Τρίτη 24 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συντονισμένη δράση κατά του αντιεκπαιδευτικού νόμου

Απεργούν αύριο δάσκαλοι και καθηγητές, έχοντας στο πλευρό τους και τους μαθητές

Την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου 2525/97, που θίγει το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλιά, και την αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης θα διεκδικήσουν αύριο, για μια ακόμη φορά, καθηγητές, δάσκαλοι και μαθητές, οι οποίοι συντονίζουν τη δράση τους και αντιστέκονται στη μορφωτική και εργασιακή τους υποβάθμιση. Οι δύο διδασκαλικές ομοσπονδίες, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, πραγματοποιούν αύριο 24ωρη απεργία, ενώ οι μαθητές κλείνουν τα σχολεία τους και βγαίνουν στους δρόμους μαζί με εργαζόμενους και γονείς.

Συλλαλητήρια έχουν προγραμματιστεί να γίνουν αύριο Τετάρτη σε 10 πόλεις της χώρας: σε Αθήνα,Θεσσαλονίκη,Αλεξανδρούπολη,Κοζάνη,Βόλο,Καρδίτσα,Πάτρα,Χανιά,Ηράκλειο και Γιάννενα,στις 11 στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 11.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος.

Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή των εκπαιδευτικών φορέων Α ΕΛΜΕ Ν. Εβρου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Σύλλογος Αδιόριστων Καθηγητών Ν. Εβρου, το Συντονιστικό των 15μελών Μαθητικών Συμβουλίων του Γενικού, Κλασικού και Πολυκλαδικού Λυκείου Αλεξανδρούπολης, εκπρόσωποι φοιτητών καλούν όλους να συμμετάσχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που θα γίνει αύριο, ώρα 11 π.μ., μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Εβρου στην Αλεξανδρούπολη.

Οι Γενικές Συνελεύσεις των 5μελών και 15μελών Μαθητικών Συμβουλίων συνεχίζονται και συζητούν την πρόταση των Συντονιστικών Μαθητών από 22 πόλεις της χώρας, για κλείσιμο των σχολείων τους και μαζική συμμετοχή στα αυριανά συλλαλητήρια μαζί με τους εκπαιδευτικούς. Ηδη τα Συντονιστικά Αθήνας και Πειραιά έχουν αποφασίσει η συγκέντρωση να γίνει στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια και στη συνέχεια οι μαθητές να συναντήσουν τους απεργούς εκπαιδευτικούς.

"Η παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να καθορίζεται από τις ανάγκες του λαού μας. Ομως η πολιτική της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης καθορίζεται από τις ανάγκες του ανταγωνισμού των πολυεθνικών κερδοσκοπικών συμφερόντων. Επιδίωξή τους είναι η βίαιη στροφή των μαθητών στην κατάρτιση, έξωση των μαθητών από το λύκειο, η παραγωγή "απασχολήσιμων" και η συρρίκνωση γενικότερα της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης", τονίζει η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της, σημειώνοντας: "Αρνούμαστε να συναινέσουμε στην παράδοση της δημόσιας εκπαίδευσης στις δυνάμεις της αγοράς. Αρνούμαστε να προσαρμόσουμε το ανθρώπινο δυναμικό στα μέτρα τους. Συντονιζόμαστε, διεκδικούμε, αντιστεκόμαστε στους νέους ταξικούς φραγμούς, στην υποβάθμιση της μόρφωσης, στην ανατροπή των εργασιακών κατακτήσεων".

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές απαιτούν την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου, αναβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, διεκδικώντας ενιαία δημόσια δωρεάν 12χρονη εκπαίδευση, "όχι" στην κατάργηση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και την έξωση των μαθητών από το λύκειο, αυξήσεις στους μισθούς, "όχι" στον επιθεωρητισμό και τους μηχανισμούς χειραγώγησης, διατήρηση της επετηρίδας, μαζικούς διορισμούς.

Θεσσαλονίκη

Ιδιαίτερα μεγάλη αναμένεται η συμμετοχή των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης στην αυριανή 24ωρη απεργία του κλάδου. Οι πέντε ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης και οι Διδασκαλικοί Σύλλογοι οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη μέρα της απεργιακής κινητοποίησης, ώρα 11 π.μ., στο χώρο της Καμάρας, ενώ προγραμματίζουν και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Μαζική όμως αναμένεται και η συμμετοχή των μαθητών στην κινητοποίηση των εκπαιδευτικών. Ηδη σε αρκετά σχολεία του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης οι μαθητές προετοιμάζουν το κλίμα προκειμένου μέσα από αποχές από τα μαθήματα ή ακόμα και αποκλεισμούς των σχολικών κτιρίων να στείλουν ξεκάθαρο το μήνυμα της συντονισμένης δράσης τους με τους εκπαιδευτικούς.

Χτες και σήμερα κλιμάκια με συνδικαλιστές των ΕΛΜΕ περιοδεύουν στα σχολεία και ενημερώνουν τους συναδέλφους τους για το διεκδικητικό πλαίσιο της απεργίας. Πλαίσιο κύρια θεσμικό, που απαιτεί την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου και διεκδικεί μόρφωση, δουλιά για όλους, ενιαία 12χρονη δωρεάν εκπαίδευση, 15% για την παιδεία, μαζικούς διορισμούς με την επαναφορά της επετηρίδας, γενίκευση της ενισχυτικής διδασκαλίας με κανονικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, ετήσια καθολική περιοδική επιμόρφωση και κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Καθηγητές, δάσκαλοι και μαθητές, μέσα από την αυριανή κινητοποίηση, θα διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας και στη μετατροπή του σχολείου σε εξεταστικό κέντρο, στην έξωση των μαθητών από το λύκειο, στην υποβάθμιση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, στην παραγωγή "απασχολήσιμων" και ανέργων, στη χειραγώγηση των εκπαιδευτικών μέσα από την αξιολόγηση και στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ