Πέμπτη 5 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Στάσεις εργασίας των γιατρών

Η ΕΙΝΑΠ προκήρυξε 4ωρες στάσεις εργασίας για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη. Εξαιρούνται τα νοσοκομεία παίδων λόγω έξαρσης των ιώσεων

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά αποφάσισε το ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) στην τελευταία συνεδρίασή του που έγινε προχτές στο βράδυ.

Η ΕΙΝΑΠ προκήρυξε 4ωρες στάσεις εργασίας για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη - από τις 8 π.μ. έως τις 12 το μεσημέρι - σε όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του Λεκανοπεδίου, εκτός των νοσοκομείων Παίδων "Αγία Σοφία", "Αγλαϊα Κυριακού" και "Παίδων Πεντέλης", όπου οι γιατροί θα εργαστούν κανονικά. Η εξαίρεση των παιδιατρικών νοσοκομείων γίνεται για να μην ταλαιπωρούνται τα παιδιά που αντιμετωπίζουν έξαρση ιώσεων αυτή την περίοδο. Παράλληλα, την ερχόμενη Τρίτη, στις 10 π.μ., θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου "Σωτηρία".

Οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν να γίνουν αποδεκτές οι θέσεις της ΕΙΝΑΠ για το νέο Ιατρικό Μισθολόγιο (ΙΜ), οι οποίες έχουν γίνει γνωστές στους υπουργούς Υγείας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με εξώδικη δήλωση της Ενωσης. Το νομοσχέδιο για το ΙΜ, αν και έχει συζητηθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, δεν έχει προωθηθεί ακόμα στην ολομέλεια της Βουλής. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες είναι πολύ πιθανόν να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη βδομάδα.

Οι γιατροί απαιτούν να προχωρήσει η διαδικασία της εξέλιξης, ώστε να σταματήσει η ομηρία τους. Επίσης ζητούν άμεσα να καταβληθούν οι δεδουλευμένες αποδοχές από εφημερίες, με το συνυπολογισμό 1/12 του επιδόματος εορτών που παράνομα παρακρατεί η κυβέρνηση από τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Ιδιαίτερα ζητούν να καταβληθούν άμεσα οι δεδουλευμένες αποδοχές από εφημερίες του 1998 και να επιστραφούν τα χρήματα που παράνομα και καταχρηστικά παρακρατήθηκαν σε ορισμένα νοσοκομεία (π.χ. στο "Ασκληπιείο Βούλας").

Οσον αφορά τα Κέντρα Υγείας, ζητούν να συνεχίσουν να ισχύουν τα κίνητρα και η μισθολογική εξέλιξη των γιατρών να είναι στο σύνολο των αποδοχών.

Ο ΠΙΣ

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με χτεσινή ανακοίνωσή του μεταφέρει την έντονη δυσαρέσκεια που εκφράστηκε σχεδόν ομόφωνα στη Γενική Συνέλευσή του για τη στάση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας που καθυστερεί την προώθηση της διάταξης για την αύξηση των ιατρικών αμοιβών και πράξεων.

Ειδικότερα για τους νοσοκομειακούς γιατρούς ο ΠΙΣ ζητά την ψήφιση του νόμου για το ΙΜ "που πρέπει να ανταποκρίνεται στις πραγματικές σημερινές ανάγκες και στο πραγματικά τεράστιο έργο που προσφέρουν για την προάσπιση της υγείας του ελληνικού λαού και την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης".

Μαζική αποδοκιμασίαστο ΝΙΜΤΣ

Μέχρι τώρα στο ΝΙΜΤΣ δεν είχαν εφαρμοστεί οι διατάξεις κανενός νόμου - αρχής γενομένης απ' τον ιδρυτικό νόμο 1397/83 του ΕΣΥ - για την εκλογή της Επιστημονικής Επιτροπής και των τομεαρχών.

Στο ΝΙΜΤΣ η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών ανήκουν στο ΕΣΥ και υπάρχει και ένας αριθμός στρατιωτικών γιατρών. Αίφνης ήρθαν στη δημοσιότητα σχέδια του υπουργείου Υγείας - κατά παράβαση και αυτού ακόμα του νόμου 2519/97 που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι - τα οποία προβλέπουν δύο θέσεις στρατιωτικών γιατρών στην πενταμελή Επιστημονική Επιτροπή, καθώς και την προτίμηση στρατιωτικού γιατρού για τη θέση του αρχιάτρου.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν έχουν καμιά αντιπαλότητα με τους στρατιωτικούς γιατρούς, αλλά ζητούν την αναλογική αντιπροσώπευση στα επιστημονικά όργανα. Ετσι, χτες, σε μαζική γενική συνέλευση οι γιατροί του ΝΙΜΤΣ - και παρουσία αντιπροσωπείας της ΕΙΝΑΠ - απέρριψαν τα σχέδια του υπουργείου και υπερψήφισαν την πρόταση της ΕΙΝΑΠ για την εκλογή των επιστημονικών οργάνων που κινείται στο πνεύμα του 1397/83.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ