Πέμπτη 26 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ
Σε νέα ύψη - ρεκόρ τα ελλείμματα το 1997

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων το εμπορικό έλλειμμα θα ξεπεράσει τα 8,5 δισ. δραχμές και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα "φιλήσει" και ίσως ξεπεράσει τα 5 δισ. δολάρια

Σε νέα ύψη ρεκόρ, διαμορφώθηκαν το 1997, τα ελλείμματα του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς και η εγχώρια συγκυρία ήταν αρκετά ευνοϊκές. Αν και ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα στοιχεία (τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ήταν για τον Οκτώβρη και το δεκάμηνο Γενάρης - Οκτώβρης 1997), οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι για ολόκληρο το 1997 θα διαμορφωθούν σε υψηλότερα από πέρσι επίπεδα - κατά μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια - τόσο το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο όσο και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων - που έχουν σχετική εικόνα για τις εξελίξεις του ισοζυγίου στο δίμηνο Νοέμβρη και Δεκέμβρη 1997 - το τελικό ύψος που θα διαμορφωθούν για το 1997 τα ελλείμματα, είναι:

  • Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο - που σκιαγραφεί το τελικό αποτέλεσμα από τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και τις εισαγωγές ξένων στην Ελλάδα - θα ξεπεράσει τα 18,5 δισ. δολάρια, έναντι 18,4 δισ. δραχμών πρόπερσι. "Δε θα αποτελέσει έκπληξη - δήλωνε αρμόδιος παράγοντας - αν το εμπορικό έλλειμμα φτάσει και τα 19 δισ. δολάρια".
  • Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών - δηλαδή το τελικό αποτέλεσμα από το σύνολο των συναλλαγών της Ελλάδας με το εξωτερικό (εκτός των εμπορικών συναλλαγών και περιλαμβάνονται και οι άδηλες συναλλαγές, μεταξύ των οποίων το τουριστικό και το μεταναστευτικό συνάλλαγμα κλπ.) - θα αγγίξει και ίσως ξεπεράσει τα 5 δισ. δολάρια, από 4,5 δισ. δολάρια που είχε κλείσει το 1996.

Η νέα επιδείνωση στα ελλείμματα του ισοζυγίου, αποτελεί την καλύτερη μαρτυρία για την αναποτελεσματικότητα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής. Η συνεχής αύξηση των ελλειμμάτων του ισοζυγίου, δείχνει από τη μια την παραγωγική υποβάθμιση της χώρας (τα ελληνικά προϊόντα χάνουν παραδοσιακές αγορές του εξωτερικού και ταυτόχρονα εκτοπίζονται από την ελληνική αγορά, αφού τη θέση τους παίρνουν εισαγόμενα προϊόντα από τις άλλες χώρες μέλη της κοινότητας). Και όλα αυτά συμβαίνουν, σε μια περίοδο που το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στην Ελλάδα, είναι το χαμηλότερα - μετά την Πορτογαλία - σε σχέση με τις 15 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ