Σάββατο 28 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ
Οι Αμερικανοί επιμένουν στον εκβιασμό

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να εγκριθεί το οριστικό ψήφισμα σχετικά με τη συμφωνία που πέτυχε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με την ιρακινή ηγεσία για την πραγματοποίηση ελέγχων σε όλα τα προεδρικά μέγαρα. ΗΠΑ - Βρετανία επιμένουν στη θέση τους να υιοθετηθεί μια απόφαση που θα προειδοποιεί τη Βαγδάτη για "σοβαρότατες συνέπειες" σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας, ενώ Ρωσία, Γαλλία και Κίνα αρνούνται να δεχτούν μια "επιθετική φρασεολογία" στο ψήφισμα για τη συμφωνία.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε, χθες, ο Βρετανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ σερ Τζον Γουέστον, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμησε ότι το σχέδιο απόφασης που υποβλήθηκε από τον ίδιο και τον Αμερικανό ομόλογό του Μπιλ Ρίτσαρντσον, τελικά, θα κερδίσει την ψήφο των υπόλοιπων 3 μονίμων μελών του Συμβουλίου. Λίγο αργότερα ο Μπιλ Ρίτσαρντσον επαναλάμβανε ότι οι ΗΠΑ "θέλουν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας να εμπεριέχει και ένα σαφές μήνυμα προειδοποίησης προς τον Ιρακινό ηγέτη". Οι αμερικανο - βρετανικές πιέσεις, όμως, δεν έχουν, μέχρι στιγμής, πετύχει να κάμψουν τις αντιρρήσεις της Κίνας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, οι οποίες επιμένουν ότι δεν υπάρχει σκοπιμότητα να συμπεριληφθεί μέσα στο ψήφισμα μια φράση τέτοια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε βάρος του Ιράκ σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας. Οι εκπρόσωποι των 3 χωρών, που απειλούν με τη χρήση βέτο, δε δείχνουν διόλου διατεθειμένοι να αφήσουν την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο να έχουν στα χέρια τους τον έλεγχο των εξελίξεων στην περιοχή, χωρίς οι ίδιες να έχουν περιθώρια αντίδρασης και παρέμβασης.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον, που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, προκειμένου να παραμείνει στη Νέα Υόρκη, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, μέχρι να ψηφιστεί η τελική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Κόφι Ανάν, με ευχαριστήρια επιστολή του προς τους υπαλλήλους του ΟΗΕ για την υποστήριξή τους, υπερασπίζει με θέρμη τη συμφωνία του με τον Ιρακινό Πρόεδρο και, αφήνοντας σαφείς βολές κατά των Ρεπουμπλικάνων βουλευτών και γερουσιαστών, τονίζει ότι "την τελευταία λέξη σχετικά με τη συμφωνία δε θα την πουν οι επικριτές, αλλά το Συμβούλιο Ασφαλείας".

Δηλώσεις, όμως, έκανε, χθες, και ο επικεφαλής της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ Ρίτσαρντ Μπάτλερ, ο οποίος είχε αποφύγει τους δημοσιογράφους από τη Δευτέρα, οπότε και υπογράφτηκε η συμφωνία. Ο Μπάτλερ δήλωσε ότι οι δικαιοδοσίες της UNSCOM δε μειώνονται διόλου από την ύπαρξη συνοδευτικής ομάδας διπλωματών, καθώς ο επικεφαλής των διπλωματών Τζαγιάντχα Ντχαναπάλα θα δίνει αναφορά στον ίδιο και όχι στον Κόφι Ανάν. Η διευθέτηση αυτή φαίνεται να ικανοποίησε ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον, που δεν επιθυμούσε, με κανέναν τρόπο, να παραγκωνιστεί ο Μπάτλερ και οι διπλωμάτες να αναφέρονται κατευθείαν στον ΓΓ του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ