Τετάρτη 4 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΑΜΑ
Ενα δάσος γεννιέται

Μια δεύτερη "Πάρνηθα", μικρότερη σε έκταση, αλλά ανάλογης σημασίας για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο, φυτρώνει ήδη στις πλαγιές του όρους Αιγάλεω και ειδικότερα γύρω από την ιστορική κορφή "Ξέρξης", πάνω από το Πέραμα. Κοντά στους 20.000 εθελοντές, όχι μόνο από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, αλλά και την υπόλοιπη χώρα, έχουν μπει ήδη στη "λίστα αναμονής" για τη δική τους Κυριακή, αυτήν που θα ανέβουν στο βουνό και θα φυτέψουν το μερίδιο που τους αναλογεί από τα 70.000 δέντρα που σχεδιάζεται να φυτευτούν εκεί. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση αναδάσωσης που έχει γίνει ποτέ στην Αττική. Η προηγούμενη ήταν αυτή του Υμηττού, όταν μετά τον πόλεμο φυτεύτηκαν τα 60.000 δέντρα του δάσους του.

Για το Πέραμα ειδικά, η ολοκλήρωση αυτής της επιχείρησης θα σημάνει την περικύκλωση, κυριολεκτικά, της πόλης με ένα τεράστιο στεφάνι δάσους που θα αρχίζει δυτικά από την περιοχή του Ναυστάθμου, θα απλώνεται ανατολικά πάνω από το Ικόνιο έως τα σύνορα με το Κερατσίνι και θα γυρίζει βόρεια στο χώρο της παλιάς χωματερής. Το όλο εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο στην εφαρμογή του, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για αναδάσωση πάνω σε μια τεράστια έκταση βράχου, γεγονός που όπως χαρακτηριστικά είπε ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος,"απαιτεί για κάθε δέντρο κι ένα φουρνέλο"!

Για το Πέραμα όμως, για τον κόσμο του δηλαδή, αυτό που αλλού θα φάνταζε άθλος, είναι απλώς τρόπος ζωής. Οι άνθρωποι που παίζουν καθημερινά τη ζωή τους κορόνα γράμματα στη Ζώνη, που σκαρφάλωσαν στα βράχια και έστησαν πέτρα πέτρα την πολιτεία τους, οι άνθρωποι που με μπροστάρηδες πάντα τους κομμουνιστές μετατρέπουν κάθε τους καημό σε ένα διαρκές αγώνα - γλέντι - ύμνο για τη ζωή και εν τέλει σε περηφάνια για ό,τι κατάκτησαν - και κατάκτησαν τα πάντα, ακόμη κι ό,τι αλλού φαντάζει αυτονόητο - οι άνθρωποι αυτοί έκαναν ήδη καθαρό από την πρώτη μέρα της δεντροφύτευσης ότι κι αυτό το στόχο θα πιάσουν. Γιατί είναι δικός τους στόχος, όσο κι αν τυπικά την απόφαση την πήρε η έτσι κι αλλιώς αντάξια του λαού της δημοτική αρχή.

Οχι τυχαία, το ξεκίνημα έγινε από εκεί ακριβώς όπου η πλειοψηφία των σημερινών Περαματιωτών έζησε μερικές από τις πιο όμορφες στιγμές της. Από την τεράστια αλάνα στην κορφή του βουνού, την ξακουστή Χωράφα, το μέρος που περιβάλλεται ήδη από έναν πρώτο πυρήνα πυκνού δάσους, δείγμα του πώς πρέπει να γίνει όλο το βουνό. Εκεί, λοιπόν, στη Χωράφα, εκεί όπου μαζεύονται οι πάντες κάθε χρόνο για τα Κούλουμα, εκεί φυτεύτηκαν προχτές συμβολικά και τα πρώτα δέντρα. Εκεί, μαζί με το γλέντι της Καθαράς Δευτέρας, μαζί με τη φασολάδα που "κέρασε" ο δήμος, με μια χούφτα χώμα απ' τη μια παρέα, μια χούφτα από την άλλη, άρχισε να γεννιέται ένα νέο δάσος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ