Τετάρτη 11 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ ΚΟΛΠΟ
Με κανονικό ρυθμό οι επιθεωρήσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Στην ιρακινή πρωτεύουσα αναμένεται να φθάσει, σήμερα, ο επικεφαλής της διπλωματικής ομάδας ελέγχου Τζαγιάντχα Ντχαναπάλα, ο οποίος θα έχει τετραήμερες συνομιλίες με την ιρακινή ηγεσία. Στο μεταξύ, οι επιθεωρήσεις στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράκ συνεχίζονται με κανονικό ρυθμό ενώ, χτες, αναχώρησε από τη Βαγδάτη ο Αμερικανός επιθεωρητής Σκοτ Ρίτερ, ο οποίος ολοκλήρωσε ορισμένους πρώτους ελέγχους στις χαρακτηριζόμενες από την ιρακινή ηγεσία "ευαίσθητες περιοχές".

Τους κανόνες που θα διέπουν τις επιθεωρήσεις στα προεδρικά μέγαρα αναμένεται να συζητήσει με την ιρακινή ηγεσία ο Τζαγιάντχα Ντχαναπάλα, ο οποίος φθάνει, σήμερα, στη Βαγδάτη. Ενα εικοσιτετράωρο νωρίτερα εγκατέλειψε την ιρακινή πρωτεύουσα ο Σκοτ Ρίτερ, ο Αμερικανός επιθεωρητής. Οπως δήλωσε η εκπρόσωπος της ειδικής επιτροπής ελέγχου του ιρακινού αφοπλισμού του ΟΗΕ, Τζάνετ αλ Σάλιβαν, ο Ρίτερ με την 50μελή ομάδα του ήλεγξε ορισμένα ιρακινά υπουργικά κτίρια και γραφεία μυστικών και στρατιωτικών επιχειρήσεων, στα οποία δε βρέθηκε τίποτε το επιλήψιμο. Ανάλογη ανακοίνωση μετέδωσε, χτες, και το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΑ.

Στο μεταξύ στη Νέα Υόρκη δόθηκε στη δημοσιότητα επίσημη επιστολή του Ιρακινού υπουργού Εξωτερικών Μοχάμεντ Σαϊντ αλ Σάχαφ, με την οποία ζητά από τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να επιβάλει ορισμένα "πειθαρχικά μέτρα" στους επιθεωρητές που κάνουν αφειδώς δηλώσεις στα ΜΜΕ. Οπως δήλωσε ο ίδιος ο αλ Σάχαφ, που βρίσκεται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, "πολλοί επιθεωρητές δε συμπεριφέρονται με τρόπο που αρμόζει στα επίσημα καθήκοντά τους" και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μια εκπομπή που μετέδωσε, την περασμένη βδομάδα, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και στην οποία αρκετοί επιθεωρητές δήλωναν ότι πραγματοποιούν ελέγχους για να βρουν τα απαγορευμένα ιρακινά όπλα. Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η τακτική αυτή δεν αρμόζει στις υπάρχουσες συμφωνίες, καθώς βασίζεται σε προκαθορισμένες αντιλήψεις και εκτιμήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ