Πέμπτη 12 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τιμωρία φαγητού και στέγης για τους "κακούς" σπουδαστές!

Κατατέθηκε χτες το βράδυ στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τίτλο "Ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις", το οποίο αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα σε ζητήματα σίτισης και στέγασης των σπουδαστών και ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας των Συλλόγων Γονέων.

Από το άρθρο 1 κιόλας του νομοσχεδίου, το υπουργείο Παιδείας παραιτείται ουσιαστικά από την υποχρέωσή του να παρέχει δωρεάν σίτιση και στέγαση στους σπουδαστές μέσα στις εστίες, καθώς όπως ορίζεται "η παροχή στέγασης προς τους σπουδαστές είναι δυνατόν να πραγματοποιείται και με επιδότηση του μισθώματος στο πλαίσιο των πιστώσεων που διατίθενται για το σκοπό αυτό". Ορίζεται επίσης ως κριτήριο για την παροχή σίτισης και στέγασης στους σπουδαστές, εκτός από την οικονομική τους κατάσταση, και η επίδοσή τους στις σπουδές!

Σε ό,τι αφορά το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΤΕΙ, το νομοσχέδιο αυξάνει κατά 95 τις θέσεις των καθηγητών και των επίκουρων καθηγητών, όμως μειώνει αντίστοιχα τις θέσεις καθηγητών εφαρμογών. Επίσης, επαναπροσδιορίζονται τα προσόντα για την εκλογή σε κάθε βαθμίδα Εκπαιδευτικού Προσωπικού και οι προϋποθέσεις για την πρόσληψη έκτακτου Επιστημονικού Προσωπικού και Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού των ΤΕΙ και επισκεπτών καθηγητών.

Τα μέλη Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ, που είναι αποσπασμένα σε πολιτικά γραφεία μελών της κυβέρνησης, βουλευτών και Ευρωβουλευτών και σε γραφεία πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, αμείβονται με αποδοχές μελών πλήρους απασχόλησης και αναστέλλονται τα διδακτικά τους καθήκοντα.

Στο άρθρο 2 ορίζονται οι όροι ίδρυσης και λειτουργίας των οργάνων του κινήματος γονέων. Με το νομοσχέδιο αλλάζει το μέτρο για την εκπροσώπηση των γονέων των μαθητών στην Ενωση Γονέων και κάθε σύλλογος εκπροσωπείται από έναν εκπρόσωπο ανά 30 μαθητές (ήταν ένας ανά 40). Αντίστοιχα, κάθε ένωση εκπροσωπείται στην Ομοσπονδία Γονέων από ένα εκπρόσωπο ανά 300 μαθητές (ήταν ένας ανά 400) και στη Συνομοσπονδία Γονέων κάθε ομοσπονδία εκπροσωπείται από έναν εκπρόσωπο ανά 1.500 μαθητές (δεν υπήρχε καθορισμένο όριο μαθητών).

Οπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, οι διατάξεις που αφορούν την εκπροσώπηση των γονιών στα συλλογικά όργανα "εφαρμόζονται και για τους Συλλόγους Γονέων των μαθητών των ιδιωτικών σχολικών μονάδων". Στο ίδιο άρθρο νομοθετούνται και οι περιβόητες "σχολές γονέων", οι οποίες κατά τη λειτουργία τους είχαν συναντήσει την αντίδραση των γονιών.

Επίσης, με άλλες διατάξεις επαναπροσδιορίζεται η διαδικασία επιχορήγησης των σχολείων Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση πάσης φύσης εξόδων τους που θα γίνεται στο εξής μόνο με απόφαση του υπουργού Παιδείας και όχι Οικονομικών, απαγορεύεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που είναι αιρετοί εκπρόσωποι Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να κατέχουν ταυτόχρονα θέσεις σχολικών συμβούλων, διευθυντών γραφείων και σχολικών μονάδων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδήλωσαν για το σχολείο των αναγκών τους (2014-03-20 00:00:00.0)
Οξυμένα προβλήματα στην ΑΕΝ Ασπροπύργου (2013-10-04 00:00:00.0)
Εκλογές στο Σύλλογο Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (2012-03-06 00:00:00.0)
Συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας στις 7 Σεπτέμβρη (2010-09-02 00:00:00.0)
Το διεκδικητικό πλαίσιο (2005-09-13 00:00:00.0)
Εντονα προβλήματα για τους σπουδαστές (1999-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ