Τετάρτη 11 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ
Αλλαγή πολιτικού σκηνικού;

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Δανοί ψηφοφόροι για να εκλέξουν τα 179 νέα μέλη του εθνικού τους Κοινοβουλίου και τη νέα κυβέρνηση της χώρας, αλλά τα αποτελέσματα κρίνονται αβέβαια και η έκβασή τους αμφίρροπη, τόσο για τον πρωθυπουργό Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν,όσο και για τον μελλοντικό - όπως έχει ανακηρυχτεί από τους πολιτικούς αναλυτές, βάσει των σφυγμομετρήσεων - πρώην υπουργό Εξωτερικών, Ούλφε Ελεμαν Γιένσεν.

Τουλάχιστον αυτό καταδεικνύεται από τα γκάλοπ και ο Γιένσεν φαίνεται να εκμεταλλεύεται σωστά την τελευταία ίσως ευκαιρία που του δίνεται για να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Δανίας. Ολα όμως θα εξαρτηθούν από τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα πολλά μικρά κόμματα τα περισσότερα των οποίων βρίσκονται στο όριο του 2% που απαιτείται για να μπουν στη Βουλή. Αν δεν τα καταφέρουν, τότε μπορεί να μείνει πρωθυπουργός ο Ράσμουσεν, έχοντας μαζί του στην κυβέρνηση το κεντροδεξιό κόμμα "Ριζοσπαστική Αριστερά", αφού το μπλοκ των συντηρητικών κομμάτων μπορεί μεν να κερδίσει τις εκλογές, δε θα μπορέσει όμως να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το βέβαιο είναι ότι τα αποτελέσματα θα καταδείξουν μια συντηρητική στροφή και μετατόπιση του εκλογικού σώματος προς δεξιά και κεντροδεξιά σχήματα. Μια από τις αιτίες μεταστροφής του κοινού θεωρείται το γεγονός ότι η ευημερία των αριθμών δε συμβαδίζει με αυτή των πολιτών. Εξάλλου, το λεγόμενο "αστικό" μπλοκ υπολογίζεται, σύμφωνα με τα προγνωστικά, ότι θα αποσπάσει 93 έδρες, ενώ το "σοσιαλιστικό" παίρνει 82. Πάντως, το στίγμα αυτών των εκλογών το έδωσε νεοϊδρυθέν "Λαϊκό Κόμμα της Δανίας". Οι ακραίες θέσεις του αρχηγού του, Πία Σέργκαρντς,και τα μεγάλα ποσοστά που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις, παρέσυραν τόσο τον Ράσμουσεν όσο και τον Γιένσεν και έκαναν το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής κυρίαρχο στον προεκλογικό αγώνα. Ο Πία Σέργκαρντς επιδιώκει να σταματήσει κάθε μορφή μετανάστευσης προς τη Δανία και σταδιακά να φύγουν όλοι οι ξένοι που ζουν στη χώρα.

Γεγονός είναι ότι το κυριότερο ενδιαφέρον, αλλά και το βασικό σημείο ανάλυσης που θα παρουσιάσει το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα, είναι η διάθεση της κοινής γνώμης της Δανίας απέναντι στην ΕΕ και πιθανά τη στάση που θα κρατήσουν κατά το δημοψήφισμα του Μάη για την επικύρωση της συμφωνίας του Αμστερνταμ και της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Ετσι οι περισσότερες χώρες βλέπουν με σχετική αγωνία την έκβαση αυτής της εκλογικής μάχης, αφού η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, θα είναι αυτή που θα διεξάγει το δημοψήφισμα της 28ης Μάη, με θέμα την επικύρωση της Συμφωνίας του Αμστερνταμ, άρα θα έχει και ευθύνη για την πορεία της Δανίας στην ΕΕ, αφού η χώρα έχει προσφέρει στον παρελθόν εκπλήξεις... μεγατόνων, με την αρνητική ψήφο απέναντι στη συνθήκη, αλλά και την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ