Τετάρτη 4 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οικοδομικό αλαλούμ στο "Λαϊκό"

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Απ. Τασούλα και Στρ. Κόρακα για τις χωρίς σχεδιασμό οικοδομικές επεμβάσεις στο νοσοκομείο

Υπό μία διαρκή οικοδομική ανακατασκευή τελεί τα τελευταία δέκα χρόνια το Λαϊκό Γενικό Νοσοκομείο. Στο πλαίσιο των έργων που εκτελούνται, κατεδαφίζεται πτέρυγα, στην οποία στεγάζονται τα χειρουργεία, που κατασκευάστηκε προ διετίας, για να οικοδομηθεί στη θέση της νέα. Η πολεοδομία επεμβαίνει και διακόπτει άλλες εργασίες που άρχισαν να εκτελούνται χωρίς άδεια! Φτάνουν, δε, στον Τύπο πληροφορίες για εκθέσεις πολιτικών μηχανικών που διαπιστώνουν μέχρι και προβλήματα ευστάθειας και επικινδυνότητας μιας ολόκληρης πτέρυγας που στεγάζει κλινικές, ιατρεία, μαγειρεία, κοιτώνες γιατρών, οι εργασίες υποστύλωσης της οποίας άρχισαν τις τελευταίες μέρες, ύστερα από μεγάλη καθυστέρηση.

Για το θέμα κατέθεσαν Ερώτηση, για τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη και Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονα,οι βουλευτές του ΚΚΕ Απ. Τασούλας και Στρ. Κόρακας.Οι δύο βουλευτές σημειώνουν ότι ο μη ορθολογικός προγραμματισμός της "ανάπλασης" - όπως βαφτίστηκε - του "Λαϊκού", που τρενάρει και δεν επιτρέπει να τελειώσουν οι εργασίες, ο προγραμματισμός που ουσιαστικά μετατρέπει ένα δημόσιο νοσοκομείο για χρόνια ολόκληρα σε εργοτάξιο και οι όποιες παραβάσεις της πολεοδομικής ή άλλης νομοθεσίας, κατά την εκτέλεση των οικοδομικών εργασιών, είναι ζητήματα για τα οποία ακέραια φέρει την ευθύνη η κυβέρνηση.

Από διάφορα έγγραφα που αφορούν τα εκτελούμενα έργα, αποκαλύπτεται και σωρεία παρατυπιών και κυρίως παραλείψεων, που αφορούν ενδεχομένως και ευθύνες αρμοδίων οργάνων του νοσοκομείου.

"Μια τέτοια απαράδεκτη κατάσταση - συνεχίζουν οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ - εκθέτει σε κίνδυνο και από πλευρά ασφάλειας, αλλά και από πλευράς υγείας και τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο, αλλά και τους νοσηλευόμενους ασθενείς. Χωρίς τα κατάλληλα, για νοσοκομείο, μέτρα προστασίας, οι οικοδομικές εργασίες μπορούν να ευνοήσουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών με κίνδυνο να προκαλέσουν λοιμώξεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς, με θανατηφόρα, πολλές φορές, έκβαση. Μάλιστα, κατά τη γνώμη αρμοδίων οργάνων του νοσοκομείου (Επιτροπή Λοιμώξεων - διευθυντές Κλινικών), σημειώθηκαν στο παρελθόν θάνατοι ασθενών που δεν αποκλείεται να οφείλονται σ' αυτή την αιτία και αυτό είναι που πρέπει όλους μας να ανησυχεί".

Οι βουλευτές Απ. Τασούλας και Στρ. Κόρακας καλούν τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη,να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, τα εξής στοιχεία:

  • Τον πλήρη φάκελο της υπ' αρ. 9664/97 αίτησης οικοδομικής άδειας του νοσοκομείου "Λαϊκό" στην Πολεοδομία Αθηνών και την εκδοθείσα οικοδομική άδεια, αιτιολογώντας την έλλειψη απ' αυτόν της κατά το ΠΔ 305/29.8.96 μελέτης για τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας εργοταξίων, που σύμφωνα με το ΠΔ το οποίο ήδη ήταν ισχυρό κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης οικοδομικής άδειας, ο φάκελος ασφαλείας - υγείας εργοταξίων, αποτελεί υποχρεωτικό τμήμα των δικαιολογητικών για την έκδοση οικοδομικών αδειών.
  • Το έγγραφο 9362/1745/ΦΑ 271/97 από 27.6.97 του Τμήματος Αυθαιρέτων της Πολεοδομίας Αθηνών.
  • Την 11335/2241 από 7.8.97 έκθεση αυτοψίας των μηχανικών της ίδιας υπηρεσίας (Δ. Βονικόπουλου και Φ. Φωτίου).
  • Την 16585/4313 από 9.11.97 έκθεση αυτοψίας των ίδιων μηχανικών της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη και Υγείας Κ. Γείτονα:

  • Τι μέτρα ελήφθησαν ή πρόκειται να ληφθούν για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και την προστασία των νοσηλευομένων από τους όποιους κινδύνους μπορεί να εγκυμονεί αυτή η κατάσταση για την υγεία τους;
  • Τι μέτρα ελήφθησαν από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ για την αντιμετώπιση της παραπάνω παράνομης και κατ' εξακολούθηση οικοδομικής δραστηριότητας;
  • Προηγήθηκε νομιμοποίηση των αυθαιρέτων αυτών κατασκευών, όπως η νομοθεσία επιβάλει και απαιτεί από τον απλό πολίτη, πριν από την έκδοση νέας οικοδομικής αδείας για νέες εργασίες στο κτίριο του κρατικού αυτού νοσοκομείου;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ