Τρίτη 10 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Εξαρση βίας στις εκλογές για το Κογκρέσο

ΜΠΟΓΚΟΤΑ. -

Η βία άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στις εκλογές που διεξάχθηκαν την περασμένη Κυριακή στην Κολομβία για την εκλογή των νέων μελών του Κογκρέσου. Τουλάχιστον 20 άτομα, εκ των οποίων τρεις πολίτες, σκοτώθηκαν στη διάρκεια διαφόρων επεισοδίων.

Σύμφωνα με επίσημο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα από το κολομβιανό υπουργείο Αμυνας, άλλοι 11 στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά σε μία σειρά επεισοδίων συγκρούσεών τους με αντάρτες, ενώ τέσσερα μέλη της εκλογικής επιτροπής κρατήθηκαν σε προσωρινή ομηρία από αντάρτες των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) και του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) που έχουν κάνει έκκληση για μποϊκοτάρισμα των γενικών εκλογών.

Εξαιτίας των κρουσμάτων βίας αλλά και της απογοήτευσης μίας μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων με αφορμή το πλήθος σκανδάλων που πλήττει το κυβερνών Φιλελεύθερο Κόμμα, αλλά και τον Πρόεδρο Ερνέστο Σάμπερ, η αποχή κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας το 65%! Ετσι, οι ψηφοφόροι που προσήλθαν τελικώς στις κάλπες δεν ήταν πάνω από 20.000.000.

Οσοι, τελικώς, άσκησαν τα εκλογικά τους δικαιώματα αποφάσισαν για τη σύνθεση των 102 μελών της Γερουσίας και των 161 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων επιλέγοντας μεταξύ 7.000 υποψηφίων. Παρά τη σημαντική απώλεια ψήφων το κυβερνών Φιλελεύθερο Κόμμα και το σύμμαχο Συντηρητικό Κόμμα διατήρησαν τον έλεγχο του 60% του Κογκρέσου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ