Πέμπτη 5 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΣΕΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ
Κοινός αγώνας

- Οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου προχωρούν στις 10 Μάρτη στο τέταρτο κατά σειρά συλλαλητήριό τους. Γιατί;

- Το τέταρτο κατά σειρά συλλαλητήριο απεικονίζει ανάγλυφα τη σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί, κύρια εξαιτίας της χαμηλής τιμής του λαδιού, η οποία έχει διαμορφωθεί σε επίπεδα πολύ κάτω του κόστους παραγωγής και πολύ κάτω βέβαια των περσινών τιμών. Επίσης είναι έκφραση της αγανάκτησης γενικότερα του λαού του νησιού μας, για την αντιμετώπιση που έχουν οι ελαιοπαραγωγοί από την κυβέρνηση. Οι ελαιοπαραγωγοί είναι αποφασισμένοι, κόντρα στην κυβερνητική αδιαφορία και τις αποφάσεις που παίρνονται από την ΕΕ και από την κυβέρνηση, να αγωνιστούν για την υπεράσπιση αυτού του προϊόντος, που έχει καθοριστική σημασία για τη διαμόρφωση του εισοδήματος, όχι μόνο των ελαιοπαραγωγών μας, αλλά γενικότερα του τόπου μας εδώ. Το συλλαλητήριο γίνεται με την πεποίθηση ότι τα δίκαια αιτήματα θα επικρατήσουν, κόντρα στις όποιες μέχρι σήμερα στάσεις που διαμορφώνονται από την κυβερνητική πολιτική.

- Προχτές πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής, σύσκεψη φορέων με αφορμή το συλλαλητήριο. Ηδη το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία την ίδια μέρα. Τι δείχνουν αυτές οι κινήσεις;

- Το συλλαλητήριο έχει τη συμπαράσταση και άλλων φορέων και επαγγελματικών χώρων, των εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών, των δημόσιων υπαλλήλων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που κι αυτοί έχουν κάνει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα δικό τους. Κι έτσι είναι στην πραγματικότητα. Μέσα από αυτή τη συνάντηση, η οποία βέβαια έγινε για το λάδι και το συλλαλητήριο, έγινε ξεκάθαρο, ότι όλοι οι χώροι έχουν τα δικά τους προβλήματα. Αλληλένδετα μεταξύ τους και με τα δικά τους χαρακτηριστικά. Διαφάνηκε η προοπτική και συζητήθηκε, χωρίς να έχουμε καταλήξει αλλά συζητήθηκε, το θέμα της κοινής πάλης μέσα από ένα κοινό μέτωπο ολόκληρου του λαού. Είπαμε επίσης ότι θα πρέπει άμεσα να παρθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από τους φορείς για μια συνάντηση στην οποία θα συζητηθεί ουσιαστικά αυτό το θέμα και θα δει την προοπτική ανάπτυξης της πάλης στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των προβλημάτων, που οξύνονται καθημερινά όλο και περισσότερο και πλήττουν όλους τους χώρους. Διαφάνηκε μια καλή προοπτική προς αυτή την κατεύθυνση και εμείς, σαν Συντονιστική, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αναπτυχθεί ένα κίνημα που θα υπηρετεί τα συμφέροντα του τόπου και του λαού μας.

- Ποια θα είναι η συνέχεια;

- Τα αιτήματα των ελαιοπαραγωγών δεν ικανοποιούν απλά κάποιες οικονομικές πλευρές, που έχουν μεγάλη σημασία για την επιβίωση των ελαιοπαραγωγών και γενικότερα της οικονομίας, αλλά βλέπουν σε μια προοπτική, στο αύριο της ελαιοκαλλιέργειας στον τόπο μας. Αν δεν προωθηθούν και δε λυθούν, οπωσδήποτε, το μέλλον της ελαιοκαλλιέργειας, πάντα σε σχέση με τις αποφάσεις της ΕΕ γύρω από αυτή την αγροτική παραγωγή, δε διαγράφεται καλό. Αυτή η καλλιέργεια που για χρόνια έθρεψε αυτόν τον τόπο και στήριξε το λαό του, δεν πρόκειται να αφεθεί από το λαό του νησιού μας έρμαιο στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ. Θα την υπερασπίσουμε με νύχια και με δόντια, γιατί έχει άμεση σχέση με το αύριο αυτού του τόπου.

Γ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ