κ. Ασλάνης χαρακτηρίζεται από ένα ιδιόμορφο αυταρχισμό. Ενόψει ιδιαίτερα της δημοπράτησης κάποιων μελετών και έργων στο Ηράκλειο μεγαλύτερων από προηγούμενα, έχει προωθήσει ένα κλίμα αδιαφάνειας, παραμερισμού του Δημοτικού Συμβουλίου, ακόμα και της δικής του παράταξης. Προσπαθεί να ελέγξει και να φιμώσει την οποιαδήποτε αντιπολιτευτική φωνή. Και όλα αυτά συνοδεύονται με αυτοδιαφήμιση των "αγωνιστικών του περγαμηνών" και των "αριστερών του αντιλήψεων".

Στη δική μας Κίνηση ο δήμαρχος έχει κηρύξει πόλεμο:

α) Μέχρι τις 31/12/97 προσπάθησε να τραβήξει ολόκληρη την Κίνησή μας σε συνεργασία μαζί του και υποταγή στην απαράδεκτη πολιτική του, με "επιθέσεις φιλίας" στο μοναδικό (στην παρούσα δημοτική περίοδο) δημοτικό σύμβουλο της Κίνησής μας, ο οποίος ενέδωσε, υπονόμευσε συνειδητά τη λειτουργία της Κίνησής μας και προκάλεσε άπειρες συγχύσεις για την αξιοπιστία μας.

β) Μετά τον Οκτώβρη του 1997, με την εκλογή νέας Γραμματείας και τη δραστηριοποίηση της Κίνησής μας, με την προβολή των αγωνιστικών της θέσεων και την αυστηρή δημόσια κριτική που άρχισε να του ασκεί, ο δήμαρχος περιορίστηκε στη μεταγραφική απόκτηση του πρώην εκπροσώπου μας που τον έκαμε και αντιδήμαρχο. Συνεχίζει να τον εμφανίζει σαν εκπρόσωπό μας (!) και απαγορεύει στην Κίνησή μας να παίρνει το λόγο στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στη δημόσια κριτική που ασκεί η Κίνησή μας, ο δήμαρχος απαντά με αλαζονικό τρόπο ή απειλώντας με μηνύσεις. Πρόσφατα, για παράδειγμα, η Κίνησή μας κατάγγειλε σοβαρά προβλήματα αδιαφάνειας, παρατυπιών και παρανομιών στο διαγωνισμό για την κατασκευή του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου (προϋπολογισμού 6 δισεκατομμυρίων). Σε κανένα από τα στοιχεία δεν απάντησε ο Κ. Ασλάνης. Αντίθετα μιλά γενικά για συκοφαντίες, πετά λάσπη εναντίον μου ως υποψηφίου δημάρχου, επιστρατεύει ιδεολογική τρομοκρατία και αντικομμουνισμό και προετοιμάζει μηνύσεις.

Φυσικά, γνωρίζουμε ότι εξουδετερώνοντας τή δική μας φωνή, βασικά επιδιώκει να ελέγξει τη δυσαρέσκεια στη δική του παράταξη, αλλά προπάντων ανάμεσα στους δημότες. Θεωρεί ότι αν σταματήσουμε εμείς να μιλάμε, δε θα ξανασηκώσει κανείς κεφάλι. Αυταπατάται.

Νίκη για μια άλλη πορεία

- Τι στόχο έχετε για τις δημοτικές εκλογές;

- Εχουμε ήδη δώσει στη δημοσιότητα την εκλογική μας διακήρυξη. Εκεί ξεκαθαρίζουμε ότι επιδιώκομε να πείσομε την πλειοψηφία των δημοτών της πόλης και των γύρω κοινοτήτων που καταργήθηκαν, να γυρίσουν σελίδα στο δήμο.

Να αντιπαρατεθούν στη δημοτική πολιτική της κυβερνητικής παράταξης που υπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα και της κυβέρνησης γενικότερα απέναντι στην Αυτοδιοίκηση.

Δε θεωρούμε τελεσίδικη την κατάργηση των κοινοτήτων με τον "Καποδίστρια". Θα υποστηρίξουμε την οργάνωση τοπικών δημοψηφισμάτων μετά από ενημέρωση, και όποιο αποτέλεσμα βγει, θα απαιτήσομε να γίνει σεβαστό από την κυβέρνηση, με νομοθετική ρύθμιση.

Μας ενδιαφέρει στις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη η νίκη του ψηφοδελτίου μας, η εκλογή ενός δημάρχου που θα μπορεί να συνενώσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις αυτής της πόλης, σε μια πορεία ριζικά διαφορετική από αυτή που γνωρίσαμε από το σημερινό δημοτικό κατεστημένο.

Θα επιδιώξομε την ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ δραστηριοποίηση εργατοϋπαλλήλων, αγροτών, επαγγελματιών και βιοτεχνών, νέων ανθρώπων και γυναικών, για να σπάσει ο ιδιόμορφος κοινωνικός αποκλεισμός τους που κυριαρχεί σήμερα.

Ολους αυτούς καλούμε να συσπειρωθούν γύρω από την Κίνησή μας, χωρίς κομματικούς και ιδεολογικούς διαχωρισμούς. Επιδιώκομε να εκφράσουμε με ευρύτητα για το καλό της πόλης, διαφορετικές δυνάμεις που θα δεχτούν τους άξονες της δημοτικής πολιτικής που προτείνομε.

Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο με ομάδες προσώπων ή άλλες παρατάξεις, εφόσον ξεκαθαρίσουν τη στάση τους απέναντι στην κυβερνητική πολιτική στην Αυτοδιοίκηση. Δε μας ενδιαφέρει η αφηρημένη συζήτηση για συνεργασίες, δε μας ενδιαφέρει η εκλογή ενός δημάρχου με τη σημαία μιας ευκαιριακής συνεργασίας.

Χ. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Παλεύουμε με το λαό για τα προβλήματά του» (2006-05-30 00:00:00.0)
Μπαράζ δημοτικού χαρατσώματος (2003-07-15 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις παντού (2002-10-09 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις παρατάξεων (2002-04-12 00:00:00.0)
Αναδείξεις υποψηφίων δημάρχων (2002-02-19 00:00:00.0)
Υπόσχεση για μαχητική παρουσία (1998-04-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ